Witam.
mam laptopa
NP355V5C-S04PL
Jest w nim zamontowany dysk 1TB 5400/rpm
Odczuję różnicę w grach montując w nim zamiast tego hdd 7200/rpm?
Czy może lepiej dołożyć do tego lapka ssd?
Witam.
mam laptopa
NP355V5C-S04PL
Nie odczujesz. Dysk pomaga tylko przy wczytywaniu lokacji, kiedy gra potrzebuje coś z dysku odczytać/rozpakować. Wiadomo, w niektórych grach świat jest wczytywany na bieżąco(jeśli się nie mylę to w Gothic III tak jest i dlatego ludzie mieli ścinki obrazu we wczesnych wersjach gry), ale nie uważam, żeby było to opłacalne. Lepiej poczekaj aż dysk skończy swój żywot, bo szczególnie w lapkach lubią się poddawać.
To samo się tyczy SSD. Wydajność Ci wzrośnie w tych grach w których potrzebne jest odczytywanie z dysku danych non stop+przyśpieszy loadingi do momentu, kiedy procek przestanie wyrabiać.
A poza grami była by różnica jakaś?
System wczytywał by się trochę szybciej, instalacja i rozpakowywanie mogłoby trwać krócej o ile procek by nie zawadzał. Wszystko to, do czego ostro używa się dysku zostałoby przyśpieszone.
W przypadku SSD różnica jest wyraźnie zauważalna. Komputer to urządzenie, w którym wiele części jest od siebie zależnych. Wymiana jednego z nich na lepszą często nie daje takich efektów, jakie sobie zakładamy. Jeżeli nie masz co zrobić z pieniędzmi to kup SSD.
ok. Dzięki za odpowiedź
7200 rpm nic nieda.
SSD poprawi wczytywanie wszystkiego ale FPS nie podneisie.
i jak już SSD to jakiś średni a nie chłam za 100 zł a allegro .
Witam.
mam laptopa
NP355V5C-S04PL