Risen 2 problemy z płynnością

Jakieś pomysły co to może być i jak to ew. sprawdzić? :)

EDIT:

Czy jest możliwe, abym coś "nie tak" podłączył do zasilacza, przez co...nie wiem...nie zasila z mocą jaką powinien? :)

Możliwe jest, że nie podłączyłeś dodatkowego zasilania do karty graficznej lub wszystkiego na płycie głównej, chodź w to raczej wątpie.

Powiem tak, bezpośrednio do karty graficznej niczego nie podłączałem, lecz nie zauważyłem, bym miał na niej jakieś wejścia do których można coś podpiąć.

Czy jest możliwe, abym coś "nie tak" podłączył do zasilacza, przez co...nie wiem...nie zasila z mocą jaką powinien?

Nie, bo to nie jest i nigdy nie było winą zasilacza. Może ten BSOD był, ale też nie wiadomo.

Masz słabą kartę graficzną i pewno to jest problemem. Zalecają do tej gry GTX 260, a Twoja karta nie dorasta mu pięt wydajnością, więc cudów nie oczekuj.

Możesz też wpisać w Google "risen 2 wydajność" czy coś takiego i poprzeglądaj tematy, może znajdziesz coś co Ci jakoś pomoże.

Powiem tak, bezpośrednio do karty graficznej niczego nie podłączałem, lecz nie zauważyłem, bym miał na niej jakieś wejścia do których można coś podpiąć.

Nie masz tam żadnego wejścia. Kartago zamiast pisać głupoty i wprowadzać niepotrzebny zamęt, mógł to wcześniej bardzo łatwo sprawdzić.

@ FieryAngel

Napisałem że jest to możliwe bo nie sprawdzałem karty i nie piszę głupot tylko jako jedyny użytkownik tego forum staram się pomóc. Zamiast wszystko tak ładnie podsumowywać sam mógłbyś zaproponować jakieś rozwiązanie. Zasilacz to był punkt numer jeden po rozpoznawaniu objawów, w dodatku był chiński i nawet jeśli nie rozwiązał problemu to przynajmniej teraz nie musi się martwić że coś mu się za chwile spali z powodu skoku napięć. Karty nie znam, wpisałem tylko na youtube i wygląda na to że ludzie w bfa 4 na tym grają, więc takie gta sa czy risen powinny działać bez zacięcia.

Zamiast wszystko tak ładnie podsumowywać sam mógłbyś zaproponować jakieś rozwiązanie

Zaproponowałem, o tutaj

Masz słabą kartę graficzną i pewno to jest problemem. Zalecają do tej gry GTX 260, a Twoja karta nie dorasta mu pięt wydajnością, więc cudów nie oczekuj.Możesz też wpisać w Google "risen 2 wydajność" czy coś takiego i poprzeglądaj tematy, może znajdziesz coś co Ci jakoś pomoże.
Zasilacz to był punkt numer jeden po rozpoznawaniu objawów, w dodatku był chiński i nawet jeśli nie rozwiązał problemu to przynajmniej teraz nie musi się martwić że coś mu się za chwile spali z powodu skoku napięć.

Po pierwsze nie rozpoznał nikt żadnych objawów. Popatrzyliście na screen z OCCT i założyliście, że skoro odczyty są błędne, to zasilacz się popsuł i biedny chłopak kupił nowy niepotrzebny. Może mu się przydać na przyszłość to fakt, ale przecież nie o chodzi nam tutaj o wymianę sprawnych elementów, nie ? Albo jak nie sprawnych, to chociaż niesprawdzonych.

Uwaga, pokazuję mój odczyt z zasilacza na którym pracuję od 6 lat i wszystko działa prawidłowo.

8534939100_1426957311_thumb.jpg

12V ma 10V, a 5V jest 6V, czyli oba poniżej normy.

Pomiar miernikiem wykonany 3 minuty temu, na potrzeby tego posta :) Zdjęcia nie chce mi się wstawiać.

12V= 12.33V

5V = 5.07V

Jeszcze raz powtórzę to co mówiłem wcześniej:

Napięć nie mierzy się za pomocą programów.

Po drugie. Nikt nie sprawdził dokładnego modelu tego Modecoma. Nie każdy z tych zasilaczy to szrot. Seria Feel owszem z tym że też nie wszystkie, ale np. Volcano czy MC są w porządku.

w bfa 4 na tym grają, więc takie gta sa czy risen powinny działać bez zacięcia.

