[Pytanie] Kilka pytań do założycieli serwerów i graczy Mu Online - nowa idea!

Witam. Wpadłem na pomysł powrotu do gry Mu Online i założenia długoterminowego, prywatnego serwera : )

Chciałbym dowiedzieć się od założycieli serwerów, jak i samych graczy czy moja ideologia miałaby jakąkolwiek racje bytu : )

Pamiętam czasy, kiedy starsi ludzie szukali serwerów, które zapewnią im długą, ciekawą rozgrywkę na poziomie.

Serwery, na których położony był nacisk na grę zespołową były oblegane od rana do wieczora - pełne, albo prawie pełne : )

Pierwsze pytanie: Czy nadal są tacy ludzie, którzy zagraliby na takim serwerze?

Zabezpieczonym, z wolnym expem i dropem, miłą atmosferą - z naciskiem na grę zespołową?

To było niesamowite, kiedy w końcu posiadało się skrzydełka, ulubiony item na +9 z jakąś ciekawą opcją, czy statystyki na tak wysokim poziomie aby poradzić sobie z mobem, z którego dropnie jakiś box, lepszy item lub kamyk : ) Wygranie wojny z teoretycznie lepszą od Nas drużyną też potrafiło człowieka ożywić - zmotywować do dalszej gry : )

Tworząc taki serwer, moim celem byłoby przywrócenie radości z prowadzenia rozgrywki w Mu Online!

Zablokowanie wszelkiego rodzaju hacków, botów - załatania dziur, uzupełnienia wszystkich wybrakowanych elementów smile.png

Drugie pytanie: Czy znajdę w sieci w miarę rozsądne (stabilne) pliki na poziomie Sezonu 2,3 lub 4?

Wiem, że nowości przyciągają jednak jestem zwolennikiem starszego systemu - ulubione sezony dla starych wyjadaczy : )

Kolejny serwer z szybkim expem, mocnym dropem, pralką 100%, i to wszystko na najnowszym sezonie - to nie To : )

Odpowiednio skonfigurowany i zabezpieczony serwer, z odpowiednią polityką zarządzania rozgrywką na nim, i gracze przez cały czas mają to "Coś" do czego mogą dążyć smile.png

Wydaje mi się, że sezon 2, bądź 3, na pewno 4 jest na tyle rozbudowany, że nie ma sensu przepakowywać serwera kolejnymi rozszerzeniami.

Spędzony miło czas ze znajomymi na wspólnym zdobywaniu tego, co najbardziej w Mu Online cieszy - to jest To! : )

Dodatkowo jeszcze zima idzie, więc może to odpowiedni czas na zrealizowanie takiego rodzaju projektu? Świeże pieczywo, ciepła kawa, bądź kakao i zaczynamy? : )

Pozdrawiam Kle2 | Lokator : )

ludzie zawsze sie znajda co by zagrali na takim serwie. Najlepiej by byl juz z mu helperem bo ludzie juz nie siedza jak za czasow 99b caly czas przy kompie.

Jeśli byłaby ekipa, to z przyjemnością przypomniałbym sobie szczeniackie lata.

Nie popełnij tego błędu i nie pchaj się w to. Nie ma sensu. Długi czas siedziałem w tematyce prywatnych serwerów i prawdą jest, że nie licząc gigantów, które mają stałą bazę graczy nie masz najmniejszych szans na chociażby stałe 100 graczy online. Scena MuO w polsce upadła przeszło 2 lata temu jeśli nie wcześniej, a brazylijczycy mają ichniejsze serwery. Z której strony byś nie ugryzł tematu i tak nie ma to szans na powodzenie, czy z expem 10, 100, 1000 czy też max.

Wszystkie polskie serwery profesjonalne, które startowały w przeciągu ostatnich dwóch lat przechodziły ten sam scenariusz: start: 100-200 online. Miesiąc później: 50-100. Ostatecznie: 20-50 stałych graczy. IMO tutaj nic nie da się już zrobić,

Soniq, jakby się dało to właśnie najchętniej zablokowałbym Helpera.

Pamiętam właśnie czasy z 99, kiedy ciężko było stać na spocie samemu.

Nie można było być afk - 4 afk, 1 zbierał drop i odpowiadał ludziom ; )

Przychodził admin, pytał o afk - szybki telefon do znajomych, i wszyscy są!

