Rozbudowane kolejki

@n4z4mOdpowiem ci pytaniem na twój głupi, kompletnie nie przemyślany post. Czy gdyby ktoś chciał iść Threshem na Topa, AP Trist na mida itp. to kompletnie by ci to nie przeszkadzało i przyjął byś tą wiadomość z uśmiechem na ustach? Nie? Oczywiśćie że nie, tak samo jak 90% community LoL'a, dla których meta jest bogiem, a sami nie umieja użyć mózgu i pickują to, co jest na "topie". Zresztą sam przyznałeś mi rację w swoim poście, więc napisałeś go chyba tylko po to, by coś napisać. I to ty nie poczytałeś dokładnie o tym systemie, wystarczy wejść na oficjalne forum LoL'a by zobaczyć, że Rioterzy poważnie przymierzają się do dania tego zamiast NORMALNEJ KOLEJKI w czwartym sezonie.

Jak to nie? Trist mid jest fajnym pickiem ze sporym burstem na lvl2 (ogarnięte osoby potrafią zrobić przeciwnikowi kuku już w tym momencie). Thresh top? Jeśli to by nie przeszło, to raczej dlatego że osobiście preferuję grę na solotop, bo do samego Thresha nic nie mam :) nie wiem czemu zrównujesz mnie to 90% ludzi "nie potrafiących użyć mózgu" i grających wg mety. Różnica leży w tym, że obecnie jeśli ktoś bardzo chce zagrać nietypowym pickiem jedyne co może zrobić team to dodge albo ciągły blame w trakcie meczu (chyba że mu się uda, ale nawet wtedy co bardziej twardogłowe osoby potrafią flame'ować). Ewentualnie zaakceptowanie, ale jak sam zauważyłeś to nie jest zbyt częste zjawisko. Nowy system kolejki może wyjść takim osobom naprzeciw - jeśli ktoś nie będzie chciał takiej osoby, to nie, po prostu nie zaakceptuje. To ta osoba będzie dłużej siedzieć w matchmakingu. Jak dla mnie to wygląda na trade typu czas w zamian za nerwy.

Tydzień temu (kiedy pisałem swojego posta) widziałem info na temat tego, że początkowo ta kolejka miałaby być osobnym trybem (co zaznaczyłem w swoim poście). Jeśli coś przeczytałem źle - mea culpa, widać nie miałem zdrowia przegryzać się przez 30 postów od Riotu oraz postów na które Rioterzy odpowiadali (w tamtym dniu było ich już z 70, a czytałem bodaj dzień wcześniej). W tej chwili szukać swojego źródła nie będę, bo jestem zbyt zmęczony po uczelni, ale jak tylko będę mieć czas to poszukam informacji jak to konkretnie będzie wyglądać. Tak czy owak fakt że ten tryb miałby zastąpić blind picka przyjmuję ze sporą rezerwą.

EDIT: Poza tym ciekawy jestem w którym miejscu zgodziłem się z twoim postem. Ty płakałeś o tym że Riot wymusza metę, a ja pokazałem że jeśli ktoś będzie wymuszać, to tylko i wyłącznie gracze (tj. kapitanowie którzy będą grać ciągle tym samym 1-1-2-j systemem). Zresztą obecnie meta jest przestrzegana ZAWSZE - no, chyba że gra spory premade (4-5 osóB) albo ktoś postanowi strollować i pójść np. doubletop zamiast jungle, bo ma w d*pie to że ktoś wcześniej zrobił call na linię. Gdzie te zgodzenie się z twoim zdaniem i pisanie posta bez potrzeby?

Pięknie, grając w Wowa ( mimo że na trialu do 20 lvl.) to były kolejki na instanje jak się było dps to się 10 min czekało.Lola spotka to samo.W dodatku nie oszukujmy się, ludzie będą brać że idą supportem a wezmą np. mida bo nie będą chcieli czekać.Powinni dodać coś takiego jak guzik wyjścia.Gdy 3 osoby go nacisną to wybieranie jest przerywane.

