Rehabilitacja trzewii

REHABILITACJA KOMPA

Witam

Mam mały problem odnośnie mojego laptopa HP Pavilion dv4-2140us Entertainment Notebook.

Chciałbym aby gry jak GTA IV*, BF3*, MW3, TERA, GW2* jechały możliwie na max detalach z FPS min. 35FPS .

Własnie tutaj wchodzicie Wy, mianowicie co mam zmienić w komputerze ??

PARAMETRY

PROCEK : AMD TURION II Dual-Core Mobile M520 2,3 GHz (I dlaczego używa tylko drugiego rdzenia( głownie max 6-10 %)? )

KARTA : AMD M880g with ATI Mobility Radeon HD 4200 2.0gb (zintegrowana chyba, 128 bitów z tego co wiem)

RAM 4gb (niestety wiecej nie wiem )

WINDOWS : Windows 7 Home Premium x64

PŁYTA GŁOWNA: Nieznany ;D (EVEREST HOME EDITION)

Budżet do 1000zł

* na tych mi najbardziej zależy

W laptopie nic nie zmienisz prócz karty graficznej. Mało znam się na laptopach więc nie zabijcie mnie odrazu hejterskimi oskarżeniami.

Własnie chodzi mi głownie o karte, bo to złom, tylko jaką?

Własnie chodzi mi głownie o karte, bo to złom, tylko jaką?

Z tego co mi wiadomo w laptopie nie da się zmienić karty graficznej, jest po prostu wlutowana w płytę główną ....

Po za tym możesz zmienić procesor (nie zawsze producenci blokują zmianę procesora na poziomie BIOS), pamięć i dysk twardy ... nic więcej.

Cholera... czyli pozostaje sprzedać komputer i kupić nowy.

No nic dzięki za odpowiedź zawiozę go do serwisu i popytam, czy mogę coś zmienić, bo dostałem BF3 od wujka, ale nie moge pograć bo na low-30 FPS a na medium-max 15, a męczył się nie będę.

Cholera... czyli pozostaje sprzedać komputer i kupić nowy.No nic dzięki za odpowiedź zawiozę go do serwisu i popytam, czy mogę coś zmienić, bo dostałem BF3 od wujka, ale nie moge pograć bo na low-30 FPS a na medium-max 15, a męczył się nie będę.

Raczej nic innego nie powiedzą ...

Możesz spróbować podkręcić kartę jakimiś narzędziami np. AMD GPU CLOCK TOOL itp... ale na własną odpowiedzialność i radzę poczytać wcześniej o podkręcaniu.

Często pomagają też aktualne sterowniki nawet 10-20% fps wiecej.

Sterowniki ze strony AMD mogą nie działać z niektórymi laptopami i polecam stronę Guru3d.com

link na forum: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=360690

musisz ściągnąć oczywiście wersję "Mobility"

przed instalacją usuń sterowniki jakimś programem np DriverSweper

link http://www.guru3d.com/category/driversweeper/

Cholera... czyli pozostaje sprzedać komputer i kupić nowy.No nic dzięki za odpowiedź zawiozę go do serwisu i popytam, czy mogę coś zmienić, bo dostałem BF3 od wujka, ale nie moge pograć bo na low-30 FPS a na medium-max 15, a męczył się nie będę.

Masz 30 FPS i narzekasz? Jak ja gram bez problemu na 25 FPS. 20 FPS jest uznawane przez oko ludzkie jako płynny obraz.

20 FPS jest uznawane przez oko ludzkie jako płynny obraz.

To ja mam jakieś super sprawne oko, bo na 20 FPS'ach za cholere nie zagram, bo widze jak tnie. Nawet na 30 widze jak przycina, ale da sie grac, za to od 40 wzwyż nie widze już różnicy.

A co do autora, to polecam program GameBooster, nie jest moze jakis super, ale te 5 - 10 fps'ów na sekunde bedziesz dodatkowo miał.

Widocznie nie mam ludzkiego oko, a oko zwierzęce bo na 20FPS się męczę.

Próbowałem już Gameboostera i nie dużo poprawił, no nic sprawdze wieczorem.

Dzięki za wszytko

Sprzedaj lapka i dołoż coś i na pewno złożysz coś żeby pograć na high detalach.

Z Gameboosterem mam tak ze mi pisało ze przyspieszylo mi kompa o 42% do dobrze ??

Tu masz ranking kart: http://laptop-do-3000.pl/karty-graficzne-do-laptopow/ Polecam od 7 wzwyż.

W laptopach (inaczej niż w blaszakach) bardzo duże znaczenie ma także dysk twardy oraz chłodzenie. Jednak o tym już było w podobnych tematach na forum.

Jeśli chcesz mieć laptop przeznaczony do obecnych gier to szykuj min. 1600 zł.

Laptopa nie chce, wnerwia mnie i tyle chciałem wymienić kartę, bo to chyba ona to największe zło.

Laptopa nie chce, wnerwia mnie i tyle chciałem wymienić kartę, bo to chyba ona to największe zło.

Zmieniłeś kartę? BF dobrze działa?

Na mobilnej (zintegrowanej) nie pograsz w najnowsze gry z przyzwoitymi wynikami. Wyjątkiem są najnowsze procesory APU od AMD które faktycznie wydajnościowo potrafią zadowolić mobilnego gracza lecz mimo wszystko nie będzie to wybitnie efektowna rozgrywka. Składaj jakiegoś pieca za 1600-2000 k na amd i będziesz miał tanio oraz wydajnie.

@up

hahahahahah zobacz datę ostatniej wypowiedzi autora tematu.

"Napisano 05 April 2012 - 19:58"

Sherlocku to ty pierwszy napisałeś post. Więc dla ciebie hahaha i fajna archeologia.

tumblr_lz7355NNaj1rol9xto1_500.gif

Widać, że coś nie tak z Tobą Sherlocku.

Co do tematu, jeśli chcesz pograć na wyższych, to nowy sprzęt, i tak mogę się założyć, że chwyci Cię chrapka na nowe tytuły, na nowym sprzęcie będziesz mógł spokojnie w nie pograć :) Takie moje zdanie :D

REHABILITACJA KOMPA

Witam

Mam mały problem odnośnie mojego laptopa HP Pavilion dv4-2140us Entertainment Notebook.

Chciałbym aby gry jak GTA IV*, BF3*, MW3, TERA, GW2* jechały możliwie na max detalach z FPS min. 35FPS .

Własnie tutaj wchodzicie Wy, mianowicie co mam zmienić w komputerze ??

PARAMETRY

PROCEK : AMD TURION II Dual-Core Mobile M520 2,3 GHz (I dlaczego używa tylko drugiego rdzenia( głownie max 6-10 %)? )

KARTA : AMD M880g with ATI Mobility Radeon HD 4200 2.0gb (zintegrowana chyba, 128 bitów z tego co wiem)

RAM 4gb (niestety wiecej nie wiem )

WINDOWS : Windows 7 Home Premium x64

PŁYTA GŁOWNA: Nieznany ;D (EVEREST HOME EDITION)

Budżet do 1000zł

* na tych mi najbardziej zależy