Recenzję te chciałbym zacząć poruszając dość ważną (przynajmniej dla mnie) kwestię klimatu i fabułygry, albowiem klimat w tej produkcji jak i w jej poprzednikach jest ogromny! Według mnie postnuklearny Waszyngton przeniesiony w 3D jest jeszcze bardziej wciągający i niesamowicie sugestywny, cały świat robi wrażenie żywego- tu jakaś karawana handlarzy (brahminy rulez!!! XD), tam znowu sprzedawca broni czy jakaś plotkara z tego też względu wyróżniam tu bdb grę aktorów którzy świetnie się spisali nadając grze jeszcze większego realizmu i "życia". (głównie wer.ang)
Ok, pora omówić samą już rozgrywkę- jak wiadomo w świecie Fallouta gra polega na tym, iż dostajemy quest główny i wyruszamy w świat, rozległy świat pełen questów pobocznych, które są warte uwagi głównie ze względu nie tylko na ich dobry poziom wykonania, ale też na długość wątku głównego!!! Jako że F3 został "zmultiplatformiony" i "znextgenowaciały" kieruje się zasadami gier nowej generacji- wątek główny można zaliczyć w mniej niż 10 godzin... choć pomimo długości ostatnia misja jest tak efektowna że dla niej mógłby i trwać godzinę . To zaliczam grze in minus- jeśli ktoś nie chce się zagłębiać w dodatkowe questy niewiele pozna ze świata Fallouta.
Cóż, pora przejść do standardowego opisu technicznego gry. Grafika- oddaje klimat świata, wszystko jest zniszczone/zardzewiałe/itd. Czyli ogólnie rzecz biorąc, jest bardzo dobrze.
Dźwięk- w Pip-Boyu możemy ustawiać oryginalne radia z gry, niezły dźwięk broni choć minigun mógłby mieć bardziej agresywne brzmienie V.A.T.S- mogło być lepiej! System dobrze wymyślony ale ma błędy- mój bohater miał skill Small Guns i gdy przeciwnik był bardzo blisko, przeciwnik ewidentnie dostawał ostro serią a ubywał mu co najwyżej jeden pasek (kreska?) życia... Co z innych bugów? W wersji polskiej są pewne dziwactwa- S.P.E.C.I.A.L zmienił się w S.P.E.C.J.A.Ł a np. do V.A.T.S.U- nie wymyślono tłumaczenia. Spolszczono wszystko i litery i słowa- aspekt polonizacji oceńcie więc sami (ja osobiście wole inglisz werszyn
)
Pomimo wszystko FALLOUT 3 poza WotLK i Assassin's Creed dla mnie stoi na podium w kategori "Najlepsza gra roku 2008"
P.S. Otwieranie atomowych schronów- efekty niezapomniane
//Mac70
Zmieniam dział, bo moim zdaniem tu powinny się znaleźć tylko recenzje gier MMO