Nie działa opcja "cytuj" - siedzę teraz na starym IE ; )

"Nie popełnij tego błędu i nie pchaj się w to. Nie ma sensu. Długi czas siedziałem w tematyce prywatnych serwerów i prawdą jest, że nie licząc gigantów, które mają stałą bazę graczy nie masz najmniejszych szans na chociażby stałe 100 graczy online. Scena MuO w polsce upadła przeszło 2 lata temu jeśli nie wcześniej, a brazylijczycy mają ichniejsze serwery. Z której strony byś nie ugryzł tematu i tak nie ma to szans na powodzenie, czy z expem 10, 100, 1000 czy też max.

Wszystkie polskie serwery profesjonalne, które startowały w przeciągu ostatnich dwóch lat przechodziły ten sam scenariusz: start: 100-200 online. Miesiąc później: 50-100. Ostatecznie: 20-50 stałych graczy. IMO tutaj nic nie da się już zrobić,"

MU ogólnie ostatnio straciło na wartości. Musimy zadać sobie zasadnicze pytanie - Dlaczego?

Gra stała się monotonią i zabrakło celu, do którego możnaby dążyć.

Nie widziałem serwera z zastosowaniem wielu pomysłów, które zebrały się w głowie mojej, i nie tylko. Ich realizacja wcale nie jest trudna, a mogłaby wnieść sporo dobrego : ) Wydaje mi się, że serwer z odpowiednią polityką, innowacyjnymi pomysłami (inna perspektywa), reklamą oraz pomocą ludzi, którzy naprawdę cenią sobie ten stary styl gry ma szansę powodzenia : )

Nie mówię o wprowadzaniu niestandardowych itemów, czy innych zbędnych "artefaktów", ale przyjęcia innych celów - szersze wykorzystanie możliwości statystyk postaci, resów, ew. grand resów i dodatków, których od wersji 97 do aktualnego momentu przybyło - questy, itemy standardowe, pralki, eventy, inwazje, pvp : )

Trzeba spojrzeć na serwer MU z innej perspektywy, wykorzystać cały jego potencjał, uświadomić ludzi, dokładnie przemyśleć pewne kwestie i uwzględnić te innowacyjne pomysły. Jeżeli zostałyby zaakceptowane przez starych wyjadaczy określilibyśmy nowy standard, a właściwie intensywnie poszerzyli horyzont starego : )

ja bym chetnie zagral ale na starych sezonach max 2..albo i 1 gdzie maxymalnie bylo mozna miec 2/3 skrzydla oczywiscie exp max x10 drop x2/3 oczywiscie bez zadnych modow i spotow z mobami..czysty global :) z wiekszym expem i dropem - nic inengo nie ma sensu robic bo nikt garc nie ebdzie

Stwierdziłem, że niższych sezonów nie ma senu uruchamiać.

Musimy nastawić serwer, i dla graczy expiących, i dla graczy PVP : )

Aktualna perspektywa to Sezon 4 Epizod X : )

Experience

10x - serwer podstawowy

12x - serwer vip

Drop

xx - jeszcze nie wiem, ale na pewno niski : )

Bardzo prawdopodobne jest to, że nieznacznie zwiększymy EXP na goldenach, ewentach (bc, ds, inzwacje) :)

Zakres zwiększenia owego poziomu exp'a we wszystkich tego rodzaju wydarzeniach zmieściłby się w widełkach 10x - 15x : )

Myślę, że nikt nie miałby nic przeciwko jeżeli np. za goldena przyszedłby exp 15x, a powiedzmy w BC, czy inwazji Wizardów exp 12x - 13x : )

To nie jest jakaś drastyczna różnica, a jednak zachęci ludzi do brania udział w owych wydarzeniach - dzięki temu wróci trochę życie : )

xuream jak mowisz juz z grubsza ze to nie wypali to ja sie nie zgadzam, bo zadam ci tylko jedno pytanie do tych wszystkich "idealnych projektow" pokaz mi jakis serwer prv ktory nie posiada cash shopu ? widzisz nie znajdziesz :) wiec tutaj juz masz cala zmianke powstania tego serwera.

Tutaj Administratorzy nie patrza na zarobek a bede wkladac swoje pieniadze, Poswiecaja sie zeby przywrocic stare dawne MU :) a nie AFK i za grr dostajesz itemek FO ^^ zero szczescia nuda z gry... Na tym seerwerku nie bedzie nacisku na resy, a na wspolna gre :)

Pozdrawiam.

