Router do domku jednorodzinnego

Witam wszystkich :)

Za niedługo przeprowadzam się i zaczynam szukać nowego sprzętu m.in. jeśli chodzi o internet. I tu pojawia się pytanie: Jaki router powinienem kupić, aby siła i jakość sygnału pokrywały bez większego problemu cały dom o powierzchni ponad 100m^2 jedno piętro(dom ma 3 piętra)? Zaznaczę jeszcze, że ściany są postawione z pustaka, a podłogi/sufity to standardowo żelbet. Router stał by w jednym rogu domu na 3 piętrze, a chciałbym aby sygnał był również dobry w przeciwległym kącie chałupy na parterze ;) Czy będę potrzebował pomocy w postaci hotspotów/wzmacniaczy sygnału?

Wifi bardzo nie lubi pięter z żelbetonu . Nawet z najlepszym routerem nic tu nie podziałasz. Musisz jakieś wzmacniacze do sygnału wyczarować , bądź kablami .

Mówiąc szczerze, to tego się już domyślałem, ale kto wie... może już jest inaczej niż kiedyś :P A co z samą powierzchnią? Obecnie mam router który ma problem pokryć sygnałem 3 pokojowe mieszkanie + kuchnia i łazienka... strasznie to denerwujące

Dobrej jakości Router pokryje dwa piętra max , o trzech niema mowy.

Takie coś musisz sobie sprawić:

Testowałem ostatnio i dwa takie urządzenia zapewniły neta od piwnicy po 2 piętro, (parter 1 sztuka) (1piętro 1 sztuka)

to skad maja wifi np. w busach ??

bus nie jest z żelbetonu XD, a tak poważnie to kierowca co 20 minut za okno wzmacniacz sygnału wyrzuca

marcin daruj sobie to co zasugerowal DivumHerold. Teoretycznie mozna jednym urzadzeniem pokryc taki obszar ale koszt jest nieoplacalny. Zastosuj zwykly router + 2 access point z opcja bridge albo repeater. Choc najlepszy sposob to zbudowac jakas sieci na kablach z pukntami dostepowymi

@edit

ewentualnie jak chcesz cos prostego (czyli zbudowac na zwyklych repeaterach) to zamiast tego tp-linka lepiej zainteresuj sie netgear EX6200 albo czyms podobnym

Tak naprawdę jeśli nie pokryjesz zasięgiem całego domu jednym routerem, to pozostaje ci nabyć 2 routery z możliwością tworzenia mostu: przewodowego, bądź bezprzewodowego - tyle tylko, że jeśli ta druga opcja zadziała, to raczej jeden router też wystarczy z odpowiednio mocnym sygnałem.

O moście przewodowym mowy raczej nie ma, bo dom jest na wykończeniu i nie chcę znowu wiercić po ścianach i podłogach dziur na kable... ale niczego nie wykluczam. I chyba rzeczywiście zainwestuje w jeden dobry mocny router i ze dwa wzmacniacze, bo mogę jest podpiąć/położyć w dowolnym miejscu i jest raczej mniejszy niż standardowy router.... ale to już jest mniej ważne... Inne pytanie: W takim razie jaki router/y byście mi polecili? ;)

A to co ja zpostowałem to co innego jak Acces point :P? Oczywiście Kablami najlepiej :D

DivumHerold wlasciwie tak, nie sa to typowe access pointy, bardziej proste repeatery (wifi booster). O ile sam koncept urzadzenia nie jest zly o tyle wykonanie to po prostu tragedia w porownaniu do ceny. Brak zewnetrznej antenty wifi moze byc bardzo odczuwalny (z doswiadczenia wiem ze zanik sygnalu moze pojawic sie juz przy 3-4m od nadajnika, gdy na drodze jest jakas przeszkoda)

mam 3 pietra w domu i praktycznie w kazdym pokoju jest zasieg QQ (router netia spot)

Witam wszystkich :)

Za niedługo przeprowadzam się i zaczynam szukać nowego sprzętu m.in. jeśli chodzi o internet. I tu pojawia się pytanie: Jaki router powinienem kupić, aby siła i jakość sygnału pokrywały bez większego problemu cały dom o powierzchni ponad 100m^2 jedno piętro(dom ma 3 piętra)? Zaznaczę jeszcze, że ściany są postawione z pustaka, a podłogi/sufity to standardowo żelbet. Router stał by w jednym rogu domu na 3 piętrze, a chciałbym aby sygnał był również dobry w przeciwległym kącie chałupy na parterze ;) Czy będę potrzebował pomocy w postaci hotspotów/wzmacniaczy sygnału?