Pytanie o enchant kompa :>

Witka z macką!

Mam ja do was kilka pytań.

W planach mam zmianę karty graficznej. Problem polega na tym, że aktualny setup mam zrobiony pod AMD, a kartę chciałbym zmienić na geforcową.
Dokładnie chodzi mi o kompatybilność płyty głównej do karty graficznej. Teraz posiadam MSI Z97 Gaming 3 (o taką o) i czy to w ogóle będzie działać z kartą geforca? (pytam się, bo się nie znam totalnie :D)

Aktualnie posiadam coś takiego Sapphire vapor-x r9 280 3gb gddr5. Chciałbym to zmienić na coś od geforca do ceny.. hm... 1700-1800zł. Jakieś pomysły co tam wcisnąć?

No i ostatnie pytanie. Za ile dało by orientacyjnie sprzedać aktualną kartę graficzną? Zakupiona była w październiku 2014 roku.
Aktualny pełny setup:

Płyta główna: MSI Z97 GAMING 3 (Z97 2xPCI-E DDR3)

Karta graficzna: Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X Tri-X OC 3GB DDR5 (384 Bit)

Zasilacz: be quiet! 650W Power Zone BOX

Procesor: Intel i5-4690K 3.50GHz 6MB BOX

Ram: PDP Patriot 8192MB 1600MHz Viper 3

Obudowa: Cooler Master ADVANCED 693

PS: dodam że sprzęt nie był podkręcany.

To bez znaczenia, Nvidia będzie pasować. Do 1800 złotych możesz kupić 1060 w wersji 6GB. Za 1900 mógłbyś już kupić o wiele lepszą 1070.

Dzięki, że rozwiałeś moje wątpliwości.

Zobaczę ile odłożę do 2 miesięcy, i za ile aktualną dałbym radę sprzedać. Samego procka chętnie bym podkręcił jeszcze, ale jakoś się boje, że coś popsuje i sfajczę :c

To zależy czy masz chlodzenie na procesorze i jak wentylowana jest obudowa. O ile pamiętam i5 4690K kręciło się spoko.

Chłodzeni jest takie: https://www.x-kom.pl/p/208506-chlodzenie-procesora-thermalright-macho-120-rev-a.html

Obudowie też nie mogę zarzucić problemów z wentylacją.

więc kręć najwyżej nie wstanie płyta :) (zabezpieczenie właśnie sfajczeniu ) poczytaj na stronach o/c jak prodkręcać co ruszać co zostawić na auto do tych 4,5 powinienieś nie mieć problemów bo wszystko wydaje się być dobrze dobrane jak po przeczytaniu się boisz kręć na 42 mnożniku żeby osiągnąć 4,2

Kręć dziada, masz potężne chłodzenie i procesor do podkręcania, nic się nie popsuje jak podbijesz trochę taktowanie. Karta do wystawienia chyba za 350 na licytacje albo 400 na jakimś ogłoszeniu. Z nowych to najlepiej weź 1060 i hajsy sobie odłóż na coś innego(jak znowu sprzęt to może myszka/klawiatura/monitor/słuchawki), a jak koniecznie karta to na chwilę obecną chyba lepiej do 1080 dołożyć bo jest tylko o 300 zł droższa od 1070.

Witka z macką!

Mam ja do was kilka pytań.

W planach mam zmianę karty graficznej. Problem polega na tym, że aktualny setup mam zrobiony pod AMD, a kartę chciałbym zmienić na geforcową.
Dokładnie chodzi mi o kompatybilność płyty głównej do karty graficznej. Teraz posiadam MSI Z97 Gaming 3 (o taką o) i czy to w ogóle będzie działać z kartą geforca? (pytam się, bo się nie znam totalnie :D)

Aktualnie posiadam coś takiego Sapphire vapor-x r9 280 3gb gddr5. Chciałbym to zmienić na coś od geforca do ceny.. hm... 1700-1800zł. Jakieś pomysły co tam wcisnąć?

No i ostatnie pytanie. Za ile dało by orientacyjnie sprzedać aktualną kartę graficzną? Zakupiona była w październiku 2014 roku.
Aktualny pełny setup:

Płyta główna: MSI Z97 GAMING 3 (Z97 2xPCI-E DDR3)

Karta graficzna: Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X Tri-X OC 3GB DDR5 (384 Bit)

Zasilacz: be quiet! 650W Power Zone BOX

Procesor: Intel i5-4690K 3.50GHz 6MB BOX

Ram: PDP Patriot 8192MB 1600MHz Viper 3

Obudowa: Cooler Master ADVANCED 693

PS: dodam że sprzęt nie był podkręcany.