RIFT czy Terra Online

w co pierwsze zagrac? liczy sie klimat gry zeby w miastach było tłoczno duzo npc zeby dało sie cos porobic, licze na epickie walki z bossami w grupie dobrze wygladajace eq zeby co lvle dało sie czyms jarać ktora z tych gier spełni moje wymagania, krora sie lepiej nada z tych 2. Na jakich serwie grac i na ktorym jest najwiecej graczy dzieki wam za wszelkie odpowedzi

RIFT ma więcej graczy, a na pewno więcej nisko levelowych graczy.

RIFT ma wg mnie trochę lepsze PvP, choć obie gry wypadają słabo.

RIFT ma ciekawy system klas postaci.

RIFT ma częste update, parę dni temu wszedł dość spory.

RIFT ma ponoć (nie wiem bo póki co mam niski level) skomplikowane i trudne raidy, a to plus jak dla mnie.

RIFT nie ma ohydnych azjatyckich pedofilskich ras typu Ellin, czy jakichś miśków, a to dla mnie WIELKI plus.

RIFT ma itemy za prawdziwe pieniądze dostępne za walutę w grze. (poprzez tzw. REX, albo jak w EvE Online PLEX) [zdanie trochę nie po polskiemu, ale chciałem zacząć od słowa RIFT :D]

TERA ma dużo lepsze animacje i lepiej wyglądające pancerze.

Obie gry mają ciekawe insty i automatyczny system doboru teamu do Twojej klasy.

Obie gry mają lipnie wyglądające skille.

Na jakich serwie grac

W Rift bez znaczena, bo team na insty i do PvP jest wybierany spośród wszystkich serwerów. Poza tym chyba można zwyczajnie przejść na inny serwer.

Osobiście wybrałbym RIFT... zresztą wybrałem, bo czasami sobie pykam.

Kwestia wyglądu pancerza to raczej kwestia klimatu ( Rift bardziej klimaty Europejskie natomiast w Terze Azjatyckie ).

Mi bardziej podobają się armory z Rifta niż z Tery.

Co do tematu.

RIFT to typowe point & click natomiast Tera jest takim niby to mało dynamicznym nontargetem.

W Rifcie są jak dla mnie ciekawsze instancje i przedewszystkim wieloosobowe raidy. A także tytułowe rifty czyli coś w rodzaju dynamicznych eventów.

Party czy to do instancji czy do aren pvp jest zbierane z kilku shardów więc zawsze się znajdzie.

Tera oferuje bardziej kolorowy klimat i jak dla mnie słabą fabułę, natomiast rift jest mroczniejszy i fabuła jest o wiele lepsza.

W Rifcie najwięcej polskich graczy znajdziesz na Zaviel(PvE) natomiast w Terze się niewypowiadam.

Dokladnie kolego, pare miesiecy temu mozna bylo zmieniac serwer co 24h ;). Bo tu jest jeden giga serwer a reszta to tzw shardy, zeby nie bylo za duzego tlumu w miastach np. Albo zawsze mozesz sb przejsc na chwile na inny shard tzn do wylogowania sie i pozostac w gildii z swojego sharda. Co jest przydatne bo na max lvl mozna np przejsc na shard pvp i pobawic sie np atakujac wioski czy graczy ;D

Rift wygrywa prawie pod każdym względem szczególnie jeżeli chodzi o raidy dungeony a nawet pvp

jest jeszcze kwestia jak siądziesz na tera online to potem porzywyczajeniu się do gry no target to target staje sie nudny.

no target jest schematyczny tak na prawdę prawdziwego no-target tam nie ma. Pograj sobie łucznikiem lub magiem skill leci w moba nawet jak nie masz go na celowniku tak przynajmniej było na serwerach GF. Osobiście polecałbym Rifta ponieważ jest dużo dużo lepszy no i end-game jest bardzo wymagający i dużo czasu spędzisz aby zdobyć najlepsze sety pvp jak i pve.

Z tych dwóch gier na pewno RIFT, choć mi obie nie przypadły do gustu.