Dałoby się temu zaradzić. Każda osoba wbijająca do gry byłaby podpisana na danej pozycji, jeśli postanowiłaby bez powodu strollować swój team i zmienić linię - ludzie w Trybunale widzieliby to. Ciężko mi wymyślić lepszy system karania takiego zachowania tak na poczekaniu, ale podejrzewam że Riot weźmie pod uwagę takie trollpicki, o jakich mówisz. Ot i rozwiązanie co do pickowania suppa żeby iść na midlane. No i zauważ że obecnie coś takiego także może się stać [i się dzieje, na 5 blindpicków w ostatnim czasie na EUNE trafiłem na trzy doublemidy (dwa zdodge'owałem), jednego doubletop bez jungle oraz zaledwie jeden zwyczajny mecz].

Tylko ten system narazie bedzie na normalach... albo nowy tryb a pozatym trolle beda nawet jak ten system wejdzie i nawet sie ciesze ze go nie bedzie narazie na rankedach

Szczerze mówiąc nie widzę tego systemu na rankedach, głównie ze względu na to że nie uwzględnia on banów oraz kolejności pickowania. Zdaje mi się że ranki nadal będą grane na draft picku.

Pożyjemy zobaczymy. Gdybanie i czarno widzenie nic nie da. Równie dobrze można by przewidywać pogodę na podstawie konsystencji kału.

ja tam się ciesze, że zmieni się system ale żadnej rewolucji nie będzie. Prawdopodobnie nie odczuje się zmian :) ale to tylko gdybanie rzyci warte

Co prawda skonczylem moją gre jakis rok temu, lecz wprowadzenie tego dynxa to bardzo dobry pomysl. Skoncza sie glupie texty typu "Mid or Feed"

Ciekawy jestem co z tego wyjdzie, czy czasem nie będzie tak że ktoś wybierze postać na mida zaznaczy że idzie na bota a pozniej w grze bedzie krzyk ze on idzie na mida :)

Grajcie Aramy i nie będzie problemu. Ew rankedy, bo ta opcja i tak tam nie zawita.

Tak to będzie genialne rozwiązanie , tak po cichu czekałem aż to wprowadzą bo nieraz jest katastrofa z ustaleniem pozycji i konczy sie tak że 4 osoby ida na mid :)

Jedyny mankament tego rozwiązania to to, że trzeba wybrać na starcie championa jakim się chce grać, nie zważając na picki przeciwników. Niemniej, na blind picki bardzo fajna opcja, ale kto będzie chciał na normalu brać supporta to już inna kwestia.

ta no świetny ten team builder będzie...

typek wybierze że chce teemo w jungle albo sorake na topie.

Jedyny mankament tego rozwiązania to to, że trzeba wybrać na starcie championa jakim się chce grać, nie zważając na picki przeciwników. Niemniej, na blind picki bardzo fajna opcja, ale kto będzie chciał na normalu brać supporta to już inna kwestia.

Championa wybiera się na starcie ? Nic o tym nie słyszałem o.O

@UP

Tak, wybiera się, a dopiero potem wchodzisz do kolejki.

@2xUP

No i co z tego? Przecież to normale. Z resztą kto jest masochistą chodzącym teetoosem na jungle. Soraka to inna bajka, bo działa.

Soraka może na jungle sobie radzić, ale ganki to ona ma żałosne.

A pamiętam, jak na oficjalnym forum LoLa ludzie nieraz podrzucali ten pomysł, ale fanboje Riotu twierdzili, że to na pewno nie przejdzie, bo nie jest do niczego potrzebne, że jest dobrze tak jak jest. Generalnie zauważyłam, że dla wielu graczy LoLa poczynania i słowa Riotu są święte, najchętniej oprawiliby je sobie w ramki i powiesili nad łóżkiem. Za to jak Valve coś spierdzieli to nawet najbardziej znani gracze nie boją się tego skrytykować.

Nie uważam jednak, by wprowadzenie tych kolejek było dobrym pomysłem. Sama często wybieram swoją rolę w grze dopiero wtedy, kiedy widzę, co wybrali inni. Z góry ciężko jest się czasami dookreślić, szczególnie, gdy gra się na różnych liniach.

A pamiętam, jak na oficjalnym forum LoLa ludzie nieraz podrzucali ten pomysł, ale fanboje Riotu twierdzili, że to na pewno nie przejdzie, bo nie jest do niczego potrzebne, że jest dobrze tak jak jest. Generalnie zauważyłam, że dla wielu graczy LoLa poczynania i słowa Riotu są święte, najchętniej oprawiliby je sobie w ramki i powiesili nad łóżkiem. Za to jak Valve coś spierdzieli to nawet najbardziej znani gracze nie boją się tego skrytykować.Nie uważam jednak, by wprowadzenie tych kolejek było dobrym pomysłem. Sama często wybieram swoją rolę w grze dopiero wtedy, kiedy widzę, co wybrali inni. Z góry ciężko jest się czasami dookreślić, szczególnie, gdy gra się na różnych liniach.

