Witam jako że,wzieła mnie wena twórcza chciałbym wam przedstawić moja próbną recenzję z gry Runescape. Miłego czytania, i oceniania tekstu ; )
Próbna praca: Recenzja Runescape
Słowem wstępu:
Runescape jest pierwszą grą via www 3D. Jej producentem, jak i dystrybutorem jest brytyjska firma Jagex.
Ma na swoim koncie kilka innych przegladarkowych tytułów takich jak: Armies of Gielinor czy FunOrb.
"O co kaman?" Czyli jak wygląda rozgrywka:
Po szybkiej rejestracji ,zalogowaniu do gry i dosyć rozbudowanej kustomizacji postaci,gdyż możemy wybrac wygląd naszego bohatera od stóp go głwy,jak i jego "klasę" ,tutaj
wybór jest nastepujący: Adventurer,Slayer,Runecrafter,Fisherman,Acrobat,Rouge,Alchemist/Herbalist,Summoner,Chef,warrior,Ranger,Mage ,które tak na prawe oprócz stroju nic nam nie dają,np. w Każdej chwili z Chefa możemy zmienić się w Warriora itp.
Teraz "tutorial":
Prosty trening,jak dla mnie zbyt prosty,gdyż uczy on tylko skrajnie podstawowych elementów gry,takich jak: walka czy interakcja z otoczeniem.
Jego stara wersja szkoliła nas od początku do końca ,o co chodzi. Według mnie jest to ukłon w stronę casuali, co mnie osobiście srednio przypadło do gustu.
Po skończeniu banalnego tutoriala i stworzeniu herosa pojawiamy się w naszym pierwszym "domu" . Wiosce Lumbridge. I tutaj zaczyna się zabawa.
Dopiero teraz możemy poczuć wolność płynąca z zastosowanego w grze systemu sandboxowego . Który daje nam do wykorzystania multum umiejętności począwszy od standardowego :attack,defense,strengh, kończywszy na skillach typu runecrafting czy slayer.
Level cap podzielony jest na free i premium, dla free wyniosi on poziom 126 ,dla premium 138,więc jak widzimy jest różnica.
Co do świata gry powiem tak : Jest ogromny,ale znów tylko dla premium,gdyż mają oni dostęp do wielu bardzo ciekawych lokacji takich jak zagionione miasta czy inne tego typu "smakołyki".Mitologia i historia świata ma się bardzo dobrze, podczas bardzo,ale to bardzo ciekawych questów możemy
usłyszyć równie ciekawe historie. Raz będziemy musieli poskromic legendarnego smoka,by za chwile być już w mieście krasnoludów i załatwiać sprawy czysto dyplomatyczne.
Niestety i tu mamy bardzo znaczący podział na free i premium. Jako free mamy dostęp do kilku zwykłych questów,jednego "epickiego" i tylko jednego quest grupowego. Bardzo mało w porównaniu do graczy premium.
Ale to i tak wystarczająca ilośc zadań by poczuc że to gra niezwykła i prawie tak ciekawa fabularnie jak singlowe tytuły.
Rywalizacja między graczami:
W innych grach tym mianem określa się zazwyczaj nudne ,pojedynki miedzy graczami,wciskając tylko 1,2,3... Tutaj jest inaczej,do PvP mamy oddzieloną strefe Wildrensess, jak i serwery PvP.
niby standardwo,ale dochodzi do tego jeden znaczący element: ?Utrata części eq po śmierci. Tak,to jest esencja PvP w tej grze,wyobraxcie sobie że dizecie na " Wilda" zeby pozbierac Big Bones w nowej zbrojce,\
a tu nagle wyskakuje jakis PK'er i wali was na hita,wy tracicie eq i złoto on się cieszy . To jest to,ten dreszczyk emocji. To odróznia ten tytuł od innych. A i byłbym zapomniał:
Tu nie ma "skilli" czyli umiejętnosci specjalnych,tu liczy się "skill w łapie".
Do tego dochodzą jeszcze Minigry jaki losowe eventy,ale o nich później. Minigry mozna podzielic na combatowe jak i nie-combatowe. Różnią się one tym że w jednych zbieramy owoce na czas itp. a w inncy jak np. Duel Arena mierzymy się z innymi graczami na arenach,nie tracąc eq po śmierci.
Tutaj też niestety są ograniczenia free/premium.
Płatności: Czyli jak to tu wygląda:
Nie ma tu żadnych Is,inegrujących w grę,ani innych mikropłatności. Jest tu wcześniej ,wspomniany,podobny do Tibijskiego,system premium account i free account,który jest chyba gorszy od IS.
Otóż jak wiemy gdy w grze jest Is,mamy dostęp do całego contentu,z tym że mozna w nim kupić rzeczy które dają nam przewagę(zazwyczaj) . Tutaj mamy coś innego: "Jesteś "ree? to pograj sobie,ale tylko w demówkę.Masz premium? Baw się dobrze! ".
Chodzi o to że,gdy jesteśmy graczami nie płacącymi w nasz ręce zostaje oddane jakieś 50% całego contentu. Jak i tylko kilka, z kilkudziesięciu questów. Poczuć się jak w sandboxie też nie możemy gdyż najfajniejsze skille,jak i wyższe poziomy
tych darmowych są zarezerwowane dla premium. Jednym słowem : Chcesz grać na dłuższą metę bez płacenia? Hhaha,nawet Chuck Norris tego nie potrafi
.
Słowo od autora: Runescape jest grą ponadczasową,była moim pierwszym MMO i do tej pory w nią pogrywam,każdemy ja gorąco polecam.
Ocena:
+ogromny świat
+ciekawa fabuła
+System skillowania
+ Wspaniałe PvP
+Zero grindu
+Rozbudowana kustomizacja postaci
+Klimat
-Ogromne ograniczenia dla nie płacących
-Staje się coraz prostsza
Ocena ogólna: 9.0