Ran out of memory - możliwości rozwiązania problemu

Witam!

Ran out of memory crash - problem dotyczy sprzetow z systemem 32bitowym i RAM'em wiekszym niz obsluguje 32bitowy system (okolo 3,5GB). Podczas rozgrywki wychodzi nam z gry i pokazuje caly log bledu, czyli cyferki, ktorych nie rozumiemy. Problem pojawia sie roznie, z zaleznosci tez na jakich ustawieniach graficznych gramy - ale predzej czy pozniej i tak nam wyjdzie. A rozgrywka na low detalach nie jest zadowalajaca, chyba, ze do tego zmusza nas nasz slabszy sprzet.

ROZWIAZANIA:
1. Zainstalowac system 64bitowy. - oczywista opcja.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Pisalem do supportu ANet i w odpowiedzi dostalem. To rozwiazanie dla posiadaczy sprzetu z NVIDIA:

One solution presented by players being affected by this is to change the "Maximum pre-rendered frames" in the Nvidia control panel. To do this:1. Right-click on your desktop and select "Nvidia Control Panel."2. Select "Manage 3D Settings.3. Scroll down until you find "Maximum pre-rendered frames" and change it from "Use the 3D application settings" to "1."Once completed, click "Apply" to save your changes and try Guild Wars 2 again.

Na jezyk ojczysty:

Jednym z rozwiazan prezentowanych przez graczy z tym problemem to zmiana „Maksymalna liczba wstepnie renderowanych klatek” w panelu sterowania NVIDIA. Aby to zrobic:1. Nacisnij prawy przycisk myszy na pulpicie i wybierz "Panel sterowania NVIDIA."2. Wybierz "Zarzadzanie ustawieniami 3D."3. Przewin w dol az znajdziesz "Maksymalna liczba wstepnie renderowanych klatek" i zmien z "Uzyj ustawienia aplikacji 3D" na "1."Zeby zakończyć, kliknij „Zastosuj” aby zapisac zmiany i uruchom Guild Wars 2 ponownie.

Osobiscie mi nie zadzialal ten sposob, ale zawsze warto sie podzielic.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Sposob polega na tym, ze patchujemy za pomoca konsoli (przedtem trzeba wkleic folder na dysk C, ale wszystko jest pokazane w filmiku) nasz system tak, zeby na systemie x32 uzywal 100% RAM'u.
Sposob jest bardzo latwy do zrobienia, nawet dla lajka. Wystarczy w konsoli kopiowac podane komendy i wklejac. Prosze uwaznie to robic i nie zrobic zadnego bledu podczas wykonywania sposobu. :)
Po wykonaniu wszystkich krokow trzeba zreinstalowac gre.

https://www.youtube.com/watch?v=o56Gbn_ROWU - filmik pokazujacy krok po kroku sposob.

Efekt:
3449nr4.jpg

Osobiscie mi zadzialal ten sposob.
Pewnie rozwiazania nie jest tylko rozwiazaniem na problem wystepujacy w GW2, ale wlasnie w GW2 mialem ten problem wiec tutaj stworzylem temat.

Avitus, dzieki za przyklejenie tematu!
Pozdrawiam, Ajron!

W APB swego czasu też był taki problem i ludzie podobnie jak ty, używali 3eciego sposobu :)

To moze moj problemik przedstawie..

Moj zlom:

i7 2.20ghz

12ramu

gt 750 m 1gb

win 8 x64

O ile nie katuje go 12h to GW2 mi na wiekszosc medium/trozke low chodzi bez zarzutu, czy to dungi czy to www. Problem pojawia sie, gdy wlacze TS3 o.O Po doslownie paru minutach wyskakuje mi warn ze memory low (siedze na 12gb ramu) a po chwili blue screen taki ze musze baterie wyciagac.. :( Dzieje sie tak za kazdym razem kiedy uzywam TSa. Nawet jak zjade na wiekszosc low w grafice to dalej to samo.. Ostatnio zauwazylem ze problem nie wystepuje jak gram w oknie, nawet ustawionym na caly ekran ale wciaz okno a nie fullscreen. WTF panowie informatycy?

