Ragnarok Online 2D czy 3D?

Hmm... Czy Ragnarok Online to jest gra typu 2D czy 3D? Jak myślicie? Ale zacznę i odbiegnę pierw od tematu, bo nie tylko chodziło mi o to aby wyjaśnić czy to jest gra 2D czy 3D.

Otóż pewnie nie wielu z was zna tą grę nawet nie ma tu własnego poddziału, ale powinna mieć bo jest to klasyka MMORPG, może tylko ja tak uważam? Co umożliwia nam Ragnarok Online? Przede wszystkim dobrą zabawę i radość z grania, gdy zdobędziesz swój wymarzony ekwipunek, np. Valkyria Shield, Armor. Nie mogę na pewno ominąć czegoś z czego chyba najbardziej słynie RO, słynie ono chyba głównie z War of Emperium, niektórym wyjaśnię co to jest, jest to walka o emperium jakby tu inaczej to nazwać hmm tak! jest to walka o zamek! Walka o zamek różnych gildii, które szykują się na ten moment już od paru dni, po to właśnie zbierają Yggdrasill Berry, Mastel Fruit, Poty, dobry ekwipunek, po to rozdawają jak najlepiej swoje staty i skille. RO ma jeszcze więcej swoich atrakcji, takich jak na przykład Pety(swoje zwierzaczki). Tak, chyba już za bardzo nie będę odchodził od tematu i zajmę się tym czym miałem się zając,

No więc tak co tu miałem napisać... A no właśnie jak sądzicie czy Ragnarok Online to gra 2D czy 3D, ja bym powiedział, że to jest takie pół na pół, trochę tego a trochę tego. Przecież wygląda to jak 3D, ale się mylisz, że to tak wygląda ponieważ teren jest zrobiony tylko w 3D, a postać i potwory itp... są zrobione w 2D. Więc co ja tu będę wyjaśniał tak jak napisałem jest to pół na pół, ale mógłbym to oryginalniej nazwać na przykład 2,5D,o tak! To jest dobre. Więc doszliśmy do wniosku, że jest to gra typu 2,5D. Co tu więcej opowiadać, artykuł napisałem z nudów.

Po co mi informacja czy ta gra jest 3D czy 2D, reasumujac piszesz, ze jest to 2,5D.

Najpierw zadajesz pytanie, potem sam sobie na nie odpowiadasz, po czym dochodzisz do czegos co jest wszystkim wiadome (Nie gralem w RO, nie widzialem screenow, takze nie wiem czy 2d,2.5d,3d)

O ile mi wiadomo, to w 2.5D nie zobaczysz nieba a obkrecac wokol postaci sie mozesz, przykladem tego bedzie Battle of the immortals. Anyway, jesli chciales zrobic artykul i tak kochasz te gre, to lepiej zrob recenzje na jej temat. Dodam, ze ten artykul to dno, ale coz, zrobiles to z nudow(?), a podczas nich pisze sie bzurne artykuly, mam racje?

/Nie tak agresywnie! Może faktycznie artykuł nie zachwyca, ale nie upoważnia Cie to do urażania użytkownika.

Trochę kultury i przy okazji sporo ogłady.

A co do Ragnaroka, to on jest 2,5D. - Iraasta

Po co mi informacja czy ta gra jest 3D czy 2D, reasumujac piszesz, ze jest to 2,5D.Najpierw zadajesz pytanie, potem sam sobie na nie odpowiadasz, po czym dochodzisz do czegos co jest wszystkim wiadome (Nie gralem w RO, nie widzialem screenow, takze nie wiem czy 2d,2.5d,3d)O ile mi wiadomo, to w 2.5D nie zobaczysz nieba a obkrecac wokol postaci sie mozesz, przykladem tego bedzie Battle of the immortals. Anyway, jesli chciales zrobic artykul i tak kochasz te gre, to lepiej zrob recenzje na jej temat. Dodam, ze ten artykul to dno, ale coz, zrobiles to z nudow(?), a podczas nich pisze sie bzurne artykuly, mam racje?

To napisz sam lepszy cwaniaku. Powiedz mi w jakiej ty jesteś klasie? W ogóle przerabiałeś jeszcze co to jest artykuł? Czytałeś kiedyś artykuł świętej pamięci Leszka Kołakowskiego "O podróżach" dla gazety wyborczej jak nie to sobie przeczytaj i później pisz co sądzisz o artykule i dlaczego zadawałem pytania. Tymi pytaniami wzbudzam ciekawość itp... Może ty jesteś innym typem człowieka, który sobie nie zadaje pytań np. A po co nam telewizor? A po co żyjesz, chyba zawsze lepiej wiedzieć więcej niż mniej. Zastanów się 10 razy zanim coś napiszesz.

Powiedz mi w jakiej ty jesteś klasie?

A co to wnosi do tematu? Skąd w ogóle to pytanie? Jestem w technikum, ale wybacz, jakie znaczenie ma to w jakiej klasie jestem?

To moje zdanie, niczyje inne. Poczekaj aż ktoś wleci i napisze jaki to świetny artykuł, a uwierz mi, nie doczekasz się tego do śmierci(bynajmniej szczerze nikt ci tak nie napisze)

W ogóle przerabiałeś jeszcze co to jest artykuł?

Czytając twój artykuł mam nieco inne zdanie. Czy są to wypociny innych ludzi którzy piszą o bzdurach, nie wzbudzając niczyjej ciekawości i zniechęcania do czytania dalej, jeśli sama nazwa jest durna?

