[RTS] Który najlepszy/najciekawszy/najlepszy klimat? Wasze opinie

No właśnie. Który z RTSów waszym zdaniem reprezentuje się najlepiej? Może w każdym tytule jest coś czego wam brakuje, a chcielibyście doświadczyć? RTS ma być według was dynamiczny, wymuszać szybkie podejmowanie decyzji? Czy czas na podjęcie decyzji powinien być tak długi by każdy mógł zaplanować niczym ruch pędzlem arcymistrza na obrazie? Sci/fi ? Wojny światowe? Czy może rozwój cywilizacji z wieków miecza i tarczy?
Dla mnie najlepszym obecnie tytułem na rynku jest Starcraft II: Sci-fi z wyborem 3 ras gdzie każda ma odmienną mechanikę, technologię, budynki, gra jest dynamiczna jak na RTS przystało -czas na główkowanie zostawiam gram turowym. W RTSach jestem nastawiony na rozgrywkę w trybie wieloosobowym - a multi SC stoi na bardzo wysokim poziomie. Myślę, że wielu z Was będzie miało odmienne kryteria oceny gry, oraz inny ulubiony tytuł dlatego też chciałbym poznać Twoje zdanie na ten temat.

Sczerze, prawdziwą strategią jest odnowione Age of Empires. W SC2 o zwycięstwie bardziej niż solidny build, decyduje wysoki APM.

Rts ze świetnym klimatem, nutką rpga i dynamiczno-taktyczną rozgrywką = Dawn of War 2

Jeśli chodzi o RTS-y to w mojej topce znajdują się 3:
1. Majesty: Sovereign of Ardania + Northern Expansion ( piekielnie trudna, mistrzowski soundtrack i klimat, dynamika zmienia się wraz z misjami, więc czasem można w miarę spokojnie się rozbudowywać, a czasem mamy zaledwie chwile przed najazdem wroga)
2.Tzar: Ciężar Korony (grałem głównie potyczki* / genialny soundtrack, gra dynamiczna ( komputer zawsze wie gdzie się znajdujesz i w miarę szybko wysyła swoje armie), trzeba dbać aby nie brakowało nigdy surowców, toteż przydają się taktyki ekspansji)
3.Red Alert (tu również grałem głównie potyczki* / szybka dynamika, w miarę dużo jednostek, nie jest też za prosto i tu dla odmiany realia wojny, +według mnie świetne dźwięki: "affirmative...unit lost...unit lost...unit lost" :D)

Niestety nikt z was nie wspomina o królu RTS'ów swoich czasów, który pobił starcrafta + broodwar, mowa oczywiście o Warcraft 3 RoF + TFT :)

Co do APMów w SC 2 - one się liczą dopiero od poziomu diamentu w górę. Są ludzie nawet w grand masterze mający sporo mniej APM niż przeciętni platyna. Ale Faktycznie - Age of empires jest bardzo ciekawą propozycją RTS - tylko na moje szybko staje się gra monotonna (dla mnie). Warcraft III - świetna gra, wspaniały klimat - ale denerwowało że nie można za bardzo wybrać całej armii - armia nie była nigdy zbyt duża, a walkę mozna było w dużej mierze wygrać dzięki bohaterowi. Nie mniej gra ma w sobie to coś, co powodowało że chce się grać w tą grę. Co do Warhammera bardziej podobała mi się pierwsza odsłona Dawn of War :) Yomimori - co do punktu 3. - Wszystkie C&C są świetne- ciekawy tryb multiplayer i wiele godzin dobrej zabawy ;)

Polecam anno 1404 bardzo przyjemna giera jak i rozbudowana

Sent from my iPhone using Tapatalk

Twierdza deluxe i twierdza krzyżowiec!

Epicka, epicka i jeszcze raz epicka gra! I jedna z tych serii, w których im dalej z częściami tym gorzej :)

No i dla ciekawskich za niedługo premiera Twierdzy krzyżowiec 2 ;) i ma być tak epicka i naprawić błąd lipności poprzednich części :D, że masakra.

Nie graj w twierdza legend, extreme, 2, 3 i coś tam :D i nie wiem czy to nawet dobrze napisałem, ale nie ważne.

Pozdrawiam !

Oczywiście Tzar, Dawn of War 1 i 2. Podoba mi sie ten klimat wiecznej wojny, fanatyzmu oraz same rasy są ciekawie stworzone.

Settlersi 3 i 4, C&C Red Alert, Warcraft, Warhammer, Knights and Merchants. Lubię dynamiczne rts z domieszką ekonomi, albo takie gdzie najpierw musisz rozwinąć ekonomię, a potem są epickie bitwy.

Seria Europa Universalis oraz Crusader's Kings. Jedne z nielicznych strategii gdzie tak naprawdę trzeba nieco wysilić łebek. Polecam.

Jak dla mnie RTS godny polecenia to Warzone 2100 uwielbiam jezdzic tymi pikselami :D

No właśnie. Który z RTSów waszym zdaniem reprezentuje się najlepiej? Może w każdym tytule jest coś czego wam brakuje, a chcielibyście doświadczyć? RTS ma być według was dynamiczny, wymuszać szybkie podejmowanie decyzji? Czy czas na podjęcie decyzji powinien być tak długi by każdy mógł zaplanować niczym ruch pędzlem arcymistrza na obrazie? Sci/fi ? Wojny światowe? Czy może rozwój cywilizacji z wieków miecza i tarczy?
Dla mnie najlepszym obecnie tytułem na rynku jest Starcraft II: Sci-fi z wyborem 3 ras gdzie każda ma odmienną mechanikę, technologię, budynki, gra jest dynamiczna jak na RTS przystało -czas na główkowanie zostawiam gram turowym. W RTSach jestem nastawiony na rozgrywkę w trybie wieloosobowym - a multi SC stoi na bardzo wysokim poziomie. Myślę, że wielu z Was będzie miało odmienne kryteria oceny gry, oraz inny ulubiony tytuł dlatego też chciałbym poznać Twoje zdanie na ten temat.