Jak to tutaj wygląda? Widzę filmiki PvP gdzie jest raczej zerg na zerg, coś jak w Aion czy Lineage 2. Stąd moje pytanie dalej melas stoi z tyłu i czeka aż ktoś się wychyli czy leci przed siebie by to zbombardowac tysiącem nukow aoe? Zawsze wybieralem grę w zwarciu i trochę zalowalem ze muszę często być z tyłu. Tu przestrzenie są bardzo otwarte nie ma gdzie się skryc więc jest się skazanym na kamikadze. Niech ktoś kto się zna rozkosze trochę jak to PvP wygląda w praktyce. Myślę nad BladeMasterem i SwordMage.
Pytanie na temat klas ranged czy malee
Jesli myslisz o graniu mele to zapomnij o Swordmage, to taki range glass cannon. Jesli chodzi o blademastera to jak najbardziej stoi zaraz kolo Vanguarda w zwarciu i spamuje CC'kami az mnie szlag trafia na nich W PvP Vanguard i blademaster robia jak swietne front duo ktore uzupełnia się ilością CC i do tego kreca dobry damage. Co do mechanik to musi sie wypowidziec jakis BM.
PvP w RO to nie tylko masówki, masz jeszcze BG i arenki. Wszystko zależy od sprzętu - nawet zaniedbany vanguard zejdzie jak papier jak dps się na nim skupi Swordmage to na pewno bezpieczniejsza opcja bo 'tylko siedzisz z tyłu i rzucasz spelle', do tego ma też parę skilli CC i do ucieczki więc nie tak łatwo go złapać i ubić. Blademaster jest królem PvP na mniejszą skalę - bardzo mobilny, co chwilę jakieś CC, jak ogarniesz buffy i debuffy to możesz też kręcić dobry dps. Pamiętaj, że w tej grze masz healerów więc nie padniesz tak szybko
To i ja się podepnę pod temat
Chcę pograć w duo z SPIRITSHAPER jaka klasa najlepiej będzie współgrała? Zastanawiam się nad (od razu napisze dlaczego daną klasą chciał bym grać ale co mi nie odpowiada):
VANGUARD - z klerykiem to ogromna przeżywalność ustał bym pewnie bardzo długo, ale wydaje się dość wolną klasą, oraz nie lubię grać typowym tankiem, 20% szansy na wybranie
SWORDMAGE - fajna kombinacja skili, lubię postacie które trzeba trochę ogarnąć, które nie muszą stać w 1 linii, ale obawiam się że będzie zbyt papierowa w jakimś rankingu pvp widziałem bardzo daleko w liście top 200, 30% szansy na wybranie
BLADEMASTER - obecnie najbardziej przemawia do mnie ta klasa, może potankować jak trzeba, robi dps. Ale nie wiem czy będzie wystarczająco mobilna. 50% szansy na wybranie
Co chciał bym grać, arenki pvp solo, grupowe, znacznie mniej pve, a najlepiej wcale.
Oglądam filmy z pvp ale nie mam punktu odniesienia czy gracze grający są tak słabi czy tak dobrzy, że biją się 2 minuty. Więc można podesłać jakieś pvp tych klas na najwyższym poziomie.
Nie da się grać wyłącznie pvp a przynajmniej będzie się wtedy baaaaaaardzo w tyle jeśli chodzi o praktycznie wszystko. Teoretycznie można by grać tylko arenki i kupować gear z pvp ale z tym sprzętem nie da się robić wyższych instancji które służą do lvlowania i zdobywania kasy... Chociaż dobra w sumie jakoś może byś robiąc tylko daily dał radę lvlować tylko bardzo wolno i nie wiem skąd miał byś mieć kasę na ulepszanie skili, jednak sam gear z pvp dopiero na praktycznie końcówce może się równać z ulepszonym eq z pve.
Od razu mówię że blademaster jest najtrudniejszy do ogarnięcia na pve więc jak byś chciał sobie tak z doskoku, bez praktyki nagle chciał wejść na wysokie instancje to więcej byś pewnie leżał niż bił i z random party dostał szybkiego kicka. Jeśli zaś chodzi o pvp, to praktycznie najlepsza klasa, problem możesz mieć tylko z vanguardami. Ma doskoki, aoe i niezłe cc. Dodatkowo parę naprawdę upierdliwych skilli.
