Pytanie do ulepszenia zestawu z forum

Witam!

W temacie użytkownika XarduneK znalazłem interesujący mnie zestaw komputerowy tj.

Zestaw komputerowy: 3600zł
Płyta: MSI B85-G41
Procesor: Intel Core i5-4590
Pamięć: Crucial 2x4GB
Karta: MSI GTX 970
Dysk: Seagate Barracuda 1TB
Zasilacz: XFX TS 550W
Obudowa: SilentiumPC Gladius X60
I mam pytanie odnośnie zestawienia karty grafiki i procesora, sam próbowałem stworzyć zestaw lecz nie wiem czy w/w procesor nie będzie ograniczał lepszej karty a dokładnie takiej:
http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-gtx-980-dc2-oc-strix-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-3xdp-dc2-oc-strix-strix-gtx980-dc2oc-4gd5-649282/#
Jest to większa cena lecz jestem w stanie taką wydać. Mam jeszcze jedno pytanie, czy karta MSI GTX 970 starczy mi na jakiś czas w granie w najnowsze tytuły ( Po jakimś roku użytkowania będzie wchodziła wymiana w grę na tą z wyższej półki) i nie muszę inwestować w GTXa 980? Mimo wszystko wolał bym wydać jak najmniej pięniedzy. Co sądzicie o zastosowaniu tych kąkretnych kart do tego procesora? Może ten droższy w zupełności wystarczy do komfortu gry i nie za szybkiego spadku gier na low/med w przyszłości. Prosił bym o szybką odpowiedź. Z góry dzięki.
P.S Czy może zastosować tą tańszą kartę a w przyszłości ( za jakiś rok może półtora ) dodać 2 kartę?

Procesor nie będzie ograniczał grafiki . Wydajność to jakieś 10/20% różnicy więc nieopłacalna, samemu można wyciągnąć tyle na OC .

Można podpiąć pod SLI w późniejszym czasie spokojnie.

Dzięki za tak szybką odpowiedź, przyznam się że przed napisaniem tematu nie pomyślałem wgl o podłączeniu 2 kart, dopiero 5 minut potem edytowałem post :P

Jestem zadowolony z takiej odpowiedzi, ponieważ za rok mogę dokupić kartę i ją podłączyć, a zestaw nie jest drogi, więc obejdzie się bez sprzedawania PS4. Więc raczej się zdecyduję, jeszcze raz dzięki i naturalnie czekam na inne odpowiedzi.

#EDIT: Jeszcze odnośnie procesora, nie jestem zdecydowany co do kupna wiedźmina 3, ponieważ mnie nie kręci, lecz nie ukrywam że wymagania gry są w pewnym sensie wyznacznikiem tego co chciałbym osiągnąć takim zestawem. W rekomendowanych wymaganiach widnieje procesor http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-3770-3-4ghz-lga1155-box-bx80637i73770-472109/

Jeżeli zastosował bym go w tym zestawie wyniosł by mnie on o 400zł drożej, lecz przy takiej cenie za całość 400zł nie jest aż tak sporą sumą. Lecz czy jest w tym sens? Chciałbym odpalić grę na High/Ultra, ale bez tych dodatkowcych bajerów typu TXAA jeżeli spadały by mi drastycznie klatki, a nie uśmiecha mi się grać w stałych 30 klatkach. Procesora nie zamierzam szybko wymieniać bo mimo wszystko kasy nie mam nie wiadomo ile :P no i głównie dlatego, że nie chcę nawet zabierać się za wymianę proca, bo to zbyt delikatne dla mnie.

Procesor nie będzie ograniczał grafiki . Wydajność to jakieś 10/20% różnicy więc nieopłacalna, samemu można wyciągnąć tyle na OC .Można podpiąć pod SLI w późniejszym czasie spokojnie.

Oczywiście, że będzie. W wielu grach nie wykorzysta 100% grafiki, ale ogólnie będzie ok. SLI jednak z tym prockiem bym sobie darował, zdarza się, że w grach siedzących na CPU nawet i7-4790k@4.7GHZ hamuje taki tandem, a co dopiero sporo niżej taktowany i5.

