"grałem 2 godziny"
Po takim czasie twoja opinia jest tyle warta co dziwka, dla żonatego..
"grałem 2 godziny"
Po takim czasie twoja opinia jest tyle warta co dziwka, dla żonatego..
Już płaczecie bo mi się nie podoba wasza ukochana gierka i mam inne zdanie na jej temat. Po cholerę mam grać na siłę? Skoro nic mi się w takiej grze nie podoba bo jest jak paint, bajka, zero realizmu, żałosny system walki, nuda, kopia i dokładnie taka sama gra jak milion innych, niczym kompletnie się nie różni. To, że zadowalacie się byle czym to już nie moja wina. Gra powinna przyciągać od początku, czymś zaciekawić, wyróżniać się a skoro pobieram, zakładam postać, pojawiam się i od razu widzę, że coś jest nie tak to znaczy, że jest słaba i tyle. Co to za różnica ile będę w nią grać?
Prawda taka ,że oceniasz książkę po okładce.Każdy ma swoje zdanie ale to nie oznacza ,że masz obrażać.Ja się byle czym nigdy nie zadowalałem, a nazywanie tej gry kopią można se za przeproszeniem w d*pe wsadzić,bo tak samo mogę powiedzieć o Wowie i innych produkcjach.Co do czasu-jest różnica.Ty w tym widzisz bajkowe anime,ja w tym widzę kumpli,wspólną zabawę,nowe znajomości.Powiedziałeś też o realizmie, a wpadłeś na to ,że to gra fantasy?Nuda jest do czasu, bo jakbyś poczytał cokolwiek to byś wiedział ,że dopiero pózniej zaczyna się zabawa z nią,sam początek jest standardowy.Grafika jest zrobiona w taki sposób specjalnie,niektórzy lubią takie gry .W Romie jest kilka innowacji jak np. system wieloklasowości.Niestety kolego ale jeśli będziesz podchodził do gier MMORPG w taki sposób, to możesz sobie podarować krytykowanie ich .
Ladny offtop się zrobił
Ja podchodzę do gier nie pod względem "kumpli, nowych znajomości i zabawy" tylko patrzę na grę jako produkt, każdy aspekt i jej wykonanie. Rom nie oferuje NIC czego nie oferują inne gry mmorpg i to nawet dużo starsze. Jeśli nie potrafisz tego przyznać to nie mamy o czym rozmawiać bo to akurat fakt a nie moja opinia. Powtórzę, nie ma tu niczego co przyciąga i sprawia, że chcesz się zatrzymać na dłużej, poznać grę. Mówiąc realizm miałem na myśli nienaturalne ruchy i krzywe, nie płynne animacje. Btw. w grach nie ma czegoś takiego jak "dopiero później" tak to sobie każdy głupi tłumaczyć może. Gry nie zaczynamy od "później" tylko od początku i to właśnie od początku ma mieć to coś, takie jest moje zdanie i tyle. Przerobiłem już masę mmorpg i większość to łatwe, tanio robione gierki bez nawet minimalnej pasji, mające na celu tylko zbijanie kasy na dzieciakach lub casualach bez ambicji.
Włącz sobie youtube, wpisz rom i załącz filmik przedstawiający grę/gameplay i popatrz na swojego roma. Kolorowa brzydka czcionka z oczojebnymi, nasranymi wszędzie ikonkami. Postacie jak z kartonu, kolorystyka fatalna. To jest tylko wygląd a z resztą jest dokładnie tak samo, z całą rozgrywką, walką, nudnymi questami i tak można wymieniać w nieskończoność. I to jest gra z 2009 roku. To już żałosny metin z 2005 wygląda dziesięciokrotnie lepiej i rozgrywka jest ciekawsza.
Nieee no, 2 godzinki to za mało, żeby grę ocenić. Wbij 70(minimum) skocz sobie na instancję, znajdź jakąś gildię +20 wiekowo, porozmawiaj z nimi, pytaj ich o różne rzeczy, farm itp itd.. Powiem tak, RoM jest jedną z nielicznych gier, która posiada END-GAME, to znaczy, że na końcu jest co robić, instancje, staty.( a potem na allegro można sprzedać golda, konto - ceny sięgają do 1500zł...).
