Rpg 2009

Zakładam temat aby porozmawiać o grach RPG wydanych w 2009 , na początek podam moje opinie o grach w które grałem , potem możecie jakieś dodać , na końcu możemy o nich dyskutować ( pisze to głownie dlatego , że w Oblivion vs Risen zrobił sie mega off top ) :

1) Fallout 3 - Tak wiele oczekiwań , tak wiele marzeń związanych z powrotem do tego cudpwnego apokaliptycznego świata . Niestety Bethesda Zoblivioniła tą gre i zamiast Fallouta dostaliśmy płytką sieczke . Gra byłaby bardzp dpbra gdyby nie nazywała sie Fallout .............

2) Rise of the Argonauts - Ładna grafa , nie głupia fabuła , możliwośc spotkania mitycznych postaci , widowiskowe walki . Prawie ideał gdyby nie fakt że tak naprawde dpostaliśmy coś pokroju Gods of War na pieca. Przyjemna do grania ale z RPG ma niewiele wspolnego . Chociąz ostatnio wymyślili gatunek Action cRPG więc jeśli chcesz prosto i efektownie to gra dla Ciebie

3) Risen _ Nieoficjalny Gothic 4 . Jeśli lubiłeś Gothica to polubisz RIsena . TYlko czemu tak krótko i tak mało ( mapa wielkości doliny Khorinis z G2) ?

4) Divinity 2 - Gra prawdziwy Hard Core trzyma poziom jak cała reszta z tej serii , jeśli chcesz połączenie h'n's z potężną dawką pracy szarych komórek to gra dla Ciebie > Warto wiedzieć że kolejny raz gra z tej serii nie wybacza błędów

5) Dragon Age - POdobno duchowy nastepca BG . Gdyby nie to stwierdzenie autorów gry dałbym jej 10/10 . Prawdziwa stara szkoła . Aspekty techniczne na najwyzszympoziomie , ale czego sie spodziewać w końcu to BioWare. Chyba najlepszy ( bo poza Divinity ) cRPG

6) Sacred 2 - Kolejna odsłona najlepszego h'n's ostatnich lat . Lepsza grafa , większy świat ogólnie wszystko bardziej . Tylko gameplay znacznie słabszy . Dla fanów h'n's obowiązek dla reszty gra może być ale jeśli w nią nie zagrasz i tak niewiele stracisz..........

ps. Sacred dodałem w 2009 bo bez patchy z tego roku ta gra i tak była nie grywalna :)

Niestety nie miałem okazji pograć w żadną z tych gier. Ten komputer mnie dobija.

Divinity 2 dostal w CDA 3/10. Wiem, ze samemu powjnienm zagrac i ocenic, ale ta ocenia mnie odstrasza.

F3...Dlaczego prawa do tej gry dostala Bethesda? Ten tytul ich przerosl.

Tak patrze na te gry, to troche male tego. I wieksdzosc raczej slaba. Gdzie si epodzialy te wielkie RPG?

Fallout 3 - tak sobie wlasnie w wyobrazalem ta gre w 3D. Defakto z starym Falloutem ma malo wspolnego i jest to tez bardziej Action RPG niez nasz typowy turowy RPG... ale jednak swiat jest fantastyczny... Boli mnie tylko to ze tworcy tej gry nie potrafili zrobic pozadnych miast. Dajcie spokój Megatrona, miasto na statku... W Falloucie 2 w miescie Voult City bylo wiecej mieszkancow niz w wszystkich miastach z Fallouta 3. Najsmieszniejsze jest to ze miastami nazwali wiochy z 3 domkami na krzyz.

Rise of the Argonauts - grafika nic wiecej.

Divinity 2 - gra calkiem calkiem.. ale smiem sie pokusic ze na pulki sklepow trafila nawet nie wersja Bea tej gry... Samej gry nie mozna ukonczyc(podstawki bez patchowania), mas bugow. Szkoda bo zapowiadalo sie ciekawie.

Dragon Age - Tutaj nie musze sie wypowiadac... Gra ma swoj klimat i swoj wypas... najlepszy RPG tego roku... nie ma co nawet dyskutowac na ten temat.

Risen - grajac w ta gre przypomnialy mi sie czasy Gothica... Moze nie tak fajna jak G1... Ale z G2 moze konkurowac. A G3 bije na glowe. To jest ten Gothic 3 ktory mial powstac a powstalo jakies gowno.

BTW A Overlord 2 to nie RPG? :)

Nie grałem w Overlord-a wiec nie mogłem sie na ten temat wypowiedziec.......

Sacred 2, Dragon Age. Jak dla mnie najlepsze gry z tych które wymieniłeś. Sacred 2... Na początku jest dość słaba, ale akcja się rozwija. Zadania poboczne...Jest ich mnóstwo!

A Dragon Age :) Nie chce mi się pisać, bo mnie brzuch boli, ale gra jest za***ista.

Fallout 3, mimo wielkich oczekiwań i dość średniego efektu końcowego gra wypada przyzwoicie.

Minusem jest na pewno zbyt wiele akcjii, a zbyt mało klimatu starego dobrego Fallouta.

Dragon Age, no to się można ostro rozpisać, lecz wystarczy powiedzieć, że gra jest gruba.

Wiele starych dobrych aspektów z starych Rpg. Super dialogi, szczególnie między członkami drużyny.

Widowiskowe walki, dobra muzyka i dość ponura grafika.

