Rozsypująca się grafika?

Witam, od jakiegoś roku co jakiś czas, średnio raz na 3 dni, cały ekran pokrywa się blue screenem (takie z pionowymi paskami, przypomina tapetę na ścianę xd, bez żadnego błędu ani kodu). Po resecie wszystko wraca do normy, chociaż dzisiaj mi się to wyświetliło już 3 razy, a po ostatnim resecie mogłem myszką, zabrać kawałek pulpitu i zniekształcić cały. Generalnie nigdy mi się to nie zdarzyło podczas gry, zawsze jak przeglądam internet. Czy to problem z grafiką, czy monitorem? Dziękuje z góry za pomoc.

Sprawdź folder C:/windows/minidump czy nie ma tam zapisanych plików zaraz po błędzie. Jeśli są jakieś to podeślij.

Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej.

Pokaż screena z HW_Monitor. Otwórz program, pograj w coś ze 30min i zrób screena okna HW_Monitora.

Problem na pewno nie tkwi w monitorze. Może to być wina grafiki, sterowników, wirusów, zasilacza, procesora i wszystkiego innego.

Witam, od jakiegoś roku co jakiś czas, średnio raz na 3 dni, cały ekran pokrywa się blue screenem (takie z pionowymi paskami, przypomina tapetę na ścianę xd, bez żadnego błędu ani kodu).

Miałem to samo i to na zupełnie nowej karcie, ale tylko w Wiedźminie 3. Taki crash, ale zamiast czarnego ekranu miałem beżową tapetę w paski:D Ale to była wina sterowników, bo kręcić też mi się ta karta nie chciała na początku, ale jak wyszły nowe sterowniki to wszystkie problemy znikły.

Miałem podobnie w moim laptopie tylko że przy uruchamianiu go na takich paskach zawieszało prawie zawsze . Niestety to była płyta główna i teraz laptop leży rozebrany w szufladzie .

a jaka to grafika? i jaka wersja sterownika

Miałem podobnie w moim laptopie tylko że przy uruchamianiu go na takich paskach zawieszało prawie zawsze . Niestety to była płyta główna i teraz laptop leży rozebrany w szufladzie .

To była przegrzewająca się grafika, przez zaniedbany układ chłodzenia. Wystarczyło rozkręcić i przeczyścić żebra chłodzenia miedzianego, albo regularnie dmuchać sprężonym powietrzem w wylot chłodzenia. Ostatecznie chipset się przegrzał i d*pa zbita.

Sprawdź temperatury, jeśli są OK to pewnie sterowniki tak jak zasugerowali Koledzy. Karta graficzna albo działa albo nie. Nigdy nie widziałem żeby grafika psuła się stopniowo jeżeli temperatury były dobre. Zawsze jest to niespodziewanka.

Folder minidump jest pusty. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej, a błąd dzisiaj znowu wyskoczył :/ Wstawiam ss z HWMonitor, ponieważ błąd pojawia się właśnie tylko, jak przeglądam internet. http://zapodaj.net/aba9f986bf36d.png.html

To była przegrzewająca się grafika, przez zaniedbany układ chłodzenia. Wystarczyło rozkręcić i przeczyścić żebra chłodzenia miedzianego, albo regularnie dmuchać sprężonym powietrzem w wylot chłodzenia. Ostatecznie chipset się przegrzał i d*pa zbita.Sprawdź temperatury, jeśli są OK to pewnie sterowniki tak jak zasugerowali Koledzy. Karta graficzna albo działa albo nie. Nigdy nie widziałem żeby grafika psuła się stopniowo jeżeli temperatury były dobre. Zawsze jest to niespodziewanka.

Czyściłem laptopa co równe 2 miechy sprężonym powietrzem + odkurzacz . Temperatury były niskie + do tego podstawka chłodząca nic się nie przegrzewało :) Po 7 latach w końcu coś paść musiało , nie ma tak dobrze .

Na screenie nie widać karty graficznej, bo nie rozciągnąłeś okna.

Czy te artefakty są widoczne na całym ekranie, czy tylko w oknie przeglądarki? Jeśli tak, to odinstaluj całkowicie przeglądarkę i zainstaluj ją ponownie. Spróbuj też użyć innej przeglądarki. Jeśli artefakty występują na całym ekranie, to olej to i czytaj dalej.

Wejdź w opcje przeglądarki ->Zaawansowane i odznacz "używaj akceleracji sprzętowej jeśli dostępna".

Nie zauważyłeś nigdy w grach nic dziwnego? Takich dziwnych pasków, lub mnóstwa kropek?

Podkręcałeś kartę? Jeśli tak to ją "odkręć".

Możliwe, że masz uszkodzony vRAM. Problem z nim jest taki, że nie bardzo da się go przetestować, a jak już się okażę, że jest popsuty to i tak go nie naprawisz i karta będzie do wymiany. Do "zdemaskowania" wadliwego vRAM można użyć jakiegoś benchmarka, np. Furmark. A jeszcze prościej jest po prostu wyciągnąć kartę graficzną i sprawdzić ją w innym komputerze. Można też użyć innej karty w Twoim komputerze, np. zintegrowanej.

Jako, że karta graficzna korzysta z pamięci RAM na płycie głównej, a uszkodzenie tej pamięci może wyglądać tak samo jak uszkodzenie vRAM, to przetestuj pamięć RAM za pomocą programu memtest. (Jak go używać znajdziesz w Google.) Test powinien trwać kilka godzin(całą noc) i nie wykazać ani jednego błędu. Jeśli jest inaczej, to masz problem.

Spróbuj zmniejszyć taktowania karty poniżej wartości fabrycznych i zobacz czy pomogło.

Witam, od jakiegoś roku co jakiś czas, średnio raz na 3 dni, cały ekran pokrywa się blue screenem (takie z pionowymi paskami, przypomina tapetę na ścianę xd, bez żadnego błędu ani kodu). Po resecie wszystko wraca do normy, chociaż dzisiaj mi się to wyświetliło już 3 razy, a po ostatnim resecie mogłem myszką, zabrać kawałek pulpitu i zniekształcić cały. Generalnie nigdy mi się to nie zdarzyło podczas gry, zawsze jak przeglądam internet. Czy to problem z grafiką, czy monitorem? Dziękuje z góry za pomoc.