Ja się zastanawiam czemu mam (dostepne 2,75 GB) :S

Dla leniwych podaje linka
http://downloadmoreram.com/

To moze moj problemik przedstawie..Moj zlom:i7 2.20ghz12ramugt 750 m 1gbwin 8 x64O ile nie katuje go 12h to GW2 mi na wiekszosc medium/trozke low chodzi bez zarzutu, czy to dungi czy to www. Problem pojawia sie, gdy wlacze TS3 o.O Po doslownie paru minutach wyskakuje mi warn ze memory low (siedze na 12gb ramu) a po chwili blue screen taki ze musze baterie wyciagac.. Dzieje sie tak za kazdym razem kiedy uzywam TSa. Nawet jak zjade na wiekszosc low w grafice to dalej to samo.. Ostatnio zauwazylem ze problem nie wystepuje jak gram w oknie, nawet ustawionym na caly ekran ale wciaz okno a nie fullscreen. WTF panowie informatycy?

Zobacz czy błąd się ten pojawia gdy uruchamiasz TS'a i GW2 jako administrator. Mi kiedyś ten myk pomógł, tylko nie pamiętam przy której grze.

P.S: A co złego jest w fullscreen borderless ? :D

Ile masz ogolnie RAMu i ilu bitowy system?

32 bit win7

4gb

Czyli jednak sobie dobije 30/50 czekając na płyte do 8mki :P

Witam!

Ran out of memory crash - problem dotyczy sprzetow z systemem 32bitowym i RAM'em wiekszym niz obsluguje 32bitowy system (okolo 3,5GB). Podczas rozgrywki wychodzi nam z gry i pokazuje caly log bledu, czyli cyferki, ktorych nie rozumiemy. Problem pojawia sie roznie, z zaleznosci tez na jakich ustawieniach graficznych gramy - ale predzej czy pozniej i tak nam wyjdzie. A rozgrywka na low detalach nie jest zadowalajaca, chyba, ze do tego zmusza nas nasz slabszy sprzet.

ROZWIAZANIA:
1. Zainstalowac system 64bitowy. - oczywista opcja.
2. Pisalem do supportu ANet i w odpowiedzi dostalem. To rozwiazanie dla posiadaczy sprzetu z NVIDIA:

One solution presented by players being affected by this is to change the "Maximum pre-rendered frames" in the Nvidia control panel. To do this:1. Right-click on your desktop and select "Nvidia Control Panel."2. Select "Manage 3D Settings.3. Scroll down until you find "Maximum pre-rendered frames" and change it from "Use the 3D application settings" to "1."Once completed, click "Apply" to save your changes and try Guild Wars 2 again.

Na jezyk ojczysty:

Jednym z rozwiazan prezentowanych przez graczy z tym problemem to zmiana „Maksymalna liczba wstepnie renderowanych klatek” w panelu sterowania NVIDIA. Aby to zrobic:1. Nacisnij prawy przycisk myszy na pulpicie i wybierz "Panel sterowania NVIDIA."2. Wybierz "Zarzadzanie ustawieniami 3D."3. Przewin w dol az znajdziesz "Maksymalna liczba wstepnie renderowanych klatek" i zmien z "Uzyj ustawienia aplikacji 3D" na "1."Zeby zakończyć, kliknij „Zastosuj” aby zapisac zmiany i uruchom Guild Wars 2 ponownie.

Osobiscie mi nie zadzialal ten sposob, ale zawsze warto sie podzielic.
3. Sposob polega na tym, ze patchujemy za pomoca konsoli (przedtem trzeba wkleic folder na dysk C, ale wszystko jest pokazane w filmiku) nasz system tak, zeby na systemie x32 uzywal 100% RAM'u.
Sposob jest bardzo latwy do zrobienia, nawet dla lajka. Wystarczy w konsoli kopiowac podane komendy i wklejac. Prosze uwaznie to robic i nie zrobic zadnego bledu podczas wykonywania sposobu. :)
Po wykonaniu wszystkich krokow trzeba zreinstalowac gre.

https://www.youtube.com/watch?v=o56Gbn_ROWU - filmik pokazujacy krok po kroku sposob.

Efekt:
3449nr4.jpg

Osobiscie mi zadzialal ten sposob.
Pewnie rozwiazania nie jest tylko rozwiazaniem na problem wystepujacy w GW2, ale wlasnie w GW2 mialem ten problem wiec tutaj stworzylem temat.

Avitus, dzieki za przyklejenie tematu!
Pozdrawiam, Ajron!