Jeśli kogoś zainteresował Ragnarok może warto zerknąć na kolejną grę jego twórcy?
Mam na myśli Granado Espada.
http://ge.iahgames.com/site/default.aspx
Początek to tylko początek...
Jeśli ktoś kiedykolwiek zapytałby mnie jakie jest moim zdaniem najciekawsze mmo, podczas wymieniania na pewno nie pominąłbym Granado Espada'y, mojej ulubionej gry tego gatunku."No ale co to GE? Tego nawet na stronie nie ma..." - Pewnie zapytacie. Otóż jest, inna, uboższa wersja... Sword of the New World (chociaż obecnie Sword2, no ale mniejsza z nazwą).
GE to kolejna, po Ragnarok Online udana gra Hakkyu Kima. Zaczynamy naszą zabawę od... nadania nazwiska dla postaci, którymi w późniejszym czasie będziemy grać, po czym trafiamy do kwater, w których wybieramy bohaterów jakimi w danym czasie będziemy sterować. No i tutaj jedna z innowacyjnych pomysłów zawartych w grze, naraz możemy sterować aż trzema postaciami! Oczywiście byłoby to trudne, toteż twórcy dali nam do dyspozycji bardzo proste narzędzie dzięki któremu nasze postacie będą sterowane przez SI.
Wracając do początku rozgrywki, po nadaniu nazwy tworzymy pierwszego członka naszej rodziny (family). Do wyboru na starcie mamy 5 klas: Scout, zazwyczaj jedynie klasa do leczenia innych naszych postaci, jednak może używać sztyletów (daggers), Fighter, klasa mogąca nałożyć ciężką zbroję, robić za tanka, jako broń ma rapiere, miecze, szable, halabardy i inne bronie białe. Muskieter, jak sama nazwa wskazuje może się on posługiwać bronią palną. Polecam grać tą klasą od początku gry, gdyż potem jest z niej świetna klasa do levelowania innych, Wizard, służy głównie do osłabiania przeciwników oraz Elementalist, klasa która potrafi, dzięki swoim skillom obszarowym przechylić szale zwycięstwa na naszą korzyść. Tworzymy jedną z tych postaci, nadajemy jej imię i następnie przechodzimy tutorial, po którym mamy dostęp do większej ilości slotów na postacie w kwaterze. Natychmiast robimy 2 kolejne i od tego momentu zaczyna się nasza zabawa.
Jak to się je?
Główna oś fabularna kręci się wokół naszego przybycia do dopiero co skolonizowanego Nowego Świata. Naszym celem jest zdobycie majątku i reputacji, czyli jak w każdym mmo. Questy, a tych jest mnogość, zadziwiają zwrotami akcji, wzmagają naszą ciekawość na tyle że chcemy wiedzieć co będzie dalej i czasem nawet... śmieszą, (chociażby konwersacja pewnej postaci z ekscentrycznym projektantem mody) oczywiście jedyny warunek to w miarę dobra znajomość języka angielskiego. Gdy wykonamy questy dla określonych osób, dają nam one tzw karty rNPC (Recruitable NPC) po ich zdobyciu możemy postać, której karte dostaliśmy, stworzyć, dodać ją do drużyny i nią grać. Każda taka postać rNPC posiada różne statystyki, stances oraz osobiste skille. Dodam że postaci takich jest kilkadziesiąt.
Kolejna świeżość, stances. Stances tutaj to MNIEJ WIĘCEJ klasy w innej grze. Tzn gdy postać nakłada inny rodzaj broni, zmienia jej się stance. Każde stance posiada unikalne skille, które ze zwiększaniem doświadczenia używając danego stance odblokowujemy. Może ono może mieć maksymalnie 25 poziom. Z jego levelem dostajemy ptk które możemy wydać na ulepszenie skilli w nich. Maksymalnie do 10 poziomu.
Świat gry został podzielony na rejony, Każdy jest w miarę duży, więc rzadko pojawi sytuacja że nie będziemy mogli znaleźć wolnego slota. Lokacje te są bardzo różnorodne, od dżungli przez słoneczną plażę, na gigantycznej rezydencji kończąc. Raidów jest sporo i jest to kolejna zaleta.
Prawdę mówiąc cały fun, wszystko, otwiera się przed tobą otworem od 100lvl, gdy zmienisz się dzięki specjalnej karcie w veterana, ale to nic, gdyż 100 lvl można nabić nawet w 2 tygodnie ciężkiej pracy. Po tym etapie naszej gry świat staje się jakby większy. Chodzi oczywiście o Nowy Świat...
Na uwagę zasługuje również system handlu zaimplementowany w GE. Sprzedawać/Kupować rzeczy można na 3 sposoby:
1. Założyć sklep w centrum miasta i czekać aż ktoś coś od nas kupi.
2. Osobiście się z kimś wymienić (swoje oferty zazwyczaj gracze zamieszczają w broadzie, który każdy może przeglądać)
3. To najciekawsze, w centrum każdego miasta stoi Market Manager, klikając na niego (właściwie na nią, to postać żeńska) i wybierając odpowiednią (pierwszą) opcję otwieramy okienko, w którym dzięki dostępnym filtrom, bądź po prostu wpisując nazwę interesującego nas przedmiotu szukamy go i kupujemy. Samemu też możemy rejestrować nasze itemy w MM. Kosztuje to 1% ceny jaką za nie chcemy.
Grafika w GE stoi na najwyższym poziomie. Mimo upływu 3 lat wciąż trudno znaleźć gry równie śliczne. Na podziw zasługują przede wszystkim drobne detale na modelach naszych postaci. Dźwięk jest mistrzowski. Tyle świetnych, klimatycznych utworów, pasujących do gry nie da się znaleźć nigdzie. Sountrack to, jeszcze raz powtórzę, MISTRZOSTWO [dla potwierdzenia niżej strona z piosenkami składającymi się nań, nie są to wszystkie utwory].
Bo każda gra ma bolączki...
A te tutaj są naprawdę irytujące. A mowa oczywiście o... Mikrotransakcjach...
Aby zdobyć większość stance na level vet potrzeba mysterious powders. Do kupienia w cash shopie... Oczywiście od graczy też można to kupić. Jednak jest to dosyć kosztowna inwestycja. Za mikrotransakcje można też kupić promo rNPC. Bardzo dobre postacie.
Właściwie gdyby przedmioty premium nie można było kupować (za niebotyczne kwoty) od innych gra dla free usera nie miałaby najmniejszego sensu. Dla chcącego nic trudnego jak mówią i nawet bez wydawania pieniędzy na grę można jakoś przeżyć, z trudem...
Z minusów przychodzi mi do głowy jeszcze tylko trudny do ogarnięcia początek dla nowicjuszy, ale do tego służy internet żeby z niego korzystać i istnieje pewna strona z której informacje mogą kiedyś okazać się niezbędne [link niżej].
Cegiełka do cegiełki...
Podsumowując. Granado Espada jest dla mnie, mimo tego babola jakim jest ZŁY system zarabiania na graczach, ulubionym MMO. Może mam trochę dziwny gust, ale ten klimat barokowy nie daje mi się od niego oderwać, muzyka w grze koi nerwy i pozwala czasami zapomnieć o otaczającym nas świecie. Z czystym sumieniem polecam każdemu kto ma ochotę spróbować czegoś nowego, oraz lubi tego typu klimaty, a także zwyczajnym fanom MMO.
Moja ocena to 9/10
@1 http://www.swordofth...m/audio/New.swf
@2 http://www.swordofthenewworldwiki.com/