Także naprawdę, jeśli macie coś do powiedzenia o tej grze, niech piszą wyłącznie ludzie, którzy grali w to z rok i osiągneli coś.
Grafika według mnie to tylko miły dodatek do gry ale to nie sama gra.Zauważ ,że jedynie na co tak umiesz najechać to krzywe animacje ,słaba grafika,postacie ale nie popatrzysz na grywalność,społeczność.Ja też zwiedziłem wiele tytułów mmmorpg i wnioskuje, że wszystkie są takie same oprócz lepszych opraw graficznych i dodanych paru swoich dodatków,więc argument ,że ma być ciekawa od początku tak naprawdę niezbyt tutaj pasuje,bo i tak wszystkie gry sprowadzają się do jednego czyli robienia questów czy też zabijania masowo mobków.Wiesz co różni Roma od innych gier?To ,że musisz tam sporo grać by coś osiągnąć czyli jest trudny, w metinie bijesz mobki 2 h i masz koło 20-30 .Społeczność jest dobra dlatego ,że większość dzieci z twoim podejściem od razu rezygnuje z tej gry ,sądząc ,że to kolejny "Klon wowa", a to błąd, bo tak naprawdę jest bardziej rozwinięta od niego. Jedynym problemem dla tego tytułu jest firma go posiadająca.Pod sumując jeśli mamy odnaleźć grę MMORPG twoich wymagań, to musimy zaczekać przynajmniej 10 lat.Piotr-konto 1500 zł raczej szybko nie pójdzie ale koło 1000zł-1200zł na pewno można dostać za dobrze zrobioną postać .
Pod sumując jeśli mamy odnaleźć grę MMORPG twoich wymagań, to musimy zaczekać przynajmniej 10 lat.
No dokładnie bo tak jak mówiłem jedni zadowalają się byle czym i są zadowoleni bo nie mają ani krzty ambicji a drudzy mają problem bo w tych czasach jest wszystko byle jakie i na kasę a w crapy grać nie chcą.
to kolejny "Klon wowa", a to błąd, bo tak naprawdę jest bardziej rozwinięta od niego.
Dobra widzę, że nie mamy o czym rozmawiać Teraz będziesz bronił swojej słabej gierki i na siłę próbował wszystkim wmówić, że jest fajna i lepszą od płatnych klasyków. Ten rumuński rom może co najwyżej buty blizzardowi lizać.
@Piotrr, ciekawe jak wbić 70 jeżeli chce się rzygać już od samego początku? To tak jakbym Cię zmuszał do wbicia 70 w jakimś chińskim anime gdzie skaczesz i zbierasz jabłka albo w czymś innym co Ci po prostu nie odpowiada i wmawiałbym Ci, że na 70 nagle wszystko się odwróci i Ci się spodoba. Przecież to nie ma sensu prawda? W Allods grałem jeszcze mniej bo przeszedłem tylko początkowy tutorial i już miałem dość tych oczojebnych elementów na każdym miejscu ekranu. Te wszystkie darmówki są identyczne i nie różnią się niczym, więc nie dziwota, że nie gram w nie dłużej bo od razu widzę, czy to samo czy nie to samo a po cholerę grać w coś w co się już latami grało, tylko wygląda nieco inaczej i z reguły gorzej.
Deadric Owszem mam zamiar bronił mojej gierki,bo jakiś człowiek który żąda niemożliwego próbuje ja za wszelką cenę doszczętnie zhejcić. Jak ci się tak gry mmorpg nie podobają to wracaj na single player.Ja zdania nie zmienię ,to była bardzo dobra gra dopóki nie zaczął interesować się nią gameforge,wcześniejsze wersje było o wiele lepsze,ale mimo wszystko to nadal Runes i ciężko będzie mi wrócić do żmudnego szukania dobrego mmorpg pośród dzisiejszych crapów.
Zacząłem magiem na Perunie (o ile dobrze napisałem) Dzięki wszystkim za komenty. Można zamknąć
Tak tylko wtrącę swoją uwagę.Dobre czasy RoMa minęły, nie opłaca się w to już grać. Nie ma ludzi, GF ma w d*pie grę, to już nie to samo. Ale jeśli masz ochotę grać proszę bardzo.
