Pytanie odnośnie firm, które chciały by kupić prawa do jakiejś gry MMORPG

Witam mam pytanie czy znacie jakieś firmy typu nie wiem Webzen itp itd które nie wiedzą lub chciałaby kupić prawa do gry?

Chodzi o taką która poszukuje jakiegoś mmorpg którym mogła by się zająć.

Fajnie by było podrzucić pomysł otworzenia np. Polskich Serwerów Silkroad Online.

Pisałem do GameForge i otrzymałem wiadomość,że moja propozycja odnośnie zakupu praw do Silkroad Online została przekazana wyżej nic więcej.

W sumie fajnie jakby istniał PlSro ale najlepiej aby zajęła się tym naprawdę ogarnięta firma a nie GameForge, który ma metina2 i nie zbyt ogarnia.

Joymax to już totalnie ten tytuł zniszczył. Może są jakieś firmy bardziej ogarniete które właśnie chciałby się zaopiekować jakąś gierką MMORPG kupując prawa :)

Ostatnio Cenega otworzyła Titan Siege ale to dla mnie straszny crap, nawet w CD-Action od nie dawna są kody do tej gry dodawane z tym czasopismem.

Ps. Nie wiedziałem gdzie ten temat umieścić z góry przepraszam jeśli w złym dziale.

Nah, serio myślisz, że pisząc do jakiegoś tam wydawcy by kupili prawa do jakiejś tam gry to to zrobią? Kupienie praw to masa roboty i przede wszystkim... Koszta. Taka firma musi zrobić analizy czy opłaci im się kupić prawa itp. itd.

Widzę, że masz o tym dosyć małe pojęcie, więc tylko cię tak uświadamiam. Co do np. Titna Siege o którym tu wspomniałeś to Cenega wykupiło ta grę pewnie dlatego, że była po prostu tania. To właśnie niska cena praw do takich crapów sprawia, że nie raz są "wskrzeszane" kilka razy. Z różnym skutkiem.

Nie chodzi o to,że to zrobią ale mogą nie znać tego tytułu albo nad nim się nie zastanawiać.

To niby jak dokonują wyboru kupienia praw? Sami sobie wybierają? Znają wszystkie tytuły MMORPG?

Dla mnie szkoda,że polska scena nie interesuje się silkroadem.. chociaż rosyjskie sro też było świetne ale potem zamknęli.

Nie znam się na tym pytam z ciekawości wole o coś zapytać niż nie pytać mam prawo do zapytania od tego jest forum i dzięki za odpowiedź bo to też dla mnie ważne.

Jeśli znasz się na tym lepiej? to na jakiej podstawie wybierają grę? a przecież nie wiadomo ile Joy liczy sobie za silk'a.

Tak jak wyżej - jakbyś chciał podrzucić pomysł to by on musiał mieć ręce, nogi i głowę. A pomysły możesz wrzucać do "sugestii" na forach wydawców - dużo ich ma taki dział :).

Tylko że w takim przypadku samo "ej, zróbcie serwery PL do silka pls, thx" nie zadziała. Musisz przedstawić im POWODY dla których IM by się opłaciło. Więc dobrze by było zrobić badanie rynku, zwłaszcza japońskiego/koreańskiego, wylistowanie perełek od nich, pokrótce ich opisanie oraz ewentualnie propozycje zmian w tychże tytułach (bo przeniesienie gry z kr do eu to nie tylko zmiana języka, ale i podstaw gry typu stamina/drop/exp). A także jakie mają twoim zdaniem szanse na tutejszym rynku z uzasadnieniem. W sensie np "monster hunter world ma gwarantowany sukces, ponieważ u nas w europie i ameryce jest mnóstwo fanów całej serii, a także byłbym jedynym mmorpgiem na naszym rynku gdzie tropi się i ubija bestie na wymyślne sposoby, w żadnej innej grze nie ma takich systemów". I jeśli ich to zainteresuje to sprawdzą grę jak to wygląda, czy jest tak "epicko" jak to opisujesz, popatrzą na politykę firmy, sprawdzą bazy danych graczy tej serii itd. I wtedy MOŻE się zdecydują. Ale tylko może bo jeszcze zostaje np sprawa budżetu firmy i personelu - czy może sobie firma pozwolić na obsługę kolejnego tytułu? Czy mogą wydać tyle pieniędzy?

A to i tak czubek góry lodowej, bo jest masa detali których nie przytaczałem tutaj bo nie ma takiej potrzeby : a są wśród nich takie wątpliwe rzeczy jak przewidywane premiery gier (konkurencja - i to nie premiery latami, a miesiącami, lub tygodniami jeśli się da), "okresy gorącej reklamy" (kiedy po taniości można kupić reklamę, jest to zwłaszcza okres po świętach lub w czasie wakacji, bo mało osób wtedy przegląda internet lub ma pieniądze :P), czy choćby grupa docelowa danej firmy. Jeśli taki webzen specjalizuje się w grach "typowo mmorpgowych" jak rappelz, czy inne RO, to raczej nie weźmie pod swoje skrzydła randomowej strzelanki, czy mmorpga ale pokroju monster hunter worlda.

PS - na jakiej podstawie wybierają gry? Takiej jak ci powiedziałem wyżej : badania rynku, sprawdzanie gier kr/jp. Zwłaszcza te drugie jest dla nich najbardziej opłacalne, bo wtedy oni mogą być "wybrańcami" i dyktować warunki "zachodowi". Do tego najczęściej twórcy zdają sobie sprawę że EU/NA jest mniejszym rynkiem zbytu niż azja więc nie mają za dużych oczekiwań przez co łatwiej wytargować dobry układ :)

Witam mam pytanie czy znacie jakieś firmy typu nie wiem Webzen itp itd które nie wiedzą lub chciałaby kupić prawa do gry?

Chodzi o taką która poszukuje jakiegoś mmorpg którym mogła by się zająć.

Fajnie by było podrzucić pomysł otworzenia np. Polskich Serwerów Silkroad Online.

Pisałem do GameForge i otrzymałem wiadomość,że moja propozycja odnośnie zakupu praw do Silkroad Online została przekazana wyżej nic więcej.

W sumie fajnie jakby istniał PlSro ale najlepiej aby zajęła się tym naprawdę ogarnięta firma a nie GameForge, który ma metina2 i nie zbyt ogarnia.

Joymax to już totalnie ten tytuł zniszczył. Może są jakieś firmy bardziej ogarniete które właśnie chciałby się zaopiekować jakąś gierką MMORPG kupując prawa :)

Ostatnio Cenega otworzyła Titan Siege ale to dla mnie straszny crap, nawet w CD-Action od nie dawna są kody do tej gry dodawane z tym czasopismem.

Ps. Nie wiedziałem gdzie ten temat umieścić z góry przepraszam jeśli w złym dziale.