Na starcie powiem szczerze ze to bardziej pierwsze ważenia , jednak opisane w formie recenzji . Po tygodniu grania cięzko opisać gre obiektywnie . No to Jadziem Ziutki ( sry ale musiałem uzyc tego wiejskiego zwrotu bo troszke mnie kręci )
Pragnienie milionów , najbardziej oczekiwana darmówka , wschodząca gwiazda MMO te określenia można by wymieniać godzinami . Czy RoM spełnia pokładane w nim nadzieje ?
Na początek niemiłe zaskoczenie a mianowicie patcher , najgorszy jaki spotkałem w MMO . Standardowo każdy włącza patchowanie i idzie robić cokolwiek , tu niestety sie tak nie da . Co chwile trzeba potwierdzać wersje co powoduje że musimy oglądać cudownie lecące procenty. Bomba nie?
Kiedy już udało nam sie odpalić gre wybieramy server. Jest tego sporo więc za to duży plus . Przy tworzeniu postaci kolejny zgrzyt , a mianowicie JEDNA rasa i tylko 6 klas postaci . Całość ratuje świetna personalizacja charów , może nie tak rozbudowana jak w PW ale numer 2 to jest napewno . Przy okazji tu kolejny zgrzyt a mianowicie tylko pierwsza litera nicka moze być dużą tak wiec zamiast np SturmBrightblade postac będzie sie nazywać Sturmbrightblade co brzmi lekko idiotycznie.....
Po odpaleniu gry pierwsze słowa jakie nasuneły mi sie na myśl to : *%&* przeciez to ^###* WoW ! Jak bardzo sie pomyliłem przekonałem sie troche poźniej . Mimo że grafika jest robiona w stylu WoW-a to im dalej w gre tym bardziej od niego odbiega ( chociaż ekran charakterystyk jest perfidnie skopiowany ) , Ogólnie rzecz ujmując nawet na moim kalkulatorze , którzy niektórzy błędnie nazywają komputerem , gra wygląda imponująco . Grafika , animacja to najwyzszy poziom dostepny w darmowych MMO . Co do dźwięku se nie wypowiadam bo mam z nim dziwne przejścia tzn. raz go mam a raz nie mam .
Czas na ogolny opis spraw związanych z MMO , pozwole to sobie zrobić w postaci myślników żeby nie mieszać za bardzo
-SKILLE : Sporo i różnorodne co pozwala nam sie troche powbawić buildami . System rozwijania skilli nieco przypomina ten z Lineage 2 co pozwala nam naprawiać błędy popełnione w ich wyborze bez kupowania jakichs reset stonów w item mailu
-PROFESJE : Jak napisałem wcześniej jest ich 6 śa standardowe więc niema co ich opisywać . Warto zwrócić tylko uwage na możliwość wzięcia drugiej klasy co ma dwa zasadnicze plusy : liczba buildów drastycznie sie zwiększa i mamy niejako 2 postacie na jednym charakterze
-MOUNTY : Są , aczkolwiek system średnio udany
-ŚWIAT : Gigantyczny (10gb na twardym robi swoje ) dosyć zróżnicowany , pełen dungeonów i instacji . Mega plus za to że pomimo pokazywania tylko małego kawałka mapy świat jest całkowicie otwarty tzn doczytuje sie na bierząco
-PRZEDMIOTY : Całą masa także bardzo różnorodne co pozwala nam nie mieć wrażenia że gramy w atak klonów
- UP-Y : Mżliwości plusowania itemów , oraz dodawania do nich nowych opcji są niesamowicie wielkie . To co najbardziej rzuciło mi ie w oczy to fakt że zrobienie itema choćby na +1 już daje nam znaczny przyrost statystyk
-CRAFT : Jest , podobno bardzo rozbudowany , niestety jeszcze sie nim nie bawiłem więc nie powiem jak to dokładnie wygląda
-HOUSING : Tu mam mieszane uczucia , niby tylko w PW i Everquest 2 widziałem bardziej rozbudowany , ale strasznie mnie razi ze nasze mieszkanko egzystuje gdzieś w próżni . Pięknie że można je powiększyć , cudownie umeblować tylko czemu trzeba tam wchodzić przez npca ?
-QUSTY : Cała masa świentnie osnaczone i opisane , że świetną wyszukiwarką npców i questów . To gra dla lubiących questy , jeśli jestes fanem grindu możesz sobie darować
Czas na wady , znalazłem w sumie narazie trzy . Wymagania ta gra ma kosmiczne , a przecież nie wygląda ąz tak dobrze żeby wymagać takich maszyn jak wymaga . Druga sprawa to przepełnione servery , nioby zawsze sie zalogujesz ale na co drugim spocie jest więcej graczy niż mobów . Sprawa trzecia , ostatnia , to PVP . Jakies jak dla mnie troche za mało dynamiczne , nie podnosi adrenaliny . Kto tam wie to dopiero OB więc jeszcze sporo może sie zmienić , ale narazie pvp to lipa
Teraz ocena konćowa . Jako że gra jest bardzo dobra dam ocene 5 , aczkolwiek jak dla mnie kiedy Priston Tale 2 wejdzie w faze OB , stawiam na PT2