Rasy a klasy

Witam,

jako nowy gracz World of Warcraft, który nie jest tak bardzo zaznajomiony z lore oraz grą, chciałbym się zapytać Was jaka rasa pasuje do jakiej klasy lorowo oraz które klasy do jakich ras jeżeli chodzi o umiejętnosci rasowe. Jeżeli chodzi o dopasowanie biorąc pod uwagę lore to jako tako to ogarniam ale kompletnie nie wiem jak to będzie biorąc pod uwagę umiejętności klasowe. Pytam o Alliance. :)

Przede wszystkim zależy mi na dopasowaniu ras do klas żeby moje postacie pasowały klimatem do świata Azeroth :D

Wielkie dzięki za pomoc.

Siema, w wowie wybierajac rase ktora bedziesz gral nie patrz na te umiejetnosci one az tak nie zmienja o 360 stopni gameplaya, bardziej kieruj sie animacjami danej postaci oraz jak wyglada na niej armor/bron i czy ogolem Ci sie podoba wyglad. chociaz nie powiem ze grajac jako dps w hordzie milo miec racial orca ktory zwieksza damage na 15 sec ale tak jak mowilem nie zmienia to duzo gameplayu wiec nie kieruj sie skillami.

A jak wybrać rasy i klasy pod względem lore? Bo mam zamiar grać na Defiasie i chciałbym żeby moje postacie pasowały klimatycznie do świata World of Warcraft :D

A jak wybrać rasy i klasy pod względem lore? Bo mam zamiar grać na Defiasie i chciałbym żeby moje postacie pasowały klimatycznie do świata World of Warcraft  

Te takie co są po lewo jak tworzysz postać to pasują do wowa. Np. zergami, albo entami nie graj.

Te takie co są po lewo jak tworzysz postać to pasują do wowa. Np. zergami, albo entami  nie graj.

Przyznaje, że zostałem kompletnie, całkowicie i doszczętnie zmasakrowany twoją wypowiedzią! Mimo wszystko bardzo dziękuje, gdybyś mi nie pomógł/pomogła to prawdopodobnie grałbym protosami i wszyscy w świecie Azeroth patrzyliby na mnie jak na głupka :/

Tak bardziej serio, byłem ciekawy kto najbardziej pasuje historią na np Priesta albo Shamana po stronie alliance oraz jaka klasa postaci pasuje do Worgenów oraz Draenei.

Każda rasa może grać określonymi klasami, one są już dopasowane do lore. Tak więc możesz grać czym chcesz i jak chcesz, pasować będzie.

Poza tym to wielkiego znaczenia nie ma na globalu - bo na globalu się nie RPi tylko na privach ;)

Prędzej zastanowiłbym się jaką klasą chcesz grać, tylko i wyłącznie, z jednego prostego względu - parę klas nie nadaje się do gry na endgame.

Każda rasa może grać określonymi klasami, one są już dopasowane do lore. Tak więc możesz grać czym chcesz i jak chcesz, pasować będzie.

Poza tym to wielkiego znaczenia nie ma na globalu - bo na globalu się nie RPi tylko na privach 

Ok, dziękuje.

Prędzej zastanowiłbym się jaką klasą chcesz grać, tylko i wyłącznie, z jednego prostego względu - parę klas nie nadaje się do gry na endgame.

Mówisz o graniu hardkorowym, w najlepszych gildiach i walczeniu o topke? Coś takiego mnie nie interesuje.

No chyba, że do grania rajdów/dungeonów z randomami lub w zwykłych gildiach jest "wymagane" granie pewnymi klasami? Raczej wątpię, dodatkowo pewnie także co większy patch wszystko się zmienia i tak i tak.