Zagraj sobie wpierw w Rifta. Jak usiądziesz do Tery i poczujesz non target to znudzą Ci się gry gdzie klikasz na moba i nawalasz 1,2,3,4... Dla mnie to jest zabawne bo ktoś wspomniał że pvp w Rifcie jest lepsze od tego z Tery. Mówimy tu o robieniu uników bloków i skakaniu jak porąbany w Terze a targetowaniu przeciwnika i do usranej śmierci 1,2,3,4 biegając za nim w Rifcie.. rly? End game jest nudny? Ty chyba 60 nie dobiłeś, bo prawdziwa zabawa rozpoczyna się na end game. Tutaj też musisz się solidnie wysilić i grać na prawdę długo żeby zrobić najlepsze eq. Ostatnio był update i jest teraz jeszcze więcej do zabawy wszystko masz tu http://tera.enmasse.com/news/patch-notes/patch-2707

Zagraj sobie wpierw w Rifta. Jak usiądziesz do Tery i poczujesz non target to znudzą Ci się gry gdzie klikasz na moba i nawalasz 1,2,3,4... Dla mnie to jest zabawne bo ktoś wspomniał że pvp w Rifcie jest lepsze od tego z Tery. Mówimy tu o robieniu uników bloków i skakaniu jak porąbany w Terze a targetowaniu przeciwnika i do usranej śmierci 1,2,3,4 biegając za nim w Rifcie.. rly? End game jest nudny? Ty chyba 60 nie dobiłeś, bo prawdziwa zabawa rozpoczyna się na end game. Tutaj też musisz się solidnie wysilić i grać na prawdę długo żeby zrobić najlepsze eq. Ostatnio był update i jest teraz jeszcze więcej do zabawy wszystko masz tu http://tera.enmasse.com/news/patch-notes/patch-2707

W Terze akurat non target jest mało dynamiczny.

Jedyna klasa, która jest dość dynamiczna to Warrior gdyż właśnie polega na unikach.

Dla mnie Tera to słaba gra i q tym wypadku wolę typowe point and click jakim jest Rift.

W sumie lepiej jak powiem tak:

Lubisz kolorowe azjatyckie klimaty z mało dynamicznym non targetem graj w Terę, natomiast jeśli wolisz mroczniejszy klimat wzorowany na Europejskim średniowieczu z wieloma raidami i dynamiczniejszą rozgrywką graj w Rift. Tyle w temacie.

Poproszę o przykład tego wzorowania się na europejskim średniowieczu w Rift.. :blink: :blink:

Poproszę o przykład tego wzorowania się na europejskim średniowieczu w Rift.. :blink:

Wystarczy spojrzeć na wagląd podstawowych armorów etc.

Według mnie wszystko zależy czego od danej gry oczekujesz. Jeśli lubisz WoW-y, Aion-y i inne targety i nie przeszkadza Ci słaba grafika (w porównaniu do Tery) to najpewniej Rift Ci się spodoba. A jeżeli lubisz bardziej dynamiczną walkę i klimaty azjatyckie (postacie a la anime) to lepszym wyborem będzie Tera. Dodam jeszcze, że w Rifcie (przynajmniej w moim przypadku) expi się bardzo wolno, więc lvl capa w tydzień raczej nie zrobisz (chyba, że jesteś nałogowcem).

Polecam ci Rifta dobra gierka do tego jest co robić :) nie grałem w Tere dlatego się nie wypowiadam :) ale ci powiem każdy powie grę w którą akurat on gra więc sam musisz sprawdzić w którą ci się lepiej gra i bardziej podoba :)

Rift bez dwóch zdań, od 15 lvla masz wiele możliwości expienia, od zwykłego robienia questów poprzez warfronty[battlefieldy], dungeony a kończąc na IA=Instant Adventures (questy w losowo dobieranym party na losowych mapach) a na 60 OP raidy. Nie mam jakiś wielkich wymagań graficznych i w rifcie znalazłem wszystko czego oczekuje od F2P MMORPG.

