RAM - nie widać jednej karty

Ostatnio dokupiłem sobie 1 Kartę pamięci do lapka, ale zauważyłem że komputer jej nie wykrywa. W BIOSie jej nie widać, tak samo w właściwościach komputera, jednak program CPU-Z ją widzi.

Płyta główna - Akoya P7639 (niestety jest to model chyba tylko niemiecki, więc nie ma o niej stron polskich bądz angielskich, płyta posiada tylko 2 sloty)

Rożnica w kartach polega tylko na różnicy w zapotrzebowaniu:

Oryginał 8GB (jakiś noname) moc 1.35V

Dołożona 4GB (Kingstone) moc 1.50V (taktowanie jest takie same)

Ktoś coś może mi coś pomóc? :c

Sporo szukałem w internecie, ale nic przydatnego nie znalazłem. Karty "pracują" w trybie Single Channel, nie mogłem znalezc ustawień ustawień na Duala, ale chyba i tak by to nic nie dało skoro mają różną moc.

Z góry dziękuje za odpowidzi

EDIT Dołącze screeny z CPU-Z

org.png

drug.png

pluy.png

oczywiście nie kupiłeś ramu ddr4 do płyty z ddr3? xD

Jak już pisałem jedyna róznica w nich to zapotrzebowanie na moc

Jestes ciemny. Jezeli dla ciebie V(volt) to moc to lepiej go rozbierz i wyrzuc przez okno. V to napiecie znamionowe zespolu. Pobór mocy W(watow) zalezy od aktualnego obciążenia danego podzespolu. Moc masz bierna czynna i pozorna. Tak wiec na samy poczatku moja sugestia jest taka. Edukacja.

Moja rada natomiast, proponuje wyjac obecnie dolozony ram i sprawdzic go u znajmoego. Moze byc wadliwy niestety. Dwa moze masz zabrudzony port w plycie potraktuj go sprayem typu "kontakt" wytrzyj poczekaj az odparuje i sprobuj ponownie. Skoro tej kosci bios nie widzi wina nie powinna znajdowac sie w ustawieniach lecz wlasnie w samym ramie. Zawsze mozesz zrobic update biosa moze pomoze. Kolejnym kluczowym elementem jest to czy twoj procesor obsluguje dany ram. Ale z tym raczej nie powinno byc problemow.

Najlepiej podaj pelna specyfikacje swojego lapka. Albo chociaz marke i model.

Jestes ciemny. Jezeli dla ciebie V(volt) to moc to lepiej go rozbierz i wyrzuc przez okno.  V to napiecie znamionowe zespolu. Pobór mocy W(watow) zalezy od aktualnego obciążenia danego podzespolu. Moc masz bierna czynna i pozorna. Tak wiec na samy poczatku moja sugestia jest taka. Edukacja. 

Moja rada natomiast, proponuje wyjac obecnie dolozony ram i sprawdzic go u znajmoego. Moze byc wadliwy niestety. Dwa moze masz zabrudzony port w plycie potraktuj go sprayem typu "kontakt" wytrzyj poczekaj az odparuje i sprobuj ponownie. Skoro tej kosci bios nie widzi wina nie powinna znajdowac sie w ustawieniach lecz wlasnie w samym ramie. Zawsze mozesz zrobic update biosa moze pomoze. Kolejnym kluczowym elementem jest to czy twoj procesor obsluguje dany ram. Ale z tym raczej nie powinno byc problemow. 

Najlepiej podaj pelna specyfikacje swojego lapka. Albo chociaz marke i model.

Obeszło by się bez 1 części, nie każdy musi być specem w każdej dziedzinie.

Natomiast sprawdzenie u znajomego, tak u znajomych działa ponieważ odkupiłem go właśnie od niego (kupił sobie lepszy sprzęt więc kupiłem sobie po taniości), zabrudzony port - nie wydaje mi się, kilka razy zmieniałem miejscami karty i 8GB zawsze wykrywał. Może uptade BIOSu coś da, ta jak mówisz

Nazwa modelu laptopa jest taka sama jak Płyty głównej - Medion Akoya P7639

Załączam jeszcze cały report z CPU-Z w formie TXT

PORTGAS.txt

W takim razie skoro port ok i ram w porzadku. Procesor i7 raczej z takim ramem problemow miec nie powinien. Obstawiam bios badz jego konfigiracje. Ewentualnie problem plyty glownej. Ktorys chip moze zle przetwarzac dane. Spotkałem się tez z problemem gdzie dopiero reinstall systemu przynioslo odpowiednie rozwiazanie sa rozne bugi. Większości problem podobny do tego u kogos a przyczyna zupelnie inna.

