Pytanie o Ram?

Czy jeśli płyta głowna obsługuje maksymalnie ramy 1333 mhz to wrzucając np 2x 4gb 1600 częstotliwość ich się obniży do 1333 czy nie będą działać ?.

edit :// i czy lepiej brać jedną kość 8gb czy 2x po 4

Częstotliwość się obniży.

Ilość kości nie ma znaczenia. To tylko kwestia ilości zajmowanych slotów. Przy zakupie RAM kieruj się wartością CL - im mniejsza tym pamięć szybsza.

i najlepiej oblukać na stronie jakie pamięci płyta na pewno obsługuje, bo z tym może być różnie

2 kosci dual channel

mam taką płytę http://www.ebay.com/itm/Acer-Aspire-M5811-Intel-H57M01A1-Motherboard-MB-SDG09-002-MBSDG09002-/350706505771

Acer Aspire M5811 bo to jest markowy pc acera więc nie mam pojęcia gdzie to pisze jakie obsługuje

http://microdream.co.uk/foxconn-h57m01a1-1-1-8eks3h-h57m01-acer-aspire-m5811-socket-lga1156-i3-i5-i7-hdmi-motherboard.html#.Vj5jlCvGAdw

MemoryDDR3 1066/1333MHz x 4 DIMMsMax. 8GB

Ciężko coś znaleźć o tej płycie, bo Foxconn się jej wstydzi, a Acer nią nie chwali :) Znalazłem mnóstwo sprzecznych danych na różnych stronach, żadnych konkretów i nawet manuala nie można dostać... Gotowce z allegro, saturnów i media marktów, fuuuj...

Najlepiej sprawdź na stronie producenta danej pamięci RAM, czy dany model jest kompatybilny czy nie.

Np. tu masz stronę Crucial'a http://eu.crucial.com/eur/en

A tutaj Kingston http://www.kingston.com/pl/memory/desktop-notebook

Podaj dokładne dane i dostaniesz kompatybilne modele.

Pamięć dedykowana dla Acer Aspire M5 Series M5-xxx

4GB Module - DDR3 1600MHz Kingstone

Acer Aspire M5811 compatible upgrades Crucial

• DDR3 PC3-12800 • CL=11 • Unbuffered • NON-ECC • DDR3-1600 • 1.5V • 128Meg x 64 •

A w crucialu jest dużo ramów wypisanych w pakietach 2x2 gb do mojej płyty może chodzi o to żeby zająć 4 sloty. Czyli wnioskuje że proponuje mi 2 kości bo już 4 gb posiadam

Fajna ta strona czyli jak wyświetla mi ddr3 1600 to chyba te pasują :)

Czyli śmiało mogę brać np Crucial Balistic Sport 2x 4gb 1600 DDR3 CL11 ?

Chciałem właśnie też dodać bardzo istotną informację faktycznie są 4 sloty , a ram może być max 8 gb. Czy ta płyta głowna nie ogranicza danego slotu pamięci ram do ilości np 2gb na slot i włożenie większej pamięci w jeden slot nie będzie działać ?. Studiuje to cały dzień , bo jak zamówie to już będzie po ptokach jak nie będzie działało. Sam już nie wiem czy mogę wykorzystać maksymalna pamięć tej płyty 8gb w 2 slotach na 4gb ? - czy jestem zmuszony zakupić kupić 4x 2 gb bo płyta wiekszej pamięci nie niż 2 gb nie łyknie w jednym slocie. A może wymieszać moje ramy firmy Transcend 2x2gb i dołożyć kolejne dwie pary innej firmy ?

Jak masz max 8 gb i 4 sloty, to możesz dać 1 kość 8GB , 2x4GB i 4x2GB u ciebie "jeśli nie zamierzasz sprzedawać ramu" chyba sensownie będzie dokupić jeszcze 2x2GB najlepiej takiego samego i puścić wszystko w dula zawsze to trochę szybciej.

Z mieszaniem ramów różnych firm, to różnie bywa, teoretycznie jak mają to samo napięcie i opóźnienie nie powinno być problemu "teoretycznie", najlepiej jednak tego nie robić.

Jeśli jednak sprzedajesz to kup sparowane kości 2x4GB masz wtedy pewniaka, że zadziała o ile płyta wspiera takie ramy.

no właśnie , płyta by wspierała częstotliwość 1333 bym coś tam dorwał bez problemu tylko boje się , że to w tych 2 slotach po 4 gb nie zadziała. Bo one mają może limit na 1 slot to maksymalnie 2 gb nie mam pojęcia.

Taką dostałem odpowiedź od cruciala przed chwilą

Your Acer Aspire M5811 has 4 memory slots and can accept up to 8GB of RAM in total, where each slot can support a maximum of 2GB.

you can get quantity 2 of the 4GB kit (2GBx2) DDR3 PC3-12800 normal Crucial memory with part number CT4050739 for full capacity since your system does not support the Ballistix type of memory and You can view or order the guaranteed compatible parts at the link below:

no to już chyba wiesz co masz zrobić, sprzedać to co masz i kupić 4x2GB sparowane, albo kupić jakieś inne w sklepie i jak coś to oddasz, masz chyba jakiś tam czas na rezygnację

no jutro poniedziałek to sklepy otwarte może dobrze pogadam to da mi ziomek jakieś ramy ze sklepu żebym sprawdził czy 4 chodzą a jak nie to może sprzęt wezmę ze sobą do serwisu i niech sprawdzą czy działa a jak nie to zamówię w ciemno te sparowane 4x2 ok dzięki wielkie

Czy jeśli płyta głowna obsługuje maksymalnie ramy 1333 mhz to wrzucając np 2x 4gb 1600 częstotliwość ich się obniży do 1333 czy nie będą działać ?.

edit :// i czy lepiej brać jedną kość 8gb czy 2x po 4