Dokładnie - serwer nie będzie posiadał cash shopu : )

Jedyną możliwością będzie zakup VIP'a : )

Kurcze, nie zrozumcie mnie źle, sam z chęcią popykałbym od czasu do czasu na low expie. Ale patrząc na Twoje zamiary podchodzę po prostu do tego dość sceptycznie ponieważ wielu idealistów próbowało wskrzesić iskrę wśród graczy MuO w polsce, wielu poległo. Z item shopem, bez, wszelakie wersje i exp, większość pełna profeska. A i tak wszystko padło po stosunkowo krótkim czasie max 2-3 miesięcy. Tak czy inaczej szczerze życzę Tobie i ekipie powodzenia, a nóż tym razem coś z tego wyniknie ;)

Xuream - a nie chciałbyś pomóc przy rozwoju takiego serwera? : )

W celu zebrania wszystkich zainteresowanych projektem w jednym miejscu powstało forum informacyjno-techniczne, na którym to będziemy uzgadniać i poruszać wszelkie sprawy związane z budową, i późniejszym rozwojem serwera : )

Forum nie grzeszy wyglądem - ma ono służyć wyłącznie celom informacyjnym i dyskusyjnym, więc nie ma potrzeby poświęcania mu teraz większej ilości czasu - skupmy się na serwerze. Wszystkich zainteresowanych proszę o zapoznanie się z jego treścią, a osoby chcące ingerować w rozwój serwera czy to sugestiami czy pomocą proszę o zarejestrowanie się oraz dyskusję w wybranych przez siebie tematach : )

Nowości dotyczące naszego serwera najszybciej będą osiągalne dla Was na naszym forum, chociaż tutaj też będą się pojawiać - z opóźnieniem : )

Na forum znajdziecie również informacje dotyczące kontaktu ze mną, czy też innymi członkami zespołu : )

Adres: http://perfect-mu.pl

Pozdrawiam Kle2!

Kle2, jestem za Twoim pomysłem i zapałem. Dalej rozumiem obawy tutaj wypowiadających się bo również mam jako takie..

Jeżeli pokażesz już wcześniej co planujesz dokładnie, oprawisz to w jakąś grafikę, jakieś zapowiedzi w postaci filmików, będziesz aktywny z community, tj zainteresowanymi, to masz spore szanse na ogarnięcie wielu graczy. Jeżeli dobrze operujesz angielskim, to wszystkie turki, br czy inne mongoły, polecą na taki serwer (albo przynajmniej ci oldschoolowi).

Najciekawsze jest to, że wiesz jak zrobić aby gracze mieli zawsze do czego dążyć, i to chyba jedyny powód dla którego będę śledził Twoje poczynania i trzymał kciuki (wspierał może jak będzie możliwość) za projekt.

A co z resztą ustawień ? Resety, spoty ? Zawsze byłem zwolennikiem wielu małych spotów (do 4-5 mobów, dla expa poniżej 100 to spoty po 3-4) i ograniczona ilość resetów, np. do 20 i po resie staty się kasują (jeszcze do dokładniejszego obmyślenia).

Nie popełnij tego błędu i nie pchaj się w to. Nie ma sensu. Długi czas siedziałem w tematyce prywatnych serwerów i prawdą jest, że nie licząc gigantów, które mają stałą bazę graczy nie masz najmniejszych szans na chociażby stałe 100 graczy online. Scena MuO w polsce upadła przeszło 2 lata temu jeśli nie wcześniej, a brazylijczycy mają ichniejsze serwery. Z której strony byś nie ugryzł tematu i tak nie ma to szans na powodzenie, czy z expem 10, 100, 1000 czy też max.Wszystkie polskie serwery profesjonalne, które startowały w przeciągu ostatnich dwóch lat przechodziły ten sam scenariusz: start: 100-200 online. Miesiąc później: 50-100. Ostatecznie: 20-50 stałych graczy. IMO tutaj nic nie da się już zrobić,

Może nawet wcześniej niż 2 lata. Ale myślę, że można celować także za granicę. Jednak to prawda, ciężko będzie przebić już serwery z renomą, ale gdy odpowiednio wcześnie się zapowie i pokaże, tj. zainteresuje tym co planuje, to może to być miłe zaskoczenie dla wszystkich.

Poza tym, 100 online to imo sukces i to nie mały. W MU nie ma miejsca na większą ilość graczy z podobnymi levelami niż te 60, chyba, że reszta zostanie zepchnięta do niższych map. Tak czy siak, też mam obawy i też wiele się naczytałem o wielkich projektach i powstaniach świetnych serwerów do MU online. Jednak dalej ta nadzieja pozostaje, że w końcu nadejdzie ten ktoś, kto to ogarnie jak należy.

