Witam, chcę postawić system od nowa na moim piecyku. Czy jest możliwość zgrania gier ze steam'a czy MMO (nie chcę znowu ściągać Tery ;_; ) na dysk przenośny tak, abym ich później nie musiał ściągać jeszcze raz?
Re-install systemu i zachowanie gier
Wydaje mi sie, ze z grami ze steama byloby ciezko a mmo bez steama kiedys tak zrzucalem ale trzeba bylo sciagnac pliki dll i wrzucic w odpowiednie miejsce. Jest nawet taka stronka do pobrania tych dll-i.
Jak masz 2 partycje na kompie to przenies tere na partycje gdzie nie ma systemu. Potem format partycji z systemem przenies tere na partycje z systemem i sformatuj partycje ta druga.
Choc tez moze byc problem z rejestrami po takim procesie...
Można na Steamie zrobić jakąś kopię zapasową, czy coś takiego. Robi ci to paczkę z plikami gry.
Poszukaj poradnika w Google. Nie pamiętam już.
Steam ma zapisane gry w katalogu: Steam/SteamApps/Common/Nazwa gry
Zachowaj sobie te katalogi, a po instalacji nowego systemu, po prostu je wrzuć w to samo miejsce do nowego Steama. Potem w bibliotece gier w Steam, daj uruchom, czy coś i myślę, że powinno zadziałać, bez ścigania całej gry na nowo.
Z grami MMO możesz zrobić tak samo jak ze Steam. Później jak uruchomisz Launcher i podasz odpowiednią ścieżkę do plików z grą, to ten będzie widzieć te pliki, które zachowałeś i nie będzie od nowa ściągał całej gry.
Teoretycznie, bo nigdy tego nie robiłem.
Co do gier poza Steam, to niektóre działają bez instalacji, a niektóre nie. Tutaj nie ma reguły, zależy od gry. Np. SWAT 4 działa, a Sins of Solar Empire już nie i trzeba go na nowo zainstalować.
Wątpie w to. Z tego co wiem to przy formatowaniu dysku z systemem wyrzuca się także pewne pliki potrzebne do uruchomienia i "szukania" gry. Ostatecznie możesz spróbować zrzucić setupy z gier na dysk przenośny lub pendrive'a.
Dobra, nie pozostaje mi nic innego jak zrobić normalnego re-installa i ściągnąć to co muszę.
Tak czy siak dzięki wszystkim za propozycje i pomoc
Pozdro!
@Bartelox, nie masz się czym przejmować. Gry ze Steama (jeśli są na innej partycji niż ta do formatowania) można łatwo przywrócić. Wystarczy że po formacie wejdziesz w folder steama i usuniesz jeden plik, aby Steam odświeżył listę zainstalowanych gier.
Jeśli chodzi o Tere, u mnie po formacie normalnie dziala, a system zmienialem z Win7 32bit na 64bit.
Jak masz jakieś pytania, pisz na PW.
Witam, chcę postawić system od nowa na moim piecyku. Czy jest możliwość zgrania gier ze steam'a czy MMO (nie chcę znowu ściągać Tery ;_; ) na dysk przenośny tak, abym ich później nie musiał ściągać jeszcze raz?