Ludzi jest naprawdę dużo, jeśli zaczniesz grać bez kupowania patrona to polecam mieć opanowane co najmniej 3 role, dpsa do IA i warfrontów a także tanka oraz healera do dungeonów(nimi stoisz w kolejce ~5 min a dpsami można i ponad godzinę)

Rift bez dwóch zdań, od 15 lvla masz wiele możliwości expienia, od zwykłego robienia questów poprzez warfronty[battlefieldy], dungeony a kończąc na IA=Instant Adventures (questy w losowo dobieranym party na losowych mapach) a na 60 OP raidy. Nie mam jakiś wielkich wymagań graficznych i w rifcie znalazłem wszystko czego oczekuje od F2P MMORPG. Ludzi jest naprawdę dużo, jeśli zaczniesz grać bez kupowania patrona to polecam mieć opanowane co najmniej 3 role, dpsa do IA i warfrontów a także tanka oraz healera do dungeonów(nimi stoisz w kolejce ~5 min a dpsami można i ponad godzinę)

Tank i heal nie muszą nawet 5 minut czekać....

Ktoś pisał o słabej grafice w Rift ja uważam, że grafa stoi na bardzo dobrym poziomie i odpowiada mi bardziej niż chociażby w Aionie czy Terze.

Tank i heal nie muszą nawet 5 minut czekać....

Heal musi, sporo healerów w RIFTa gra. Z tego co zauważyłem.

Supportem i tankiem, zawsze szybko mnie losuje. Healerem jeszcze ani razu mnie nie wybrało, mimo iż zawsze go zaznczam. Prędzej mnie DPSem losuje niż healem - powaga. Ale to może po prostu taki niefart mam ;)

W TERA tankiem wchodziłem maksymalnie po 10 sekundach, a dpsy pisały zawsze "no nareszcie czekałem dwie godziny", a ja o każdej porze dnia i nocy klik i jestem :D Ale wtedy było sporo ludzi, bo gra ledwo co przeszła na f2p. Nie wiem jak jest teraz.

Ktoś pisał o słabej grafice w Rift ja uważam, że grafa stoi na bardzo dobrym poziomie

W takim razie masz małe wymagania. Grafa jest brzydka jakby ta gra miała z 10 lat. A animacje tak słabe, zwłaszcza dla wojowników, jakby miała 15 lat. Efekty czarów też tak z przed dekady.

Ktoś pisał, że w RIFT się wolno expi. Mi exp idzie szybciej niż nadążam robić questy na swój level. Moim zdaniem jest to źle zaprojektowane. Instant Adventure i Dungeony dają zdecydowanie za dużo expa. Zrobisz kilka i nagle questy, które masz w dzienniku są na zielono i szaro i nic nie dają już expa.

Teraz magiem pasowałoby mi przeskoczyć dwie krainy, żebym miał wartościowe questy i moby na swój level.

Grafa w Rift brzydka, chyba żeś ocipiał na 5-cio letni sprzęcie gram na ultra i jest cudnie, najładniejsza produkcja tego typu, która do tej pory wyszła - też polecam Rifta.

a i jeśli ktoś się boi o graczy to nie musi jest na prawde duzo graczy nawet tych z małym lvl więc rajdy itp zawsze są:) ja gram na serwerze pvp jak coś to pisać pw to można razem pograć :) gram wojownikiem wczoraj zaczołem na razie 20lvl mam i powiem wam że ja tankiem nie czekam dłużej niż minute do raidu :) nawet nie raz po 10/15sec dochodzę :) wczoraj nawet Mount wygrałem z raida :D

w co pierwsze zagrac? liczy sie klimat gry zeby w miastach było tłoczno duzo npc zeby dało sie cos porobic, licze na epickie walki z bossami w grupie dobrze wygladajace eq zeby co lvle dało sie czyms jarać ktora z tych gier spełni moje wymagania, krora sie lepiej nada z tych 2. Na jakich serwie grac i na ktorym jest najwiecej graczy dzieki wam za wszelkie odpowedzi