Pytanie o nauke J.angielskiego z gier

Witam

Czy ktoś z was nauczył się angielskiego z gry? Mój angielski to 5/10 i chciałbym połączyć przyjemne z pożytecznym. Oglądam seriale po angielsku, ale lubię też gry. Online grałem jedynie w Tibie i szukam czegoś w podobnym klimacie. Polecacie coś ? Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

hiho

Ja do matury z angielskiego uczyłem się grając w WOWa na Amerykańskim serweże w tedy dolar był znacznie tańszy od euro więc i abonament wychodził o wiele mniej;) z początku z questów potem z rozmów w guildi ogólno światowej a potem z voice chatu. To były początki wowa okolice 2005 roku. Na początku studiów robiłem też podejście do koreańskiego Legend of Mira był plan nauki krzaczków ale wymieniłem i porzuciłem to na rzecz nauki C++;) Co polecam, każdą grę gdzie ściągniesz się w fabułę i będziesz chciał zrozumieć każde słowo w grze, po 2 grę z bogatą społecznością by przystąpić do globalnej guildi i rozmawiać głosowo z obcokrajowcami po angielsku.
Jeszcze dodam że z gier online nie nauczysz się poprawnego angielskiego, tylko skrótowców i potocznego języka, wystarczy żeby zdać maturę i się dogadać ale słabo jeśli chodzi o późniejsze kontakty biznesowe w tym języku.

2lajki

Miałem podobnie, cały ang na którym bazowałem przez lata gimnazjum i liceum z matura na poziomie rozszerzonym z ang i egzamin z B2 na studiach, to właśnie gierki + podstawy formowania zdać i trochę czasów. Tibia jest do tego bardzo dobrym narzędziem z racji że klikniecie na jakikolwiek obiekt lub przedmiot wyświetla nam jego nazwę, a w nauce jak i posługiwaniu sie sukcesywnie obcym językiem to właśnie znajomość słówek to 90% sukcesu. Mój profesor mówił że jak znasz słówka a nie umiesz czasów to sie dogadasz z każdym, ale odwrotnie już nie, i ja to potwierdzę bo żyłem jakiś czas w Holandii i z każdym się idzie dogadać jak znasz słówka. Ja mogę polecić Old Shool Runescape z racji że też po najechaniu na cos kursorem wyświetla się jego nazwa właśnie, chodź nie tak detalicznie jak w tibi. Dodatkowo postać rozwijasz poprzez robienie questów z których każdy jest unikatowy i opatrzony krótkimi dialogami po ang właśnie.

1lajk

ESO też jest spoko pod takim względem że możesz sobie wgrać fanowskie spolszczeni (które defakto jest wspierane przez twórców gry) a dialogi w questach masz dubbingowane po angielsku wiec możesz się osłuchać jak z seriali. Jak nie odstrasza cię brak grafiki w grze tj gry tekstowe typu MUD, możesz sobie poszukać jakiegoś serwera po angielsku i pograć. Będziesz musiał czytać tekst i wydawać komendy swojej postaci co ma zrobić, gdzie iść itp

1lajk

Polecam Star Wars The Old Republic ze względu na głównie angielskojęzyczną społeczność oraz genialną fabułę ze scenkami jak z prawdziwego filmu - oczywiście po angielsku :slight_smile:

1lajk

jak już to lepiej zwykłego rpga po angielsku odpalić i będzie lepszy efekt, ew wow

1lajk

Samo granie to za mało, jezeli chcesz nauczyc sie angielskiego to musisz go aktywnie uzywac, a wiec komentowanie np na youtube czy pisanie na forach oraz na chat gry to podstawa. Bez tego będziesz miał kiepski poziom, dlatego bądź aktywny podczas nauki. Do tego oglądaj dużo filmów/anime czy czegokolwiek z angielskimi napisami, jak czegoś nie rozumiesz to zatrzymuj i szukaj w słowniku znaczeń, rób tak długo az nie będziesz w stanie zrozumieć całego odcinka serialu bez zatrzymywania.