Tymi pytaniami wzbudzam ciekawość itp... Może ty jesteś innym typem człowieka, który sobie nie zadaje pytań np. A po co nam telewizor? A po co żyjesz, chyba zawsze lepiej wiedzieć więcej niż mniej. Zastanów się 10 razy zanim coś napiszesz.

Ciekawość...aha. Lubie zadawać sobie pytania, ale nie znajduję na nie odpowiedzi od razu tak jak ty, do tego sam sobie odpowiedziałeś, wow!!

Co do zastanowienia... zrobiłem to i wysłałem post :)

Dobra, dobra jeżeli jesteś taki cwaniak to czekam na twój lepszy artykuł. Po twoich postach wywnioskowałem, że bardzo dobrze się znasz na tym.

Nie mam nawet weny twórczej żeby cokolwiek pisać, poza tym, nie mam o czym pisać, tak mi się wydaje.

Anyway, życzę ci mniej durnych artykułów, a więcej ciekawszych :)

Dzięki, no niestety, ale nie mam o czym na razie pisać i szukam dobrego tematu.

Dzięki, no niestety, ale nie mam o czym na razie pisać i szukam dobrego tematu.

Mam pytanie. Czym się inspirowałeś pisząc ten artykuł?

/Jak chcecie gadać to na privie. Publicznie wyrażajcie tylko myśli dla ogółu. Dział artykuły to nie miejsce na pogawędkę - Iraasta

To że postacie, potwory, inne modele są wykonane w 2d nie oznacza że gra od razu że gra z 3d ma się zmienić w 2,5d (przykład gry wyścigowe w których drzewa to tekstury 2d). Jeśli postać może rozglądać się na boki, w górę w dół, jest to gra 3d. Nie mydl nikomu oczu jakimś dziwnym wymyślonym przez siebie 2,5d. Coś takiego nie istnieje, choć potocznie mówi się tak na gry Little Big Planet podobne, scrollowana grafika, postacie w 3d. Tyle ode mnie. Może sobie to wbijesz do głowy :)

Pozdrawiam.

Mam pytanie. Czym się inspirowałeś pisząc ten artykuł?

I to zostawiam dla Ciebie.

@Michi16

Zapraszam Cie pod ten link http://en.wikipedia.org/wiki/2.5D Niestety po angielsku ale myślę, że dasz sobie radę.

Ok, może strzeliłem gafę z tym że coś takiego nie istnieje, jednak 2,5d jest to tylko złudzenie prawdziwego 3d, albo 3d na 2 wymiarowym planie. Ragnarok to gra 3d z 2 wymiarowymi postaciami, gdyby było na odwrót można by o 2,5d mówić. Jak już coś wysyłasz zapoznaj się z tym.

Nah, jasne że tak jak mówi Michni16 to jest gra 3D. To, że coś korzysta z billboardingu nie oznacza że jest już 2.5D. Wtedy to tego wora musiałbyś wsadzić Cyrsisa, Battlefieldy i wszystkie inne strzelanki korzystające z efektów cząsteczkowych albo niewolumerycznych chmur (czyli skybox). Tak samo jak Lunie nie uważam za grę 3D, mimo iż ma postacie trójwymiarowe. Dla mnie gry 2.5D to te który wyszły zanim powstały hardkorowe akceleratory graficzne, czyli np. pierwszy Wolfenstein, Doom, Daggerfall.

Właśnie :) gwoli ścisłości quake był I taką prawdziwą grą 3d :)

Dobra więc moją następna pracą, będzie recenzja RO. Zagram na iRO lub euRO i pokażę kilka ssów jak to wyglądach itp...

Hmm... Czy Ragnarok Online to jest gra typu 2D czy 3D? Jak myślicie? Ale zacznę i odbiegnę pierw od tematu, bo nie tylko chodziło mi o to aby wyjaśnić czy to jest gra 2D czy 3D.

Otóż pewnie nie wielu z was zna tą grę nawet nie ma tu własnego poddziału, ale powinna mieć bo jest to klasyka MMORPG, może tylko ja tak uważam? Co umożliwia nam Ragnarok Online? Przede wszystkim dobrą zabawę i radość z grania, gdy zdobędziesz swój wymarzony ekwipunek, np. Valkyria Shield, Armor. Nie mogę na pewno ominąć czegoś z czego chyba najbardziej słynie RO, słynie ono chyba głównie z War of Emperium, niektórym wyjaśnię co to jest, jest to walka o emperium jakby tu inaczej to nazwać hmm tak! jest to walka o zamek! Walka o zamek różnych gildii, które szykują się na ten moment już od paru dni, po to właśnie zbierają Yggdrasill Berry, Mastel Fruit, Poty, dobry ekwipunek, po to rozdawają jak najlepiej swoje staty i skille. RO ma jeszcze więcej swoich atrakcji, takich jak na przykład Pety(swoje zwierzaczki). Tak, chyba już za bardzo nie będę odchodził od tematu i zajmę się tym czym miałem się zając,

No więc tak co tu miałem napisać... A no właśnie jak sądzicie czy Ragnarok Online to gra 2D czy 3D, ja bym powiedział, że to jest takie pół na pół, trochę tego a trochę tego. Przecież wygląda to jak 3D, ale się mylisz, że to tak wygląda ponieważ teren jest zrobiony tylko w 3D, a postać i potwory itp... są zrobione w 2D. Więc co ja tu będę wyjaśniał tak jak napisałem jest to pół na pół, ale mógłbym to oryginalniej nazwać na przykład 2,5D,o tak! To jest dobre. Więc doszliśmy do wniosku, że jest to gra typu 2,5D. Co tu więcej opowiadać, artykuł napisałem z nudów.