Takie kolejki jak dobrze pamiętam, nie będą narzucone (do wyboru, to albo zwykła kolei rzeczy), więc ten sposób doboru teamu będzie sprzyjał np. tym, którzy są początkujący i trzymają się jednej roli (by ją wyskillować), albo po prostu trenują daną rolę w danym czasie, czyli rozwijają się jeszcze na 'parę ścieżek'. Nie widzę zatem żadnego sensownego argumentu aby nie wprowadzać takiej OPCJI dla graczy.

Nie wiem też właściwie dlaczego Alpha koniecznie chcesz obrzucić LoLa qupą gdzie tylko się da. Najlepiej zostaw ten dział tym, których nie wykręca na samą myśl o logu Riota, bo znowu będzie zawada DotA - LoL (czyt. nie trolluj).

A pamiętam, jak na oficjalnym forum LoLa ludzie nieraz podrzucali ten pomysł, ale fanboje Riotu twierdzili, że to na pewno nie przejdzie, bo nie jest do niczego potrzebne, że jest dobrze tak jak jest. Generalnie zauważyłam, że dla wielu graczy LoLa poczynania i słowa Riotu są święte, najchętniej oprawiliby je sobie w ramki i powiesili nad łóżkiem. Za to jak Valve coś spierdzieli to nawet najbardziej znani gracze nie boją się tego skrytykować.Nie uważam jednak, by wprowadzenie tych kolejek było dobrym pomysłem. Sama często wybieram swoją rolę w grze dopiero wtedy, kiedy widzę, co wybrali inni. Z góry ciężko jest się czasami dookreślić, szczególnie, gdy gra się na różnych liniach.

Bo lol ci narzuca aby wybrać 1 lane albo 2 na której będziesz naprawdę czuć się dobrze. No i musisz mieć do tego po kilkanaście czempionów których będziesz ogarniać. Więc w moim przypadku jak mam wypracowaną lane adc oraz jungle to gram tylko na tych tylko pozycjach. Jednak tu chodzi o kłótnie w której już na starcie dobierania kolejki jest "noob you take my lane faking noob" . Nie zawsze ale większości wypadków tak. Riot chce tego uniknąć chyba aby każdy czerpał z gry przyjemność a nie gonitwa czy jestem w stanie wybrać adc. Więc jestem za nawet kosztem szukania dłuższego meczu. Chociaż już teraz nie raz dochodzi do 3 minut.

Moim zdaniem złym pomysłem jest wprowadzanie free chempion'ów. Czemu ?. Bo jak dają np. jednego championa gdzie 5 chce nim grać to wtedy nie można spokojnie wejść do gry. Wiem ktoś napisze iż jest to metoda na sprawdzenie danego bohatera ale jakim kosztem. Jeszcze jedno co mnie irytuje iż np. pikuje vayne i w przeciwnej drużynie jest też vayne tego nie lubię - nie lubię grać przeciwko tej samej postaci jakoś to dziwne jest. Nie wiem jak jest na rankach bo dopiero nadchodzę ;)

Ale jakby nie dawali free championów to byłby cios poniżej pasa, bo wtedy trzeba byłoby ich kupować w ciemno, a tak to można sobie ich wypróbowywać.

vilczy, nie chcę wprowadzać kłótni w tym temacie, po prostu wspomniałam o takiej małej dygresji, bo przypomniała mi się w związku z tematem.

Coś w tym jest, część graczy podchodzi kompletnie bezkrytycznie do zachowania Riotu. Mimo to nie zawsze tak jest, czasami są krytykowani za brak działań albo działania w stronę która nie pasuje ogółowi (szeroko pojętemu). Brak nerfów dla Dariusa w S2 jest chyba najlepszym przykładzie, ludzie z niższego ELO strasznie się pluli o to :)

Fakt faktem, ten system będzie stawiać przede wszystkim na ogarniętego kapitana, który nie weźmie do teamu champów kompletnie nie pasujących do jego wymyślonego team compu, a nie na pojedynczych osobnikach którzy muszą sami o to dbać. Dlatego liczę na to że blind pick nie zostanie tym w 100% zastąpiony.

