Rezencja Face of Mankind

Stwórcy

Face of Mankind jest pierwszym dziełem firmy Duplex Systems.

Pierwszym, ale i nie najgorszym. Jako że "FoM" jest jeszcze w fazie Beta-testów, w grze można spokojnie spotkać developerów i tak zwanych "Mistrzów Gry" którzy razem z graczami testują grę, tworzą całą gospodarkę i historię świata "Face of Mankind".

Czas...

Face of Mankind jest jedną z niewielu gier MMo-Futurystycznych,na których panuje chyba jakaś klątwa. Ponieważ większość gier z tego rodzaju, jest skazane na niepowodzenie. Historia gry toczy się, oczywiście, w przyszłości. Nie mogę podać konkretniej daty, ponieważ tak jak w prawdziwym życiu, w FoM'ie płynie czas. Minuty, godziny, nawet lata. Podczas pisania tej recenzji, był rok 2141...

Jedynie gracze z charakterem

Każdy chyba wie, co to NPC. Ale jeśli zamierzacie grać w FoM, zapomnijcie o nich, bo w tej grze, nie ma ANI JEDNEJ postaci ze sztuczną inteligencją. Spytacie się pewnie 'więc kto sprzedaje wyposażenie?'. Tak naprawdę, to NPC'e są w tej produkcji, ale pod postacią komputerów. Ot cała nowość. Ale liczą się chęci, nie?

Frakcje

Aby było ciekawiej, twórcy "Twarzy Mankinda" podzielili społeczność graczy na sześć Frakcji różniących się od siebie nie tylko uzbrojeniem, specjalnymi umiejętnościami takimi jak aresztowanie innych graczy, czy wytwarzanie narkotyków ale i "światami" które do nich należą. Ale jako że w tej grze rządzą gracze, każdy świat może zostać podbity przez inną frakcję. Wróć, w tej grze rządzą gracze!? Dokładnie, najsilniejsi gracze z najwyższymi rangami (które dobywa się za pomocą punktów doświadczenia) ustalają prawa i obowiązki swoich frakcji.

Górnicy

Tak jak powiedziałem przed chwilą, ta produkcja jest zależna od graczy. CAŁA, produkcja. Nawet znajdujące się w niej przedmioty. Ponieważ one same się nie pojawiły w skomputeryzowanych sklepach. Sami gracze którzy wybrali profecje specjalizującą się w wyrobie przedmiotów muszą wykopać odpowiednie surowce, z których zrobią odpowiednie przedmioty, które są potrzebne do wyrobienie odpowiednich przedmiotów do wyrobienia...

ZoMfG GtFo NoObS

Jak w każdej grze, i w tej nie zabraknie "czarnych owiec". Ludzi którzy za wszelką cenę próbują uprzykrzać życie obywatelom FoM'a. Tutaj, nazywamy ich (odpowiednio od głupot które robią) KoS (Kill on Signal), AoS (Attack on Signal), Robo-Knifers, czy po prostu, Nooby.

---

Plusy

-W miarę inteligentni i dorośli gracze.

-Całkiem dobra grafika.

-Nie przeszkadzająca muzyka.

-Nareszcie coś nowego.

Minusy

-OKROPNE ANIMACJE.

-Średnia ilość graczy.

Grywalność: 9

Wideo 8 (gdyby nie animacje, byłoby 9,5)

Audio 7,5

Ogólnie: 8,5

Postanowienie końcowe

Krótkim zdaniem mówiąc. Jeśli chcesz pożyć trochę w społeczeństwie i/lub prowadzić prawdziwe wojny, zagraj w tę produkcję.

-----

Polskie forum

Recenzja świetna nie zauważyłem ani jednego błędu aż się chcę grać ;).

Ciekawa recka, sam nie dawno testowałem FoM-a.

Nie rozumiem tylko punktu, że muzyka nie przeszkadza w grze. Bo jak dla mnie to jedna z zalet tejże gry. :)

Kebra zależy kto ma jaki gust.

Trochę błędów merytorycznych.

Spytacie się pewnie 'więc kto sprzedaje wyposażenie?'. Tak naprawdę, to NPC'e są w tej produkcji, ale pod postacią komputerów. Ot cała nowość. Ale liczą się chęci, nie?

Kto sprzedaje? Gracze jak sam później zauważyłeś, terminale jedynie pośredniczą w handlu tworząc system aukcyjny. ;]

Ale jeśli zamierzacie grać w FoM, zapomnijcie o nich, bo w tej grze, nie ma ANI JEDNEJ postaci ze sztuczną inteligencją.