1lajk

jezeli chcesz sie po prosu nauczyc jezyka to kazda gra ktora ma sporo tekstu wystarczy, jezeli chcesz nauczyc sie plynnie mowic po angielsku no to potrzebujesz gry z druzynowa zawartoscia zeby trzeba bylo sie komunikowac albo przez zewnetrzne programy typu discord czy teamspeak albo wewnetrzne jezeli gra takowa opcje posiada, nie polecam jednak gier typu cod, pubg, fortnite czy lol bo sa to siedliska toksycznosci z ktorych dowiesz sie tylko kto i co robil z twoja mama

1lajk

5/10 to jaki to poziom według Ciebie A2 ? B1 ? Ile znasz około słów ? http://testyourvocab.com/ Najlepiej angielskiego uczy się mówiąc, lecz najlepiej według mnie znać do tego przynajmniej z 5k+ słów. Gra nie ma znaczenia byle, dołączyć do aktywnej gildii w aktywnej grze na voice chacie i rozmawiać. Ciężko się co prawda przełamać na początku, żeby zacząć mówić. Ja już miałem trochę obycia w angielskim w tym czasie, ale najlepiej rozmawiało mi się na grach typu VR i np w Altspace VR, w którzy grają “dorośli” amerykanie/kanadyjczycy. Odczułem, że takie produkcje zawierają, różne gry w których wreście będziesz zmuszony, żeby się odezwać. Nie wiem czy da się grać w to bez VR, wiem, że w VR Chat i Rec Room da się, ale pomijał bym te gry akurat za dużo dzieci :stuck_out_tongue:

1lajk

Jeśli chodzi o mmorpg, to polecam ESO albo SWTOR są to gry nastawione na fabułę i żeby zrozumieć zadanie czy lore, to angielski jest wskazany. Jak wyżej napisano, używaj często języka angielskiego czy to forach, youtube czy właśnie w grach. Znajdź angielską gildię wejdź w ich discorda lub TS3 zależnie co mają i próbuj rozmawiać. Połączenie pożytecznym z przyjemnym.

1lajk

Każda gra, w której rozmawiasz z ludźmi po angielsku. Pozdrawiam i 50 zł się należy.

1lajk

OSRS jak nic.
Kiedyś jak jeszcze nie było GE to nawet handlować się nie dało bez słownika na kolanach XD
OSRS ma masę rozwiniętych questów (nie ma czegoś typu przynieś X skór wilka), a to questy odblokowują content. Wikipedia oczywiście po angielsku.
Najważniejsze aby nie lecieć na łatwiznę i nie wklejać całej ściany tekstu tylko serio się starać zrozumieć i jak najmniej korzystać z tłumacza.

1lajk

Tak jak kolega. Grunt żeby nie uczyć się języka jedną metodą. Tak jak dziecko się uczy mówić ogólnie, czy na przykład ktoś uczący się zawodu, czy jeszcze inaczej, gdy robisz proste czynności i starasz się je opisywać w danych języku, itd. Nie schematem jak w szkole. Polecam taką książke Kotarskiego “Włam się do mózgu”. Fajne przykłady historyczne i ogólne z życia. Jak efektywnie się uczyć nie tylko języka obcego.

1lajk

rozszerzona matura z ang na 97 % zdana. Wszystko z gier bo z lekcji się urywałem :slight_smile:

1lajk

uczenie się języka w grze w której nie jest ci zbytnio potrzebny jest totalnie bez sensu
czyt. np. Tibia czy inne Grindowniki

1. Final Fantasy
  2. World of Warcraft
  3. Guild Wars 2
  4. TESO
  5. EVE Online

<- Najlepsi nauczyciele angielskiego

1lajk

jezeli nauka ang ma byc priorytetem w wyborze, to nie polecam gier, w ktore mozna komfortwowo grać bez komunikowania sie. skupilbym sie na tych, gdzie komunikacja jest kluczowa. np. sea of thieves. mozesz wyprobowac windwosowego game passa za zlotowka. polecam

1lajk

eso wow i final fantasy xd dlatego to forum to smutna porazka. o co nie zapytasz, to te same trolle polecają zawsze te same 3 gry

1lajk

jest mi bardzo przykro że na tym forum polecane są najlepsze gry, jak zobaczę twoje pytanie to następnym razem obiecuje że polece ci jakieś gówno :slight_smile: !

No właśnie niekoniecznie każda gra uczy. Wiele z nich uczy tylko zwrotów przydatnych do niej i nic więcej, co najwyżej wyzwisk.
Rdf w wowie robi się bez słów. Mapa w warframe także. Większość rozgrywek w lolu czytasz skroty komend i wyzwiska.

To musi być gra, co wymaga kooperacji ustalanej przed akcja, powiedzmy, world of tanks na kampaniach czy cw.

No bez rozmowy się nie da.

Inna sprawa że bez dobrych czołgów i pełnego zrozumienia mogą cię w ogóle nie wziąć, więc być może jakieś gry open world pvp gdzie to gildiom będzie zależeć abyś z nimi biegał i ich rozumiał, a nie odwrotnie. Albion online, planetside 2, goria victis, ESO, EVE, conquerrors blade, naval action,gw2 i wiele więcej tego typu