Takie kolejki jak dobrze pamiętam, nie będą narzucone (do wyboru, to albo zwykła kolei rzeczy), więc ten sposób doboru teamu będzie sprzyjał np. tym, którzy są początkujący i trzymają się jednej roli (by ją wyskillować), albo po prostu trenują daną rolę w danym czasie, czyli rozwijają się jeszcze na 'parę ścieżek'. Nie widzę zatem żadnego sensownego argumentu aby nie wprowadzać takiej OPCJI dla graczy.Nie wiem też właściwie dlaczego Alpha koniecznie chcesz obrzucić LoLa qupą gdzie tylko się da. Najlepiej zostaw ten dział tym, których nie wykręca na samą myśl o logu Riota, bo znowu będzie zawada DotA - LoL (czyt. nie trolluj).

Gorzej jeśli ta opcja będzie przymusowa i kompletnie zastąpi blind picka. Ciężko powiedzieć czy to się przypadkiem nie odbije czkawką Riotowi (i graczom).

Bo lol ci narzuca aby wybrać 1 lane albo 2 na której będziesz naprawdę czuć się dobrze. No i musisz mieć do tego po kilkanaście czempionów których będziesz ogarniać. Więc w moim przypadku jak mam wypracowaną lane adc oraz jungle to gram tylko na tych tylko pozycjach. Jednak tu chodzi o kłótnie w której już na starcie dobierania kolejki jest "noob you take my lane faking noob" . Nie zawsze ale większości wypadków tak. Riot chce tego uniknąć chyba aby każdy czerpał z gry przyjemność a nie gonitwa czy jestem w stanie wybrać adc. Więc jestem za nawet kosztem szukania dłuższego meczu. Chociaż już teraz nie raz dochodzi do 3 minut.Moim zdaniem złym pomysłem jest wprowadzanie free chempion'ów. Czemu ?. Bo jak dają np. jednego championa gdzie 5 chce nim grać to wtedy nie można spokojnie wejść do gry. Wiem ktoś napisze iż jest to metoda na sprawdzenie danego bohatera ale jakim kosztem. Jeszcze jedno co mnie irytuje iż np. pikuje vayne i w przeciwnej drużynie jest też vayne tego nie lubię - nie lubię grać przeciwko tej samej postaci jakoś to dziwne jest. Nie wiem jak jest na rankach bo dopiero nadchodzę

Rotacja nie jest dostępna na solo/duo Q, więc tym się nie przejmuj. Sama rotacja jest potrzebna ludziom, którzy jeszcze danym champem nie mieli okazji zagrać. No, chyba że Riot wprowadziłby system X free champów na start i trybu single/coop, gdzie można zagrać każdym champem (a'la Smite). Jeśli nie - to rotacja daje większe możliwości graczom.

Na rankedach gra się tradycyjnym draft trybem, więc nie musisz się obawiać mirror lane'ów.

ta no świetny ten team builder będzie...typek wybierze że chce teemo w jungle albo sorake na topie.

A kapitan stwierdzi że nie chce takiego gościa i odrzuci propozycję gry, by ten dołączył do jego teamu. I problem rozwiązany!

[srsly, ludzie, czytajcie co inni piszą w temacie zanim będziecie postować coś co już było omówione...]

Już widzę te kolejki pełne ADC oraz MID :)

Kapitan prawdopodobnie będzie miał ostateczną decyzję co do tego, kto będzie grał w tym ustawieniu- nie podoba się? To kick- na miejsce takiego gościa zaraz znajdzie się ktoś, komu nie będzie przeszkadzało że gra na tej linii.

Powinni razem z tym wprowadzać coś w stylu screen w 2-3 minucie by móc sprawdzić kto na jakiej linii stoi i nowy rodzaj reportów za trollowanie przy picku roli :)

bedzie tylko lepiej i walic w tylek tych noobow co z supportow robia junglerow itp a pozniej placz ze noob team

Riot właśnie kończy pracę nad rozbudowanymi kolejkami, wygląda za***iscie. Będzie o wiele mniej trolli.

Co sądzicie?

http://forums.euw.leagueoflegends.com/board/showthread.php?p=13575345&posted

tl;dr

Każdy wybiera na jakiej pozycji chce grać, i czeka aż odpowiednio dobierze drużynę, w dodatku poprawią też dobieranie przeciwników.