Obecnie są tak zwane moby w postaci kilku rodzajów alien'ów, do spotkania w Necars Field.

btw.

Nie zaczynamy zdania od spójników. ;]

"Twarzy Mankinda"

Tłumaczymy wszystkie słowa tworzące nazwę albo żadnego. Wyjątkiem są oczywiście nieprzetłumaczalne nazwy własne.

Dokładnie, najsilniejsi gracze z najwyższymi rangami (które dobywa się za pomocą punktów doświadczenia) ustalają prawa i obowiązki swoich frakcji.

Punkty doświadczenia są wymogiem koniecznym, żeby przełożony mógł nas awansować na wyższą rangę.

W praktyce trzeba się również wykazać aktywnością w danej frakcji.

Wszystko pięknie napisane, podoba mi się, ale według mnie to bardziej opis gry..

KoS (Kill on Signal), AoS (Attack on Signal), Robo-Knifers, czy po prostu, Nooby.

Nie wiem czy to jakas deviacja od normy w FoM, ale we wszystkich innych grach KoS i AoS znaczy Kill on Sight i Attack on Sight, czyli jak zobaczysz to bij.

Po raz kolejny: za krótko i każdy akapit sprawia wrażenie jakby był wyrwany z kontekstu. Ponad to przydałby się jakiś wstęp, a nie tak od razu o grze (ale to chyba kwestia gustu, ja osobiście lubię jakieś wprowadzenie na początek) No i rozpisz się bardziej, (bo to, że Twoje teksty są tak rażąco krótkie podoba mi się najmniej i uważam to za największą wadę, którą najłatwiej jest wyeliminować) zareklamuj grę o której piszesz, napisz co Ci się podoba, a co nie, ważne żeby recenzja dostarczyła jak najwięcej informacji o tytule.

Jest też kilka błędów językowych, z których największy to: "na których panuje chyba jakaś klątwa". Klątwa nie panuje na czymś tylko nad czymś ciąży jeśli już ;) W oczy kłują też zdania zaczynane od "ale" "ponieważ" itp. Nad tym też musisz popracować.

Aha! Zauważyłem też pewną nielogiczność: skoro w tekście narzekasz na "czarne owce" (a więc wpieniło Cię to i nie spodobało się) a jako plus podajesz "w miarę inteligentnych i dorosłych graczy" to ja tu czegoś nie rozumiem.

Co do samej gry - zapowiada się bardzo ciekawie i nie omieszkam jej wypróbować jak tylko skończą się testy ;)

Twoje teksty są tak rażąco krótkie

Co ja poradzę, że nie mam więcej do powiedzenia? ;p

Aha! Zauważyłem też pewną nielogiczność: skoro w tekście narzekasz na "czarne owce" (a więc wpieniło Cię to i nie spodobało się) a jako plus podajesz "w miarę inteligentnych i dorosłych graczy" to ja tu czegoś nie rozumiem.

Chodzi mi o to, że w grze znajdzie się PARĘ czarnych owiec, ale ogólnie to gracze są w porządku. Ot nielogiczność :D.

Ciezko nazwac to recenzja, mi bardziej podchodzi to pod opis. Pisz co czules grajac w gre, co wywolalo ochy i achy, a co sprawilo, ze na twojej twarzy zagoscil szpetny wyraz zniesmaczenia. Do tego dodaj pare ciekawych epitetow, porownan. Spraw, zeby tekst mial swoja historie, bo teraz to wymienienie paru elementow gry i postawienie oceny koncowej. Jest troche nudnawo i szaro. Piszac o grze od serca, sprawisz, ze twoj tekst bedzie mial w sobie ikre i jakies emocje.

Co ja poradzę, że nie mam więcej do powiedzenia? ;p

No to lepiej coś na to poradź, bo recenzja musi wyczerpywać temat, a Twoje nie robią tego nawet w połowie. Jesli chcesz się zajmować zawodowo pisaniem to radzę nauczyć się tego dość szybko. (bo żaden profesjonalny magazyn nie zechce z Tobą współpracować jeśli będziesz oferował takie niespójne "króciaki")

Ciezko nazwac to recenzja, mi bardziej podchodzi to pod opis. Pisz co czules grajac w gre, co wywolalo ochy i achy, a co sprawilo, ze na twojej twarzy zagoscil szpetny wyraz zniesmaczenia. Do tego dodaj pare ciekawych epitetow, porownan. Spraw, zeby tekst mial swoja historie, bo teraz to wymienienie paru elementow gry i postawienie oceny koncowej. Jest troche nudnawo i szaro. Piszac o grze od serca, sprawisz, ze twoj tekst bedzie mial w sobie ikre i jakies emocje.