Przedstawie jedno z niestandardowych rozwiązań, które jeszcze trzeba dokładnie przemyśleć : )

Gracze expią, robią resy - po wbiciu full statów i 400 lvl'a gracz robi resa, a jego punkty są mu odbierane. Dzięki temu nie będzie sytuacji, w której to najlepsi gracze cały czas zamują te same spoty - da to szansę nowym graczom. Będzie to też naciskiem na współpracę i ożywieniem rozgrywki we wszystkich lokalizacjach znajdujących się w grze : )

Przykładowe postacie: knight, gladiator, lord ze względu na swoją politykę przydzielania punktów, czy też niestandardowej gry gracza osiągną full staty na innym resie, czy lvl'u, dlatego musimy to uwzględnić w konfiguracji. Możemy stworzyć zakres punktów statystyk (od, do), które określone będą od ilości punktów niezbędnych do posiadania full statów, do maksymalnej ilości punktów, która może się trafić w przypadku posiadania full statów na niższym lvl'u i dobijania do 400 lvl'a.

Oczywistym jest, że liczyłaby się suma punktów rozdanych i nierozdanych : )

Alternatywa - w przypadku jakichś znacznych różnic (trzeba przeliczyć na każdej postaci, w każdym przypadku - z questem lub bez) można też ustalić coś takiego na konkretnym resie, np. 100, ale wydaje mi się to większą niesprawiedliwością. Jeżeli oba rozwiązania będą niesprawiedliwe, to można zastanowić się jeszcze głębiej - na pewno znajdzie się jakieś odpowiednie rozwiązanie : )

Myślę, że na upartego można ingerować trochę głębiej i dla każdej postaci z osobna taki zakres utworzyć : )

Coraz więcej wątków poruszanych - http://perfect-mu.pl : )

Zapraszam Wszystkich zainteresowanych projektem!

Witam. Wpadłem na pomysł powrotu do gry Mu Online i założenia długoterminowego, prywatnego serwera : )

Chciałbym dowiedzieć się od założycieli serwerów, jak i samych graczy czy moja ideologia miałaby jakąkolwiek racje bytu : )

Pamiętam czasy, kiedy starsi ludzie szukali serwerów, które zapewnią im długą, ciekawą rozgrywkę na poziomie.

Serwery, na których położony był nacisk na grę zespołową były oblegane od rana do wieczora - pełne, albo prawie pełne : )

Pierwsze pytanie: Czy nadal są tacy ludzie, którzy zagraliby na takim serwerze?

Zabezpieczonym, z wolnym expem i dropem, miłą atmosferą - z naciskiem na grę zespołową?

To było niesamowite, kiedy w końcu posiadało się skrzydełka, ulubiony item na +9 z jakąś ciekawą opcją, czy statystyki na tak wysokim poziomie aby poradzić sobie z mobem, z którego dropnie jakiś box, lepszy item lub kamyk : ) Wygranie wojny z teoretycznie lepszą od Nas drużyną też potrafiło człowieka ożywić - zmotywować do dalszej gry : )

Tworząc taki serwer, moim celem byłoby przywrócenie radości z prowadzenia rozgrywki w Mu Online!

Zablokowanie wszelkiego rodzaju hacków, botów - załatania dziur, uzupełnienia wszystkich wybrakowanych elementów smile.png

Drugie pytanie: Czy znajdę w sieci w miarę rozsądne (stabilne) pliki na poziomie Sezonu 2,3 lub 4?

Wiem, że nowości przyciągają jednak jestem zwolennikiem starszego systemu - ulubione sezony dla starych wyjadaczy : )

Kolejny serwer z szybkim expem, mocnym dropem, pralką 100%, i to wszystko na najnowszym sezonie - to nie To : )

Odpowiednio skonfigurowany i zabezpieczony serwer, z odpowiednią polityką zarządzania rozgrywką na nim, i gracze przez cały czas mają to "Coś" do czego mogą dążyć smile.png

Wydaje mi się, że sezon 2, bądź 3, na pewno 4 jest na tyle rozbudowany, że nie ma sensu przepakowywać serwera kolejnymi rozszerzeniami.

Spędzony miło czas ze znajomymi na wspólnym zdobywaniu tego, co najbardziej w Mu Online cieszy - to jest To! : )

Dodatkowo jeszcze zima idzie, więc może to odpowiedni czas na zrealizowanie takiego rodzaju projektu? Świeże pieczywo, ciepła kawa, bądź kakao i zaczynamy? : )

Pozdrawiam Kle2 | Lokator : )