No niekoniecznie jeśli problem leży gdzie indziej. Risen nie jest królem optymalizacji, a przynajmniej nie był gdy ja w niego ostatnio grałem, czyli niedługo po premierze. Powodów złego działania gry może być ze sto: wirusy, bałagan na dysku, zamulający antywirus, sterowniki, dysk, RAM, złe ustawienia w panelu sterownika graficznego, żle ustawione taktowanie procka, brak aktualizacji systemu, brak aktualizacji samej gry, karta poniżej zalecanej i pieron wie co jeszcze.

wirusy, bałagan, sterowniki, RAM i aktualizacje gry od razu odrzucam.

Antywirus rzeczywiście może mi trochę zjadać, ale gdy miałem innego też miewałem problemy.

Mógłbyś rozwinąć coś na temat złych ustawień w panelu sterownika graficznego i taktowania procka? Nigdy się w tym nie bawiłem i nie wiem za bardzo z czym to się je.

Często spotykałem się z osobami, które po zakupie komputera po prostu go włączały i używały. Na domyślnych ustawieniach BIOSU taktowanie procka (FSB) nie zawsze było ustawione na taką wartość jaka powinna być i wtedy procesor zamiast działać ze swoją normalną szybkością (3,1GHz u Ciebie) działa wolniej (np, 2,1GHz).

Jeśli pokazuje Ci 3,1GHz to wszystko gra, a pewno tak jest, bo masz taki procek a nie inny :) Podałem ten przykład jak jedną z możliwości, niekoniecznie w Twoim przypadku.

Antywirusem też bym się nie przejmował o ile to jakaś znana/normalna marka, np AVG, Kaspersky czy coś takiego. Nie chodzi tu o zjadanie, bo przy takim kompie antywirus nic znacząco nie zjada zasobów, ale chodzi raczej o poprawne działanie danego antywirka. Niektóre dają popalić komputerowi, a wirusów i tak nie wykrywają :D

Czemu sterowniki wykluczasz ? W przypadku AMD ja bym ich nigdy nie wykluczał :D Ta firma nigdy nie miała dobrych sterowników i zawsze były jakieś problemy, zwłaszcza z nowymi sterami do starszych kart i w starszych grach.

Co do złych ustawień w panelu, to czasami zmiana jakiegoś parametru tam wpływa pozytywnie na daną grę. Albo jeśli ktoś coś tam pozmieniał kiedyś i teraz przez to jakaś może nie działać tak jak należy.

Odrzuciłeś aktualizacje gry, ale nie odrzuciłeś aktualizacji systemu. Mam Cię piracie! :D

Żartuję, wisi mi to :D Po prostu nie mogłem się oprzeć :D

Twoim problemem jest kiepska karta graficzna, dlatego gry Ci nie chodzą płynnie w przyzwoitych detalach. Zmienisz grafe, to poczujesz różnicę.

W pierwszym poście napisałeś:

EDIT:Przy zmianie rozdzielczości na niższą (gram na "1200x100", a przełączyłem na "1000x700") gra działała płynnie, ale po chwili wywala bluescreena :/

Pomijając BSOD, jeśli zmiana rozdzielczości na niższą sprawia, ze gra działa lepiej, to świadczy to o tym, że karta graficzna nadaje się na dekoracje na ścianę.

Nie chce mi się instalować Risena 2 teraz żeby się na 100% przekonać, ale z tego co pamiętam, to ta gra była źle zoptymalizowana. Zwłaszcza przed wydaniem kilku łatek.

Tutaj 3 pierwsze z brzegu tematy o wydajności. Nie czytałem, bo mi się nie chce. Zachęcam, żebyś sam poszukał więcej info w Google, jeśli masz jeszcze jakieś nadzieje :)

http://gexe.pl/risen-2/newsy/7001,nowe-patche-do-risen-2

http://forum.pcformat.pl/Risen-2-Lagi-na-Bardzo-dobrym-sprzecie-t

http://www.mpcforum.pl/topic/618500-problem-risen-2-mroczne-wody-malo-fps/

PS.

Do Risena trójeczki pewno i tak będziesz potrzebował nowej grafiki :) A trójeczka jest bardzo bardzo dobra, moim zdaniem, a nie jestem wielkim fanem tej marnej podróbki Gothica.

Cóż, czyli wszystkiemu jest winna za słaba karta graficzna. Co do zasilacza, to jednak nie czuję, że wywaliłem kasę w błoto, ponieważ w GTA zauważyłem poprawę, zasilacz jest cichszy, no i Risen (po zmniejszeniu grafiki itd) działa w miarę płynnie i niczego nie wywala. Można powiedzieć, że jestem zadowolony. Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie za pomoc! :)

P.S. Jeśli mam grę na steam, to powinna być najaktualniejsza wersja, prawda? :)

Grafika nie jest za słaba. Ja na swojej Radeon HD4850 grałem na wysokich z cieniami na niskie.

