Razer, czy warto

Ostatnio zaoszczędziłem trochę pieniążków i chciałem sobie kupić taką rodzinkę Razera. Przed zakupem wolę się zapytać, czy warto, słyszałem, że z Razerem jest tak, że płacisz w większości za logo.

Warto inwestować w to tyle kasy? Czy może iść w logitecha?

RAZER BLACKWIDOW TOURNAMENT EDITION CHROMA£125

RAZER NAGA£70

RAZER TIAMAT 7.1£180

RAZER LEVIATHAN£160

RAZER SEIRĒN BUNDLE£180

RAZER GOLIATHUS CONTROL EDITION - EXTENDED £30

Jasne, że płacisz za logo, jak wszędzie. Fakt, mają produkty dobrej jakości, ale wciąż o wiele za drogie. Jeśli nie żal Ci kasy to kupuj, na pewno będziesz zadowolony z jakości. Jednak nie są bez wad, a za taką kasę najmniejsza wada "boli". Natomiast możesz mieć to samo za mniejszą cenę. Mam wiele produktów Logitech i nigdy nie żałowałem wydanej kasy. Razer nigdy mnie "nie pociągał", ten "futurystyczny" wygląd i cena za markę. Ciekawe ile faktycznie kosztuje wyprodukowanie słuchawek, pewnie 30% ceny...

Edit: Miałem tą klawiaturę z promocji za 50% (poszła na prezent). Za pełną cenę jest niewarta tych pieniędzy!!!

Tego Razer Leviathan na pewno nie kupuj. Za tą cenę masz porządne głośniki.

A jakie są odpowiedniki tych rzeczy u innych firm?

Klawiatura i myszka jak najbardziej świetnie się sprawdzają. Tylko uwaga, raz kupiona naga uzależnia... bardzo wygodne mechaniczne przyciski. Podkładka jest całkiem ok. Jeśli chodzi o mikrofon weź sobie Blue Yeti a głośniki kup w układzie stereo np od logitecha.

P.s

Uważaj zaraz przyjdzie Xardunek i wszystko skrytykuje bo to hipster :P

A czy mikrofon Blue Yeti można zainstalować na uchwyt, coś takiego http://www.ebay.co.uk/itm/Adjustable-Microphone-MIC-Suspension-Boom-Scissor-Arm-Mic-Stand-Studio-Recording-/141609568851?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item20f8968a53

Oczwiście że tak. Takie uchwyty są uniwersalne. Kupując seirena czy też yetiego po prostu dokupujesz koszyk i całość doczepiasz do uchwytu. Obowiązkowo musisz mieć jednak koszyk :)

A i kwestia słuchawek. Te Tiamaty są całkiem niezłe bo nie mają dźwięku implementowanego tylko faktycznie 7.1 ponieważ czasze zawierają kilka głośników. Ja bym jednak proponował skierowac się w strone Kingston Hyper X Cloud 2. Nastawiasz się chyba na nagrywanie. Warto więc mieć słuchawki na jacka a nie na usb ;)

Nie nastawiam się na nagrywanie, ale taki uchwycik jest wygodniejszy ponieważ teraz mam mikrofon na trójnogu i mi ciągle spada i ciężko się pisze jak go trzymam przed klawiaturą koło twarzy.

P.S Fajnie to wygląda jak wprowadzasz kumpli do pomieszczenia które wygląda jak pokój youtubera ^_^

Ja tam uważam, że te blue yeti są trochę przereklamowane, a może o 200 zł za drogie ? :D Ogólnie gdyby nie gimbusy z YT, to mało kto by te mikrofony kupował. To samo jest z Beatsami. Słuchawki za 350 zł, a chińskie superluxy za 130 zł grają 2x lepiej.

Jeśli chodzi o głośniki, to może Edifier c3x ? Na pewno będą lepsze niż ten Leviathan.

Klawiatura w uj mi się podoba :) Do tego mechaniczna, więc spokojnie możesz brać. Gdyby była tańsza, to sam bym zamawiał.

Myszka ? Do Razer Naga zastrzeżeń nie mam, ale osobiście wziąłbym Zowie FK2. Jednak jeśli grasz sporo w mmorpg, wtedy Naga będzie idealna. Ogólnie widze, ze u ciebie te ceny jakieś wysokie są, bo w Polsce Nage możesz dostać za 280 zł

http://www.komputronik.pl/product/265259/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/Razer_Naga_2015_8200_DPI_Goliathus_Small_Speed.html

Najnowsza seria z 2015 roku :P

Posiadam Razerka Orochi i jestem Bardzo Dumny z niego :)

Jedynym problemem jaki jest w Razerach to dubleclik który pojawia się po około roku użytkowania.

Jestem posiadaczem Nagi, już ponad pół roku i jestem mega zadowolony. Brat to samo. Wiec jeśli chcesz na coś wydać kasę to spoko opcja.