Jak chcesz to możesz coś napisać o tym jakie klasy polecasz.

w wowie ciezko raczej polecic klase je trzeba wyprobowac samemu, jest opcja podczas tworzenia postaci "class trial" dostajemy postac gotowa na 110 i mozemy przez dluzsza chwile mozemy sami zobaczyc spelle jak dana postac ma rotacje. Legion zmienil calkowi cie klasy sa jeszcze latwiejesze do kontrolowania (mniej przyciskow do klikania )

lorowo to w hordzie;
/orc/tauren - shaman/warrior
tauren - druid/paladyn (bylo plemie palkow taurenow)
troll - hunter/shaman/druid

blood elfy - mage/priest /rogal

orc - death knight/warlock

undead - wszystko i warlock

gobliny - lorowo to chyba rogal pasuje do nich 0.o

aluchy

czlowiek - wszystko

draenii - mage/palek
worgen - rogue
night lefy - hunter/DRUID/demon hunter

gnomy - nwm xD

Przecież w wowie nie da się wybrać klasy nie pasującej lorowo do rasy, dlatego też nie wszystkie kombinacje klasa/rasa są możliwe.

lorowo to w hordzie;
/orc/tauren - shaman/warrior 
tauren - druid/paladyn (bylo plemie palkow taurenow)
troll - hunter/shaman/druid

blood elfy - mage/priest /rogal

orc - death knight/warlock

undead - wszystko i warlock

gobliny - lorowo to chyba rogal pasuje do nich 0.o

aluchy

czlowiek - wszystko

draenii - mage/palek
worgen - rogue
night lefy - hunter/DRUID/demon hunter

gnomy - nwm xD

nie pisz niepotrzebnie głupot, skoro sprawa zostala juz wyjasniona

Kombinacje ras i klas, które w lore nie występują są zablokowane, dlatego nie zagrasz takim Goblinem - Demon Hunterem. Część z nich jest zrobiona natomiast na siłę przez co Blizzard musiał retconować lub wymyślać historię (Na przykład Tauren - Paladyn; Night Elf - Mag), ale nie zmienia to faktu, że teraz już są w 100% zgodne z lore. Jeśli chodzi natomiast o umiejętności rasowe to zachęcam abyś nie zwracał na to żadnej uwagi. No chyba, że celujesz w czołową elitę PvP.

Nie słuchaj też ludzi, którzy twierdzą, że niektóre klasy nie występują w endgamie. Jest to absolutna bzdura, zdarzają się wyjątki, ale wszystko to zmienia się z patcha na patch. Pamiętaj, że każda klasa posiada 3 specjalizacje (Druid posiada 4, Demon Hunter - 2), także nawet gdy jedna z nich jest aktualnie poza metą nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował pozostałych. O tym, że community WoWa wszystko nadmiernie rozdmuchuje nawet nie wspominam. Jeśli coś jest zaledwie 5% gorsze od innych klas, to czytając fora można odnieść wrażenie, że jest praktycznie bezużyteczne.

Tak na offtopie - ja jeszcze polecę Ci stronę wowprogress.com na której możesz zobaczyć jak względem globalnych serwerów ludzie robią np DPS na raidach. Masz tam podany ranking na przykład względem klas. Ale to bardziej ciekawostka więc nie kieruj się tym przy wyborze postaci do gry.

Co do wypowiedzi @Dokanix - dobrze pisze, umiejętności rasowe nie mają takiego znaczenia dla casualowej rozgrywki. Być może duże gildie będą brały to pod uwagę, ale zwykłe, które nastawiają się na zabawę nawet na to nie spojrzą.

Witam,

jako nowy gracz World of Warcraft, który nie jest tak bardzo zaznajomiony z lore oraz grą, chciałbym się zapytać Was jaka rasa pasuje do jakiej klasy lorowo oraz które klasy do jakich ras jeżeli chodzi o umiejętnosci rasowe. Jeżeli chodzi o dopasowanie biorąc pod uwagę lore to jako tako to ogarniam ale kompletnie nie wiem jak to będzie biorąc pod uwagę umiejętności klasowe. Pytam o Alliance. :)

Przede wszystkim zależy mi na dopasowaniu ras do klas żeby moje postacie pasowały klimatem do świata Azeroth :D

Wielkie dzięki za pomoc.