W takim razie jutro postaram się zaktualizować bios, chociaz z tego co widze nie będzie łatwo, dzięki za rady

Po pierwsze, nie KARTA pamięci RAM, tylko moduł lub kość RAM.

Po drugie, próbowałeś włożyć zakupione 4GB zamiast tych 8GB, które miałeś i zobaczyć czy laptop normalnie je wykryje?

Czy przypadkiem te Kingstony to nie 2Rx8 podczas gdy wbudowane Hynixy to 1Rx8 ?

@Elitar Przed chwilą sprawdziłem, obydwie KOŚCI to 2Rx8

@Xardoks Nie pomyślałem o tym

PS. Dołączę ich zdjęcia.

kosc.jpg

kosc2.jpg

ciekawe kupil ram 1,5V i laczy go z 1,2V...

Druga rzecza o ile mi wiadome boo nigdy nie bawilem sie laptopami boo budza we mnie obrzydzenie too jezeli cos by nie bylo ramem ok too komp by sie nie odpalil ....

Obstawiam ze masz system 32bitowy lub w normalnym swiecie twoja plyta nie obsluguje wiec ramu niz chcesz miec xD

taaa 1 opcja jest nie mozliwa i tak :P poniewaz 32bitowe system obsluguja max 3Gb nie co ponad .... a ty miales pierwotnie 8GB

Edit

Chociaz moze i jedziesz na windows 7 32bit i rzeczywistosc uzywasz 3GB z 12 dostepnych a reszta sie kisi bo system nie obsluguje xD

@majster008Pisałem na samym początku że jedyna różnica w kościach to że jedna jest 1.5V, a druga to 1.35V

ciekawe kupil ram 1,5V i laczy go z 1,2V...

Druga rzecza o ile mi wiadome boo nigdy nie bawilem sie laptopami boo budza we mnie obrzydzenie too jezeli cos by nie bylo ramem ok too komp by sie nie odpalil ....

Obstawiam ze masz  system 32bitowy lub w normalnym swiecie twoja plyta nie obsluguje wiec ramu niz chcesz miec xD

taaa 1 opcja jest nie mozliwa i tak  poniewaz 32bitowe system  obsluguja max 3Gb  nie co ponad .... a ty miales pierwotnie 8GB

Edit

Chociaz moze i jedziesz na windows 7 32bit i rzeczywistosc uzywasz 3GB z 12 dostepnych  a reszta sie kisi bo system nie obsluguje xD

1,5 z 1,35*
Ponadto nie powinno być jakichkolwiek konfliktów łącząc PC3 z PC3L.
Medion Akoya P7639 obsługuje do 16GB RAM, więc limit można wykluczyć. System ma 64bitowy.

Sprawdziłem czy laptop uruchamia się z samymi 4GB - nie uruchamia się, próbowałem z obydwoma slotami i nic. W takim razie chyba zostaje się System, BIOS, lub uszkodzenie karty....

Najważniejsze w tym jest to ,że musisz mieć te same oby dwie kości RAM bo może dlatego. Możliwe że płyta główna nie obsługuje tego typu i musisz innej poszukać.

Żadna płyta nie wymaga takich samych obu kości pamięci. Kwestia pozostaje jednak nierozwiązana.

Ostatnio dokupiłem sobie 1 Kartę pamięci do lapka, ale zauważyłem że komputer jej nie wykrywa. W BIOSie jej nie widać, tak samo w właściwościach komputera, jednak program CPU-Z ją widzi.

Płyta główna - Akoya P7639 (niestety jest to model chyba tylko niemiecki, więc nie ma o niej stron polskich bądz angielskich, płyta posiada tylko 2 sloty)

Rożnica w kartach polega tylko na różnicy w zapotrzebowaniu:

Oryginał 8GB (jakiś noname) moc 1.35V

Dołożona 4GB (Kingstone) moc 1.50V (taktowanie jest takie same)

Ktoś coś może mi coś pomóc? :c

Sporo szukałem w internecie, ale nic przydatnego nie znalazłem. Karty "pracują" w trybie Single Channel, nie mogłem znalezc ustawień ustawień na Duala, ale chyba i tak by to nic nie dało skoro mają różną moc.

Z góry dziękuje za odpowidzi

EDIT Dołącze screeny z CPU-Z

org.png

drug.png

pluy.png