Pvp tutaj jeśli gear jest podobny to trwa właśnie 1-2 minuty, a jak jest heal to nawet dłużej. Tu nie ma zdejmowania ludzi na 2-3 hity.
Co chciał bym grać, arenki pvp solo, grupowe, znacznie mniej pve, a najlepiej wcale.
miałem na myśli instancje pve, wiem że trzeba wbić lvl, że trzeba ulepszyć eq i zarobić jak w każdej grze, ale nie będę chodził na insty pve bo nie będą dla mnie priorytetem. Na pierwszym miejscu będę chciał skupić się na pvp. Dlatego np przestałem grać w BnS bo o ile arenki były fajne o tyle szkoda mi było czasu na wbijanie HM.
Od razu mówię że blademaster jest najtrudniejszy do ogarnięcia na pve
grać pve nauczę się w pewnym stopniu wbijając lvl postaci, i tak trzeba poznać wszystkie skile aby dobrze grać pvp.
Odrzucam inne klasy z osobistych preferencji i zostaje na polu wyboru BM i SM.
Fajnie jak by ktoś grający daną klasą napisał plusy i minusy z własnego doświadczenia
To do razu mówię że proces zdobywania i ulepszania eq tutaj się nie kończy bo na chinach nadal nie ma ludzi z ulepszonym idealnie eq więc do końca gry dungeony czekają tydzień w tydzień, dzień w dzień.
OK, ograniczę się w pve do minimum, do tego co trzeba będzie odbębnić. Ale nie to jest tematem mojego pierwszego posta.
Tutaj nie ma skalowania gearu na pvp więc jak zaniedbasz ten aspekt to bedziesz mięskiem. Są ograniczenia dzienne i tygodniowe na prawie wszystko więc nie musisz grindować pve 24/7 żeby być w topce ale coś z pve będziesz musiał 'dotknąć'.
Ja grałem wszystkimi klasami do 49 oprócz spirit shapera, a na EU będę grał magiem. Bardzo dobry dps/burst, mobilność, trochę CC głównie przez zamrażanie. Buk mass PVP Polecam, bardzo przyjemnie się gra
Ja gram bladerem z 2h sword , wbilem 40lv i robie instancje nawet na 2 poziomie a eq mam tylko z instancji 0 ulepszania i kabinowania z bonami wiec ta postac bym ci polecil jak na razie. Klasami range musisz sporo uciekac na instach na poziomie trudnym wiem bo wbilem az 35lv magiem:D. Bladerem lecisz do przodu i tylko ten skill co sie tak kreci w kółko i buff na kryte + pamietaj zeby dac troche pkt w mane i reg many , wtedy bedziesz ciagle na 1 skilu leciał tak jak ja
Ja gram bladerem z 2h sword , wbilem 40lv i robie instancje nawet na 2 poziomie a eq mam tylko z instancji 0 ulepszania i kabinowania z bonami wiec ta postac bym ci polecil jak na razie. Klasami range musisz sporo uciekac na instach na poziomie trudnym wiem bo wbilem az 35lv magiem:D. Bladerem lecisz do przodu i tylko ten skill co sie tak kreci w kółko i buff na kryte + pamietaj zeby dac troche pkt w mane i reg many , wtedy bedziesz ciagle na 1 skilu leciał tak jak ja
Każdy BM gra z 2h swordem... no chyba, że wyrzuci Poza tym to nie jest bns, trudniejszych rzeczy tutaj nie wysolujesz (na swój level oczywiście). Zreszta pytanie było głównie o pvp
Dokładnie chodzi o pvp w duo głównie (+ inne rodzaje pvp 6na6, world itp) grałem swordmagiem do 35lvl na becie grało się przyjemnie. Chyba zostaje mi zrobienie obu klas i sprawdzenia samemu, bo co gracz to inna opinia
Jak to tutaj wygląda? Widzę filmiki PvP gdzie jest raczej zerg na zerg, coś jak w Aion czy Lineage 2. Stąd moje pytanie dalej melas stoi z tyłu i czeka aż ktoś się wychyli czy leci przed siebie by to zbombardowac tysiącem nukow aoe? Zawsze wybieralem grę w zwarciu i trochę zalowalem ze muszę często być z tyłu. Tu przestrzenie są bardzo otwarte nie ma gdzie się skryc więc jest się skazanym na kamikadze. Niech ktoś kto się zna rozkosze trochę jak to PvP wygląda w praktyce. Myślę nad BladeMasterem i SwordMage.