Dodatkowo jest mocny, ponury i krwisty klimat, nie ma tutaj kolorowych wróżek i uśmiechniętecyh od ucha do ucha elfów itp. Poprostu mocna gra, dla dojrzałego gracza. Dodatkowo dialogi między członkami drużyny nie raz wywołują salwe śmiechu, szczególnie gdy Morigan kłóci się z Alisterem. :)

Jak dla mnie, to Dragon Age nie jest grą Rpg roku 2009, lecz najlepszą grą Rpg wydaną od czasów Baldurs Gate, Icewind Dale, Arcanum i Fallout.

Jedynie Gothic 1 jest jak dla mnie dobry, z powiedzmy, nowszych produkcjii choć swoje latka i tak już ma.

Jedynie co mnie maxymalnie boli w DA i zarazem irytuje to to ze ta gra prowadzi gracza za raczke.... po tym jak piepsza nasze postacie wiem dokladnie czego zazwyczaj sie spodziewac.... przez co to traci na tajemniczosci.

Ja dopisałbym że Risen to raczej Gothic IV dla bardziej harcorowych graczy (zarzynałem się na łatwym poziomie).

Chętnie pogrywałem w gohicki ale risena nie lubię.

Co sądzicie o serii gothic? Mi najbardziej podobała się dwójka potem trójka a na końcu jedynka.

GIII było by ekstra gdyby klimat był zachowany chociaż ma klimat to jest on inny.

Jak dla mnie to właśnie Gothic 1 jest najlepszy, bowiem ma super klimat.

Jako jedyny tak naprawdę pozwolił na taką samowolkę w działaniu.

Grając czuło się atmosferę i klimat gry, który do najlżejszych nie należał. :)

Nie była to gra, w której od początku byłeś bohaterem, bowiem byle młotek mógł Ci nastukać i po sprawie.

Fabuła też bardzo ciekawa, super dialogi i świetna muzyka.

Lecz nie ma się co oszukiwać, że grafika Gothica 1 się zestarzała. Mimo to, gra jest nadal wielka.

Dla mnie zdecydowanie najlepszą z tych gier jest Fallout 3, pośrednią Risen (tempo i niedoróbki!!!) a najgorszą Dragon age (wolne tempo, archaiczność).

Wiesz Mac , jakoś twoja odpowiedź mnie nie zaskoczyła . Ty juz jesteś z nowej generacji niby RPG graczy którzy wolą łatwo i przyjemnie . Gbybyś zacżał z cRPG jak np ja ( początek lat 90 ) to miałbyś całkiem inne podejście do tego gatunku . Niestety tak wystarcza ci postapokaliptyczna wersja Obliviona , aż sie boje co by było gdyby ktoś wypuścił nowego Planescape :

Tortment , to byś dopiero tą gre zjechał :)

ps. Tak z Ciekawości , Drakensang pewnie też ci sie nie podobało ?

Oni wola dynamizm ponad dobre Rpg, ale kwestia gustu. Hahaha, jak dla niego Dragon Age jest archaiczny, to do widzenia. :)

Już nawet nie pytam, czy grałeś w Baldurs Gate, Fallout ( 1 i 2 ) bądź Icewind Dale, bo dla Ciebie to pewnie warcaby, Panie dynamiczny. :)

Btw, od kiedy w Rpg jest tak bardzo ważna dynamika i super szybkie tempo ?

To chyba w Fps, bądź grach akcji, a nie w Rpg......

Oni wola dynamizm ponad dobre Rpg, ale kwestia gustu. Hahaha, jak dla niego Dragon Age jest archaiczny, to do widzenia. Już nawet nie pytam, czy grałeś w Baldurs Gate, Fallout ( 1 i 2 ) bądź Icewind Dale, bo dla Ciebie to pewnie warcaby, Panie dynamiczny. Btw, od kiedy w Rpg jest tak bardzo ważna dynamika i super szybkie tempo ?To chyba w Fps, bądź grach akcji, a nie w Rpg......

No i właśnie dlatego w ostatnich latach trudno o dobrego RPG. Wielu graczom nie zależy na świetnej fabule, tylko na efektownej grafice i dynamice. Prosty związek przyczynowo - skutkowy. Lecz nie krytykuje Maca, bo sam od kiedy mam nowego kompa zrobiłem się bardziej czuły na grafikę. Ale co to by była za gra, gdyby miała wspaniałą grafikę, a fatalną fabułę... To tak jak rower bez kół.

Dragon age (wolne tempo, archaiczność).

Ale wlasnie, jesli mowa o gatunku cRPG, to ta archaicznosc jest najwiekszym atutem:).

Chociąz ostatnio wymyślili gatunek Action cRPG

Jesli przez 'ostatnio' masz na mysli jakies 10-15 lat temu, to tak rzeczywiscie sie zgadza. ;)

Wcześniej to sie nazywało gry akcji z elementami rpg , teraz to już są RPG pełną gębą , równi RPG-owe jak gry typu H'n's

mi sie jedynie f3 podobal z gier 2009, caly czas gram w obliviona wiec nie bede wypowiadal sie nie obiektywnie bo tak na prawde gowno wiem i jestem dzieciakiem

Wcześniej to sie nazywało gry akcji z elementami rpg , teraz to już są RPG pełną gębą , równi RPG-owe jak gry typu H'n's

Niestety nie masz racji. Chcialem poszukac najstarsza gre typu Action RPG ale w tej chwili nie mam czasu, wiec podam taka, ktora przychodzi mi do glowy:

'Brave Fencer Musashi' -gra Action RPG od SquareSoft (ci od Final Fantasy) wydana w '98r czyli 11 lat temu.

Co do tych Gothicków to najbardziej podobała się pierwsza część ma ten klimat. Później G2 na końcu G3 (porażka)