Takie małe pytanie. Gra ktoś z was w jakieś Rpg(te prawdziwe) jak tak to jakie
Rpg
Mistrzuję już od jakiegoś czasu (3 lata?) następujące systemy:
- Warhammer Fantasy Roleplay - Mój pierwszy erpeg, do dzisiaj uważam go (jak i wiele innych graczy) za najlepszego i najbardziej klimatycznego. Ponury świat, krwiste walki i opisy scen, rasizm, niebezpieczna magia, nieskończona ilość możliwości jeśli chodzi o budowanie postaci, potworów etc.
- Wolsung - Polski system który cieszy się ostatnio dużą popularnością i sprzedażą więc twórcy tłumaczą go na rynek zachodni. W skrócie: akcja odbywa się w "pokręconym" i magicznym świecie odpowiadającym temu naszemu, w roli głównej: nieumarli naziści, polacy-smokobójcy i Rosyjscy Nekromanci. Podręcznik jest też bardzo tani. Polecam ludziom których nie obchodzi walka lecz przygoda i fabuła.
- D&D (3.5 jak i 4.0) - Cóż... klasyka, od tego powstały wszystkie dzisiejsze erpegi i mmo. Jeśli ktoś chce epickie walki i ma fetysz na punkcie grzebania w statystykach postaci: polecam. Właśnie trwają prace nad piątą edycją.
Szkoda że cholerne studia rozdzieliły mnie od części starych graczy x_x
Ja kilka lat temu grywalem w stara wersje Warhammer'a, po czym przerzucilem sie na DnD (nie pamietam, ktory numerek. 3.0 albo 3.5). Bylo przy tym kupe zabawu i smiechu, cala masa przygod i ogolnie, aby sie nie rozpisywac: mile spedzony wolny czas. Troche gralem, troche mistrzowalem (chyba wole to 2, wiecej mozna kreowac i gadac, a do tego nie ma to jak usmiercenie bohaterow w najmniej odpwiendim dla nich momencie, buhahah! (to byl moj demoniczny smiech)). Ostatnio chce do tego wrocic, ale starej ekipy juz mi sie zebrac nie uda, szukam nowych ludzi i chyba ostatnio znalazlem jedna taka osobe. Jesli ktos z okolic Inowroclawia/Torunia/Bydgoszczy, to niech wali na PW ; p.
Bawiłem się jakiś czas temu w D&D (nie pamiętam która wersja), ale niestety była to strasznie krótka przygoda, nawet już nic nie pamiętam co i jak :/. Zostały mi jedynie komputerowe odpowiedniki (Neverwinter Nights 2, DDO), ale to nie to samo. A co myślicie o spróbowaniu zrobieniu jakiejś sesyjki przez neta? Nie wiem jeszcze jak to by mogło wyglądać, ale spróbować zawsze można. I kto wie, może ktoś jeszcze by się tym zainteresował .
Sesje przez neta to niewypał, nie mają w ogole klimatu, podczas gdy to jest najwiekszym atutem takich RPGów, mi sie w DD najbardziej właśnie podobały statystyki postaci, do tego ich różnorodność, wiele klas postaci etc.
ale cóz, było mineło, gry komputerowe usmiercily ten gatunek ;d
Edit chodzilo imi o DD nie o ddo (lul)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli chodzi o rpg to polecam Gothic 1 i Gothic 2 plus dodatego do dwójki Noc kruka.
Moim zdaniem najlepsza gra RPG tamtych lat.
Mu chodziło o rpg "planszowe" jeśli można to tak nazwać ; )
Sam jedynie grałem w Dungeons and Dragons.
Nie tyle planszowe co "papierowe". Ja grałem w DD , Warhammera oraz Wiedźmina. Hmm z tego co się orientuje sesje przez neta są prowadzone. Tzw PBfy . Więc mogłoby się udać.
A i od pewnego czasu z kumplami tworzymy własne produkcje na zasadach trochę zbliżonych do DD lub całkowicie odmiennych. Też fajna opcja choć niestety ekipa się rozpada ;/
Ja tam teraz czynnie mistrzuje w Warhammer Fantasy Roleplay i mam dośc pokaźną ekipe do Larpów
Fable oraz Never Winter nights 2
Ja tam teraz czynnie mistrzuje w Warhammer Fantasy Roleplay i mam dośc pokaźną ekipe do Larpów
Pogratulować takiej ekipy . I sorki że tak długi przestój miałem ale były u mnie dość spore problemy z netem... ;(
Takie małe pytanie. Gra ktoś z was w jakieś Rpg(te prawdziwe) jak tak to jakie