Witam, poleci mi ktos co kupic/ z czego zrobic pokoj do grania na scianie za pomoca rzutnika? Odnosnie czy pomalowac sciane na bialo czy mata jakas jaki rzutnik bedzie najlepszy, z gory dzieki
Remont pokoju
Chcesz rzutnikiem puszczać filmy jakieś w domu dla przyjemności ?
Ten projektor,
z jakiej odległości chcesz puszczać film,
jaką rozdzielczość byś chciał,
Projektor będziesz podwieszał pod sufitem czy gdzieś ze stolika,
I najważniejsze, jakim budżetem dysponujesz?
Od siebie polecałbym kupienie jakiegoś dobrego ekranu do wyświetlania filmu, bo na ścianie tracisz bardzo dużo na jakości, na kontraście i ostrości.
Dobry ekran oscyluje w granicach 500-1000 zł. Zobacz na produkty Optoma.
To nie lepiej kupić duży TV niż bawić się z projektorem??
Projektor może ci dać efekt sali kinowej. Nie kupisz telewizora z takim dużym wyświetlaczem, na jakim można oglądać filmy na projektorze. Oglądanie filmu blue ray na wyświetlaczu 200 cali, to są wrażenia.
A jaki duży ten pokój?? Ile wynosi obecnie średnia żywotność lampy w projektorze??
Lampa w projektorze wytrzymuje 2000 - 5000h. Później może stracić trochę na kolorze ( nabiera taką zieloną barwę ) albo się po prostu spalić. Wymiana lampy ok. 400 zł. Ale te 2k 5k to spokojnie 3 lata można oglądać, nie oglądasz przecież na projektorze non stop
Pokoj mam wlasnie spory, wymiary moge potem podac
Dla jednych spory to 16m a dla innych 50m. Ile mozesz wydać jesli można wiedzieć??
http://img560.imageshack.us/img560/5948/0b5l.png na prawej stronie by byla plachta, tak szacuje ze z 500zl? Jak bedzie mus to i wiecej
czyli 1.1m. A wysoki na ile?
I to nie jest spory pokój. raczej klitka. 1.1m to nawet rąk nie rozłożysz...
Jaki budżet ?
Zle na metr spojrzalem, 2,8m wynosi siana po prawej. budzet do 500 jak bedzie trzeba to i wiecej
Za 500 złotych to myślę że powinieneś sobie odpuścić pomysł filmów z rzutnika niestety.
Za mały pokoik żeby myśleć o projektorze i finansach nie wspomnę...
No chyba że na coś takiego się skusisz...
dokładnie jak @2xup, za tą cenę to nic ciekawego nie zrobisz poza tym to co podajesz to jest bardzo mały "pokój"...
W takim pokoju nawet TV 50 cali mija sie z celem...
Przeciędny HD to 1500 zł, jeśli mówimy o rozdzielczościach większych to nic przed 2,5-5 k nie ustrzelisz. Póki co raczej celowałbym w 27 cali ew 32 tv. Dobry projektor to droga sprawa a ściana nigdy nie odda jak to napisał Sparki pełni barw. To raczej zabawa dla entuzjastów i fanów kina. Mając tak małą szerokość pokoju wzrok i tak nie ogarnie płaszczyzny, której prawdopodobnie oczekujesz.
Do projektora na moje to przynajmniej 5x8m pokój, a do tego brak drzwi/okien na tej krótszej ścianie, wtedy można podwiesić pod sufitem projektor. Przy mniejszych pomieszczeniach nie ma to sensu ze względu na to co napisał Xaorus na samym końcu, a do tego dochodzi problem z widocznością w ciągu dnia, bo chyba nie zamierzasz żyć jak kret z zasłoniętymi oknami bez przerwy?
Lepiej ogarnij sobie jakiś telewizor i podłącz pudło do niego, mniej wymyślania, a do gier w sam raz.
Ta, z tym że telewizory nie są polecane jako monitory do komputerów, bo może się luminofor coś tam spartaczyć i ci ekran popsuć.
Rzutnik odpada do tak małego pokoju, a zwłaszcza przy tak małym budżecie. Jeźeli już to profesjonalny monitor ale to również jest o wiele większy koszt niż 500 zł. Więcej informacji na temat takich monitorów, cen mogę podać na PW.