Nagi nie kupuj bo mają lipne sensory, dość szybko się psują. Ja bym wybrał deathaddera stara sprawdzona i bardzo porządna mysz, na pewno się na niej nie zawiedziesz. Razer ma jedne jak nie najlepsze sensory w myszkach, więc nie słuchaj ludzi którzy mówią, że myszki z a4tech czy inne biedronkowe syfy są tak samo dobre, lub że nie zauważysz różnicy bo to bzdura. Klawiaturę BlackWidow sam mam i sobie chwalę jedyne co można jej zarzucić to to, że jest dość spora i przyciski są daleko od siebie i lepiej mieć dłużesze palce jak chcesz z niej wyciągnąć maksa. Goliathusa też mam, nie wyobrażam sobie teraz funkcjonowania bez tej podkładki. Ogólnie to razera kupuj i nawet się nie zastanawiaj.

Sprzęt audio Razera jest tragiczny zarówno mikrofon jak wszelkie słuchawki

Wiem co mówię, kiedyś nawet o tym tu pisałem jakiś długi artykuł na tym forum

Myszy i klawiatury mają spoko

Nie ważne ile zapłacisz wszystko może paść w krótkim czasie. Razer tak płacimy za markę ale i lepsze jakościowo podzespoły jedna grze co do Nagi miałem i dla mnie była za mała mam g600 i jest idealna, ale to fakt po pewnym czasie przyzwyczajasz się do tych dodatkowych klawiszy.

Jednak jeśli masz zamiar pogrywać bardziej w FPS to raczej jakaś dedykowana pod nie myszka jak deathaddera albo jakaś z serii G logitecha.

Klawa mechaniczna jest świetna zajmie trochę ci czasu z ustaleniem jakie styki bardziej ci odpowiadają ja wybrałem G910 Orion bo jest najcichszą z mechanicznych i miałem kupon promocyjny.

Tak jak już kolega wyżej pisał można kupić tańsze odpowiedniki czy są gorsze nie czy lepsze zależy, na pewno docenisz wyższą cenę i jakość materiałów może jestem dziwny ale widząc co się dzieje z tańszymi markami po krótkim czasie(trzeszczenie, piszczenie blokowanie klawiszy) wolę dopłacić i się cieszyć tym co mam.

Sa to ceny z oficjalnej strony razera, moze dlatego tak drogo, na e-bay wychacze pewnie taniej, tylko musze uwazac na te podróbki, albo ziemniaki w paczkach.

W mmorpg nie gram az tak, zeby brac nage, co polecacie do fpsów lub "do wszystkiego"?

Jeżeli nie grasz dużo w mmorpg, to według mnie takiej Nagi nie ma co brać.
Dużo lepszym wyborem będzie Zowie FK2 - do fpsów idealna

http://www.morele.net/mysz-zowie-fk2-avago-adns-3310-adns-3310-700404/

A jeśli chcesz naprawdę mieć komplet typu klawa i myszka z tej samej firmy, to może coś z tych dwóch ?
http://www.morele.net/mysz-razer-deathadder-chroma-rz01-01210100-r3g1-649271/ ?

http://www.morele.net/mysz-razer-taipan-expert-rz01-00780100-r3g1-519248/

Taipan jest zdecydowanie najlepszym wyborem, jeśli nie grasz w MMO

Ło matko razer… wiec tak:

Podkladki - to maja ok.

Myszki - konkurencja oferuje lepsze produkty chyba ze mowa konkretnie o tych o MMO tu mniejszy wybor, choc i tak Corsair ma lepiej ulozone przyciski.

Klawiatury - ujdą, choc nie wiem jak sprawdzają sie ich mechaniki (te ich zmienione mx'y)

Audio - jak wiekszosc "gaming" czyli do kitu (albo mocno przeplacone).

Ogolnie caly ich sprzet jest przeplacony, mozna dorwac tansze alternatywy (a nawet lepszy sprzet w nizszej cenie).

Ogolem nieograniczal bym sie do jednej firmy, ciezko znalesc "komplet" dopasowany pod wlasne potrzeby. Ja osobiscie mam mieszanke CMStrom, Func (wczesniej corsair), Takstar, Steelseries… bo inaczej musial bym isc na pewne ustepstwa :)

Pomysl o tym czy warto… chyba ze nie masz okreslonych kryteriow a chcesz taki a nie inny sprzet bo taki masz kaprys.

P.S. Przepraszam za zwloke ale mialem przymusowa przerwe :P

Switche w nowych klawiaturach Razera to pomalowane Kailhy, więc imho lepiej jest wziąć mechanika na Cherry MX z podświetleniem, bo tylko tym się Chroma wyróżnia. Poleciłbym jakiegoś CM Storma albo Ducky Shine 3 (chociaż na Ducky wydasz trochę kasy, ale to tak, jak w przypadku Chromy) :)

Chyba, że koniecznie chcesz Razera - to weź BW Ultimate 2013, też jest podświetlona, a ma Cherry MX (bodajże tylko blue switche).

Klawiaturki mechaniczne CM Storma ciekawie wypadaja cenowo, jakosciowo lepiej jak taki logitech g710.

Niebieski przelaczniki to slaby pomysl pod gry, zwlaszcza mmo.