RAM - Potrzebuję pomocy

Witam. Potrzebuję zasięgnąć rady na temat RAMu, ponieważ mam zamiar sobię go dokupić. Problem polega na tym, że jestem laikiem , a więc nie wiem zbyt wiele na ten temat. Chciałbym dokupić sobie 8 GB , w 2x4 kościach.

Nie wiem tylko, czy dałbym radę sam je podpiąć , a także czy mój komputer to wytrzyma. Chciałbym także się dowiedzieć , z jakiej firmy najlepiej kupować RAM.

Liczę na pomoc :D

Mój Komputer:

AMD Phenom II X2 555 Processor

4GB RAM Kingston 2x2

Zasilacza nie pamiętam , bodajże 650 V

Nazwa płyty głównej Asus M4A88TD-V Evo/USB3

4GB RAM Kingston 2x2 Nazwa modułu Kingston 9905403-151.A00LF

Sorki za taki chaos , jak coś jeszcze trzeba będzie to podam :P

2 kości Ci jeszcze wejdą, DDR3 1333MHz. Zależy też do czego Ci będą potrzebne te RAM'y, tak aby były i siedziały spokojnie, czy do podkręcania.

Raczej nie będę podkręcać, 12GB powinno wystarczyć , bo 4 to już troszku mało :D

W takim razie z jakiej firmy? I jak wygląda "aplikowanie" ramu do komputera?

16GB Ci wejdzie max. na tę płytę główna - dobra płyta swoją drogą. Ja bym Ci polecał nasze polskie GoodRAM'y.

@edit:

Co do wsadzania RAM'u, to po prostu otwierasz zaciski, wciskasz RAM do slotu i tyle, zaciski same naskoczą. Cała filozofia.

A te ramy co teraz posiadasz sa DDR2 czy DDR3?

A te ramy co teraz posiadasz sa DDR2 czy DDR3?

To są DDR3, płyta główna nie obsługuje DDR2.

A no to spoko, najtaniej by wyszły podane wyżej Goodramy cl9 1333Mhz

Dzięki wielkie za pomoc :D Kupię Goodramy , akurat widzę jakieś pasujące do w/w opisu. Jeszcze raz dzięki i pozdro :3

Zapomniałem spytać , ile ta moja płyta główna ma wejść na ram?

Odkręć bok komputera i zobacz >.<

//Edit: Płyta główna posiada 4 wejścia na kości.

Może to dziwnie zabrzmieć skoro masz zamiar dołożyć taką ilość ramu, ale na wszelki wypadek zapytam: masz system 32 czy 64?

z innej strony po co do takiego pcta tyle ramu ?, w grach nie odczujesz różnicy na tym sprzęcie, najlepiej żeby wszystkie kości ram były tej samej firmy i z taką smą ilością Hz jeżeli już łączysz, bo mogą być kwiatki z kompatybilnością

Tak od siebie zapytam, co może być jak wsadzę jedną kość DDR2 a drugą DDR3 ? ^^

Tak od siebie zapytam, co może być jak wsadzę jedną kość DDR2 a drugą DDR3 ? ^^

http://lmgtfy.com/?q...w jednym kompie

Pierwszy link ^^

BTW nie chcesz wziąć udziału w nowej grze forumowej? Brakuje jeszcze paru osób :)

Sorki za nieogar, ale chciałem się jescze ostatecznie dopytać czy po dokupieniu tego ramu , czy będzie wszystko śmigać? Czy płyta jest kompatybilna , czy nie będzie problemów, jaki zasilacz wytrzymałby gdybym dodał ten RAM, ogólnie wszystko. (Nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto po prostu, muszę być do końca przekonany , że wszystko będzie ze sobą współgrać i działać bez zarzutów.) Wiem, że trz ęsę d*pą , ale wolę być ostrożny w tych kwestiach :D

Prosiłbym o pomoc i cierpliwość :)

heh mam identyczna płytę główną i procek puszczony na 3.8 Ghz z chłodzeniem Fortis, ostatnio dokupiłem Geforca MSI 760 i te pamięci http://www.agito.pl/pamiec-kingston-hyperx-ddr3-2x4096mb-1600mhz-cl9-intel-xmp-box-707-576085.html wszytko działa jak marzenie

płyta kompatybilna, zasilacz OK, wszytko wytrzyma

Witam. Potrzebuję zasięgnąć rady na temat RAMu, ponieważ mam zamiar sobię go dokupić. Problem polega na tym, że jestem laikiem , a więc nie wiem zbyt wiele na ten temat. Chciałbym dokupić sobie 8 GB , w 2x4 kościach.

Nie wiem tylko, czy dałbym radę sam je podpiąć , a także czy mój komputer to wytrzyma. Chciałbym także się dowiedzieć , z jakiej firmy najlepiej kupować RAM.

Liczę na pomoc :D

Mój Komputer:

AMD Phenom II X2 555 Processor

4GB RAM Kingston 2x2

Zasilacza nie pamiętam , bodajże 650 V

Nazwa płyty głównej Asus M4A88TD-V Evo/USB3

4GB RAM Kingston 2x2 Nazwa modułu Kingston 9905403-151.A00LF

Sorki za taki chaos , jak coś jeszcze trzeba będzie to podam :P