#EDIT: Jeszcze odnośnie procesora, nie jestem zdecydowany co do kupna wiedźmina 3, ponieważ mnie nie kręci, lecz nie ukrywam że wymagania gry są w pewnym sensie wyznacznikiem tego co chciałbym osiągnąć takim zestawem. W rekomendowanych wymaganiach widnieje procesor http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-3770-3-4ghz-lga1155-box-bx80637i73770-472109/Jeżeli zastosował bym go w tym zestawie wyniosł by mnie on o 400zł drożej, lecz przy takiej cenie za całość 400zł nie jest aż tak sporą sumą. Lecz czy jest w tym sens? Chciałbym odpalić grę na High/Ultra, ale bez tych dodatkowcych bajerów typu TXAA jeżeli spadały by mi drastycznie klatki, a nie uśmiecha mi się grać w stałych 30 klatkach. Procesora nie zamierzam szybko wymieniać bo mimo wszystko kasy nie mam nie wiadomo ile no i głównie dlatego, że nie chcę nawet zabierać się za wymianę proca, bo to zbyt delikatne dla mnie.

Legenda głosi, że ktoś kiedyś podał wymagania które miały odzwierciedlenie w rzeczywistości. Te podane przez CDR są kompletnie idiotyczne, choćby dlatego, że AMD nie posiada nawet wydajnościowego odpowiednika i5-2500k, tym bardziej i7-3770. Jeśli już chcesz zmienić procka to cofanie się do 3 generacji jest bezsensowne. i5-4590 będzie miał podobną, a często lepsza wydajność w grach od i7-3770 z powodu optymalizacji sterowników Maxwella pod architekturę Haswell. O wiele lepiej wyjdziesz na kupnie i7 czwartej generacji. Do tego radzę zmienić płytę na MSi B85-G43, jest o wiele lepiej wyposażona niż G41.

Yhym rozumiem, karta gtx 970 nada się do procka i7 4 generacji? Tak przez 2 lata, żeby potem zmienić grafę lub dokupić nową? Nie ukrywam, że wolał bym dobrego proca i kartę potem najwyżej wymienić. I mógł by mi ktoś polecić dobrą płytę główną, która posiada 2 złącza na karte grafiki w cenie bliskiej tych 300? (Chyba że nie opłaca się 2 kart grafiki, tylko dokupienie nowszej?) A jak takiej nie ma lub jest najzwyczajniej w świecie nie opłacalna to taką optymalną w podobnej cenie, w najgorszej konsekwecji wybiorę upatrzoną za blisko 560zł, lub poszukam czegoś innego, bo przekroczyłem niepisany budżet tych 4000zł, (wyniosło 4,250zl) mimo że chciałem zamknąć ten zestaw w tych 3600. Nie jestem pewny co do procka i5 na późniejsze lata. Wolał bym coś mocniejszego i wtedy martwić się tylko o grafę i dokupienie najwyżej ramu czy zmianę obudowy z czasem. I czy dostanę kartę grafiki o około 300zł tańszą od gtxa 970, czyli 1200zł (970 znalazłem za około 1500zł), a będzie posiadała bardzo zbliżoną wydajność? I zaznaczę, że raczej nie będę się bawił w kręcenie grafy. Podam tutaj tego procka i jeżeli przewertować cały zestaw ( myślę, że do obudowy, dysku, ramu i zasilacza nie da się przyczepić bo te podane oscylują w granicach 200-250zł a to nie dużo i nie ma co na tej płaszczyźnie oszczędzać bo to i tak tanio), to może by zaoszczędzić 200zł, bo nie chcę przekraczać 4tysi, ale jak nie to już trudno.

Ten procek: http://www.ceneo.pl/24331820#tab=spec

Może nie jest okej i znajdzie się tańszy o 2 stówy a wystarczający ( zaznaczam że raczej chce i7, wolę mieć zapas niewykorzystanej jeszcze mocy niż mieć na styk, chyba że inaczej rozumuje te 2 procki, jak tak to proszę mnie oświecić)