O to to! :) Już masz kilka sposobów jednocześnie na wydłużenie i polepszenie jakości swoich tekstów. A wprowadzenie do recenzji tego, o czym napisał Dzz nie wymaga wielkiej pracy ani umiejętności ;)

KoS to Kill on Sight, a nie signal.

Ładnie opisane, ale zdecydowanie za mało zachęca bo gra jest naprawdę super, tylko trochę trudna na początku.

Stwórcy

Face of Mankind jest pierwszym dziełem firmy Duplex Systems.

Pierwszym, ale i nie najgorszym. Jako że "FoM" jest jeszcze w fazie Beta-testów, w grze można spokojnie spotkać developerów i tak zwanych "Mistrzów Gry" którzy razem z graczami testują grę, tworzą całą gospodarkę i historię świata "Face of Mankind".

Czas...

Face of Mankind jest jedną z niewielu gier MMo-Futurystycznych,na których panuje chyba jakaś klątwa. Ponieważ większość gier z tego rodzaju, jest skazane na niepowodzenie. Historia gry toczy się, oczywiście, w przyszłości. Nie mogę podać konkretniej daty, ponieważ tak jak w prawdziwym życiu, w FoM'ie płynie czas. Minuty, godziny, nawet lata. Podczas pisania tej recenzji, był rok 2141...

Jedynie gracze z charakterem

Każdy chyba wie, co to NPC. Ale jeśli zamierzacie grać w FoM, zapomnijcie o nich, bo w tej grze, nie ma ANI JEDNEJ postaci ze sztuczną inteligencją. Spytacie się pewnie 'więc kto sprzedaje wyposażenie?'. Tak naprawdę, to NPC'e są w tej produkcji, ale pod postacią komputerów. Ot cała nowość. Ale liczą się chęci, nie?

Frakcje

Aby było ciekawiej, twórcy "Twarzy Mankinda" podzielili społeczność graczy na sześć Frakcji różniących się od siebie nie tylko uzbrojeniem, specjalnymi umiejętnościami takimi jak aresztowanie innych graczy, czy wytwarzanie narkotyków ale i "światami" które do nich należą. Ale jako że w tej grze rządzą gracze, każdy świat może zostać podbity przez inną frakcję. Wróć, w tej grze rządzą gracze!? Dokładnie, najsilniejsi gracze z najwyższymi rangami (które dobywa się za pomocą punktów doświadczenia) ustalają prawa i obowiązki swoich frakcji.

Górnicy

Tak jak powiedziałem przed chwilą, ta produkcja jest zależna od graczy. CAŁA, produkcja. Nawet znajdujące się w niej przedmioty. Ponieważ one same się nie pojawiły w skomputeryzowanych sklepach. Sami gracze którzy wybrali profecje specjalizującą się w wyrobie przedmiotów muszą wykopać odpowiednie surowce, z których zrobią odpowiednie przedmioty, które są potrzebne do wyrobienie odpowiednich przedmiotów do wyrobienia...

ZoMfG GtFo NoObS

Jak w każdej grze, i w tej nie zabraknie "czarnych owiec". Ludzi którzy za wszelką cenę próbują uprzykrzać życie obywatelom FoM'a. Tutaj, nazywamy ich (odpowiednio od głupot które robią) KoS (Kill on Signal), AoS (Attack on Signal), Robo-Knifers, czy po prostu, Nooby.

---

Plusy

-W miarę inteligentni i dorośli gracze.

-Całkiem dobra grafika.

-Nie przeszkadzająca muzyka.

-Nareszcie coś nowego.

Minusy

-OKROPNE ANIMACJE.

-Średnia ilość graczy.

Grywalność: 9

Wideo 8 (gdyby nie animacje, byłoby 9,5)

Audio 7,5

Ogólnie: 8,5

Postanowienie końcowe

Krótkim zdaniem mówiąc. Jeśli chcesz pożyć trochę w społeczeństwie i/lub prowadzić prawdziwe wojny, zagraj w tę produkcję.

-----

Polskie forum