Edit

Zerknąłem na nią, i jest słaba. Także to raczej jej wina.

Spróbuj wejść w ustawienia Catalyst Control Center i tam w ustawieniach daj wszystkie opcje na wydajność. Pomoże na pewno.

Zasilacz na pewno nie wpłynął pozytywnie na ilość fpsów. To, że cichszy, to kwestia nasmarowania wentylatora w starym zasilaczu. Mógł jedynie wpłynąć na zniknięcie BSODów, o ile te były w ogóle z jego winy.

Nie wywaliłeś kasy w błoto, bo zasilacz to najważniejszy element komputera i powinien być dobry i sprawny, bo jego awaria może pociągnąć za sobą wszystkie inne podzespoły. A że kupiłeś porządny model, to nawet jak ulepszysz komputer, to zasilacz będzie pasował.

Tak, Steam automatycznie aktualizuje gry, chyba że każesz mu inaczej (prawym na grę -> właściwości -> zakładka aktualizacje). Możesz też sprawdzić co dane aktualizacje wnoszą do gry jak klikniesz prawym na grę i wybierzesz "informacje o aktualizacjach".

edit1

Ja na swojej Radeon HD4850 grałem na wysokich z cieniami na niskie.

Z cieniami na niskie, bo... grafika jest za słaba :)

Cienie zużywają ogromną ilość mocy obliczeniowej karty graficznej (antyaliasing tak samo) i ich zmniejszenie/wyłączenie zawsze ma duży wpływ na wydajność.

edit2

EditZerknąłem na nią, i jest słaba. Także to raczej jej wina.

:D

od początku wiadomo było że to nie od zasilacza na takim zasilaczu i podobnej konfiguracji leciałem we większość gier .. a ten kto napisał że pierwsza przyczyną może być zasilacz to nie wiem skąd się urwał.. gdyby zasilacz był słaby to po prostu komp by się resetował blue screen itp a nie mulenie gry.. widzę że jedynie FieryAngel ogarnia tu temat a spece wszystkie podzespoły od razu by chcieli wymieniać..

ps: w gta sa to ja na moim starym notebook z prockiem 1.6 intel jednojajowy 1GB Ram i graficzną GMA 3150 zintegrowana jakieś gówno najstarsze to mi na tym gta sa cykało nie raz zlagowało coś a tak to normalnie chula więc na twoim sprzęcie to z 3 gta sa byś uruchomił bez laga

Mimo że temat rozwiazany, napomkne troche co do sterownikow.

Nigdy nieaktualizuje się sterow do starszych kart, do tych nowych z nizszej polki również, poniewaz stery glownie sa robione pod topowe grafiki.

Wiec w przypadku zakupu (przykladowo) R9 270 branie sterow max 6miesiecy po premierze, chyba ze jest jakas nowa gierka (i dany sterownik daje na nią optymalizacje) ale wtedy musimy byc swiadomi ze w starszych grach moze potem byc gorzej (nieznacznie ale zawsze)..

Wydawało mi się, że na stronie Radeona można sobie wybrać sterowniki, a raczej model karty, do której chce się je ściągnąć. Więc chyba najnowsze sterowniki są robione właśnie pod np. Radeon HD 6XXX? :)

Wybierasz model, owszem, ale to co ściągniesz, to ten sam zestaw sterowników co pod wszystkie inne karty :) Przeczytaj opis sterownika, to zobaczysz do jakich kart on pasuje i na liście będą wszystkie albo prawie wszystkie modele.

Zmiany w nowszych wersjach sterownika dotyczą tylko tych nowszych kart, a teoretycznie działanie starszych modeli nie powinno zostać ani trochę zmienione. Nie zawsze się to udaje i potem mamy różne problemy w starszych grach na starszych kartach, typu jakieś migające tekstury, czarne trójkąty itp.

Witam!

Mimo iż spełniam zalecane wymagania sprzętowe, gra zacina się :/

Problem ten występuje również w innych grach (np. GTA San Andreas). Co z tym mogę zrobić?
Sterowniki mam najnowsze więc to wykluczam :)

Wymagania gry:
Core 2 Duo 2.1 GHz, 2 GB RAM (3 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 512 MB (GeForce 8800 lub lepsza), 5,5 GB HDD, Windows XP/Vista/7

Mój komputer:

Intel Core i3-2100 CPU @ 3.10GHz

4GB ram

Win 7 64x

AMD Radeon HD 6570

EDIT:
Przy zmianie rozdzielczości na niższą (gram na "1200x100", a przełączyłem na "1000x700") gra działała płynnie, ale po chwili wywala bluescreena :/