Ram

Mam mały problem z pamięcią ram może ktoś będzie w stanie mi pomóc ;D

Do dnia dzisiejszego miałem 512 mb ramu, dzisiaj dostałem 2 kości po 256mb, wsadziłem do komputerka iiii..... i nadal mi wyświetla 512 ^^ Kto wie o co chodzi :P

Najczęściej w takich sytuacjach, pamięć po prostu mogła zostać źle wpięta. Nie styka dobrze, lub coś w tym rodzaju. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Może Twoja płyta nie obsługuje kart RAM o takim napięciu/częstotliwości. Czy te parametry są takie same jak w przypadku starej karty, która jest wykrywana ?

No wlasnie zobacz ilo Hercowa jest ta dodatkowa pamiec... Poza tym pobaw sie slotami... pozamieniaj miejscami kosci... I z tego co pamietam(nie wiem czy tak jest na dal) wazna byla ilosc tycz czasnych kosteczek na samej pamieci. Bo sa jedno-stronne po 8 albo 2-stronne po 8 albo jeszcze inaczej. Jak pamietam to tez mialo jakas wage. Albo poprostu Pamiec jest kopnieta.

Najproscie... wyjmij swoje 512 ram i walnij te kosci osobno i zobacz czy dzialaja.

Coś z tych rzeczy ale pamiętaj że nowe komputery nie obsługują starych ramów i na odwrót. Ewentualnie zgłoś się do mechanika, oni będą lepiej wiedzieć.

//A co ma mechanik do komputerka? :D Miałeś na myśli informatyka xD - RmK

// chodziło mi o pana któremu oddajemy komputerek do serwisu i czekamy aż coś wymyśli :mrgreen:

mechanik to Ci moze zreperowac wiatraczek w komputerze :P jak juz Cie RmK poprawil idz do informatyyyka ;p

Zanim zgłosisz się do serwisanta zastanów się czy nie masz przypadkiem jakiegoś kolegi który się na tym chociaż trochę zna? Bo z własnego doświadczenia zawodowego wiem, że w niektórych serwisach strasznie zdzierają nawet za najprostsze rzeczy.

Masz książeczkę dołączoną do płyty głównej? Tam i w oznaczeniach na kościach ram powinieneś znaleźć odpowiedz.

Mam mały problem z pamięcią ram może ktoś będzie w stanie mi pomóc ;D

Do dnia dzisiejszego miałem 512 mb ramu, dzisiaj dostałem 2 kości po 256mb, wsadziłem do komputerka iiii..... i nadal mi wyświetla 512 ^^ Kto wie o co chodzi :P