Yhym rozumiem, karta gtx 970 nada się do procka i7 4 generacji? Tak przez 2 lata, żeby potem zmienić grafę lub dokupić nową? Nie ukrywam, że wolał bym dobrego proca i kartę potem najwyżej wymienić. I mógł by mi ktoś polecić dobrą płytę główną, która posiada 2 złącza na karte grafiki w cenie bliskiej tych 300? (Chyba że nie opłaca się 2 kart grafiki, tylko dokupienie nowszej?) A jak takiej nie ma lub jest najzwyczajniej w świecie nie opłacalna to taką optymalną w podobnej cenie, w najgorszej konsekwecji wybiorę upatrzoną za blisko 560zł, lub poszukam czegoś innego, bo przekroczyłem niepisany budżet tych 4000zł, (wyniosło 4,250zl) mimo że chciałem zamknąć ten zestaw w tych 3600. Nie jestem pewny co do procka i5 na późniejsze lata. Wolał bym coś mocniejszego i wtedy martwić się tylko o grafę i dokupienie najwyżej ramu czy zmianę obudowy z czasem. I czy dostanę kartę grafiki o około 300zł tańszą od gtxa 970, czyli 1200zł (970 znalazłem za około 1500zł), a będzie posiadała bardzo zbliżoną wydajność? I zaznaczę, że raczej nie będę się bawił w kręcenie grafy. Podam tutaj tego procka i jeżeli przewertować cały zestaw ( myślę, że do obudowy, dysku, ramu i zasilacza nie da się przyczepić bo te podane oscylują w granicach 200-250zł a to nie dużo i nie ma co na tej płaszczyźnie oszczędzać bo to i tak tanio), to może by zaoszczędzić 200zł, bo nie chcę przekraczać 4tysi, ale jak nie to już trudno. Ten procek: http://www.ceneo.pl/24331820#tab=spec Może nie jest okej i znajdzie się tańszy o 2 stówy a wystarczający ( zaznaczam że raczej chce i7, wolę mieć zapas niewykorzystanej jeszcze mocy niż mieć na styk, chyba że inaczej rozumuje te 2 procki, jak tak to proszę mnie oświecić)

Procesor który zalinkowałeś jest w wersji do podkręcania, a do tego należałoby zmienić płytę główną na taką z chipsetem Z97 (np Asrock Z97-PRO4) i dokupić schładzacz CPU. Jeśli nie chcesz podkręcać to kup i7-4790.

Okej dzięki za odpowiedź, mam już obraz sytuacji i plan jak to wszystko poskładać do kupy, tylko mam jeszcze jedno i chyba ostatnie pytanie, powtórzone z poprzedniego postu, opłaca się stosować 2 karty graficzne? Czy jedną mocniejszą? Jeżeli 2 to jak już pisałem prosił bym o propozycję płyty głownej za blisko 300zł, jeżeli w tych cenach będą do niczego i te lepsze będą droższe to już dam sobie spokój i kupię z jednym gniazdem i za jakiś czas po prostu mocniejszą. Za jakiś czas może wymienię płytę głowną jak nabiorę odwagi do przerzucenia procka na inną płytę ( nie chcę nic wyłamać ).

Nie ma co się bawić w SLI, chyba, że na serio nie masz co robić z kasą. Zawsze jedna mocna karta jest lepsza, z SLI często są problemy czy to z mikroprzycięciami czy brakiem obsługi multi gpu. Na ten moment najlepiej kupić 970 i zmienić ją na szybszą w momencie w którym poczujesz "brak" mocy.

Witam!

W temacie użytkownika XarduneK znalazłem interesujący mnie zestaw komputerowy tj.

Zestaw komputerowy: 3600zł
Płyta: MSI B85-G41
Procesor: Intel Core i5-4590
Pamięć: Crucial 2x4GB
Karta: MSI GTX 970
Dysk: Seagate Barracuda 1TB
Zasilacz: XFX TS 550W
Obudowa: SilentiumPC Gladius X60
I mam pytanie odnośnie zestawienia karty grafiki i procesora, sam próbowałem stworzyć zestaw lecz nie wiem czy w/w procesor nie będzie ograniczał lepszej karty a dokładnie takiej:
http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-gtx-980-dc2-oc-strix-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-3xdp-dc2-oc-strix-strix-gtx980-dc2oc-4gd5-649282/#
Jest to większa cena lecz jestem w stanie taką wydać. Mam jeszcze jedno pytanie, czy karta MSI GTX 970 starczy mi na jakiś czas w granie w najnowsze tytuły ( Po jakimś roku użytkowania będzie wchodziła wymiana w grę na tą z wyższej półki) i nie muszę inwestować w GTXa 980? Mimo wszystko wolał bym wydać jak najmniej pięniedzy. Co sądzicie o zastosowaniu tych kąkretnych kart do tego procesora? Może ten droższy w zupełności wystarczy do komfortu gry i nie za szybkiego spadku gier na low/med w przyszłości. Prosił bym o szybką odpowiedź. Z góry dzięki.
P.S Czy może zastosować tą tańszą kartę a w przyszłości ( za jakiś rok może półtora ) dodać 2 kartę?