Pytanie dotyczące internetu (smartfon)

Siema, z góry uprzedzam że jestem TOTALNYM noobem w tych sprawach i nie karajcie mnie za to ;/ Kupiłem sobie swojego najpierwszejsiego smartfona (dużego kontaktu z nim nie miałem) i tak, pytanie może zabrzmieć dziwnie, ale jak zrobić, żeby surfować po necie itd, hmm TYLKO przez Wi-Fi tzn. żeby nie brało kasiory, czyli korzystając TYLKO i wyłącznie z Wi-Fi np. z routera w domu? xD Z góry dzięki ;)

EDIT Xperia X8

Powinieneś mieć w ustawieniach telefonu możliwość wyłączenia sieci komórkowej. Jeśli nie znajdziesz to w wielu sieciach istnieje możliwość zablokowania dostępu do takiej sieci. Najlepiej by było jakbyś powiedział jaki to telefon, zapewne ułatwiłoby to sprawę. :)

W opcjach poszperaj powinno być odnosnie internetu a wifi.

W moim samsungu galaxy gio przynajmniej tak jest, że jak ma.m odpalone wifi to z niego "bierze" neta, a jak nie jestem podłączony do żadnej sieci to w tedy z kom od operatora.

jak to w androidzie - Ustawienia->komunikacja->Sieci komórkowe->Włącz trans.danych (ma być odhaczone) i nie będzie możliwości połączenia się z netem przez sieć komórkową, dodatkowo możesz sobie ustawić "używaj tylko sieci 2g", zawsze to trochę przyoszczędzi baterię :)

Siema, z góry uprzedzam że jestem TOTALNYM noobem w tych sprawach i nie karajcie mnie za to ;/ Kupiłem sobie swojego najpierwszejsiego smartfona (dużego kontaktu z nim nie miałem) i tak, pytanie może zabrzmieć dziwnie, ale jak zrobić, żeby surfować po necie itd, hmm TYLKO przez Wi-Fi tzn. żeby nie brało kasiory, czyli korzystając TYLKO i wyłącznie z Wi-Fi np. z routera w domu? xD Z góry dzięki ;)

EDIT Xperia X8