Gra powoli już umiera, twórcy do tego się nie przyznają, ale już zapowiedź iż nie będzie większych patchy i dotatków, mówi wszystko. Więc po co zaczynać coś co jest sztucznie potrzymane życiem ?.
"Ten rumuński rom może co najwyżej buty blizzardowi lizać."
Nie oszukujmy się przeciez WoW nie ma wcale lepszej grafiki, ma nawet podobną jak rom
No wow ma słabą grafikę, ale ta gra ma 9 lat.. 2004 rok to sobie porównaj jakie wtedy gry były. Grafikę i tak ma lepszą od roma co widać dość mocno przy niektórych krajobrazach i miastach a co najważniejsze nie ma pieprzonych oczojebnych kolorów tylko takie bardziej hmm.. klasyczne? Tak czy inaczej wszystkie inne aspekty zostawiając grafikę, stoją dużo wyżej od roma. Ta gra ma ten klimat to coś, co po włączeniu sprawia, że zostajesz a rom po włączeniu aż prosi się o jego wyłączenie, niestety. Wow był dobry w początkowych latach tak jak mówię od 2004 roku w tej chwili to jest przestarzały dziadek, a biję na łeb wszystkie inne mmorpg, śmieszne choć dla mnie to jest tak na prawdę smutne, przez tyle czasu nic dobrego na rynku mmorpg. Przez prawie 10 lat nic nie potrafili zrobić ciekawszego, nawet grafika wcale nie poszła do przodu, najładniejsza jest chyba tera online pod względem graficznym a reszta tych pseudo realistycznych wygląda tak fatalnie, że już wolę bajkowe, ale tylko tekstury a nie do cholery wszystko żeby się rzygać chciało tymi kolorami cukierkowymi. NIE MÓWIĘ, że rom jest złą grą. Ale ktoś, kto grał powiedzmy w takiego wowa czy jakąkolwiek lepszą pozycję, gdzie ma wszystko na dużo większym poziomie, nie zagra już w roma. Chyba, że jest casualem i gra od tak sobie. Jestem niemal w 100% pewny, że gdybyś dostał teraz dożywotni darmowy abonament od blizzarda i zacząłbyś swoją przygodę z wowem, to tak byś się wkręcił, że o romie byś zapomniał. Zakładając, że ogarnąłbyś wszystko bo znam takich, co byli zakochani w tej grze, ale nie umieli grać żadną postacią i zwyzywali ją od najgorszych i poszli na metino podobną grę. Oczywiście ten wow to już nie to samo co kiedyś, ale w dalszym ciągu oferuje najwięcej i na najwyższym poziomie.
Z czym do ludzi..
@Mógłby jakiś mod zamknąć temat bo robi się straszny offtop, a nie chcemy kłótni i śmietnika.
Każdy ma swoje gusta , dla ciebie najładniejsza jest tera, dla mnie np. Guild Wars 2. Nie ma sensu dalej offtopować, bo każdy ma odmienne zdanie, a często takie rozmowy kończą się kłótnią..
Peace.
Ostatnio ludzie płakali, że zamkną roma za pół roku. Runes of Magic jako produkcja od Runewaker będzie rozwijana przez dłuuuuuuuuuuugi czas i nie macie co się martwić, że porzucą ten projekt.
Aktualnie jest 80 poziom, a na yt można już znaleźć przyszły content roma nawet na 90 poziom.
Runes of Magic - New Instance - Muraifen (HD)
Runes of Magic - New Instance - Throne Catacomb (HD)
Sorrki za double, a nie mogę dać więcej niż 2 filmów...
Runes of Magic CHAPTER 6 - LVL 82 - Bellatia Fort (HD) - Zhyro Zone
Runes of Magic Chapter 6 - 2 Last Maps [Pre-release]
Nie będę walić triple posta, więc na ostatni filmik musicie wejść sami.
Runes of Magic Chapter 6 and 7 - New Continent [Pre-release]
LINK---> youtube.com/watch?v=Vp8Lwf0zznE
Sorrki za double, a nie mogę dać więcej niż 2 filmów...Runes of Magic CHAPTER 6 - LVL 82 - Bellatia Fort (HD) - Zhyro Zone Runes of Magic Chapter 6 - 2 Last Maps [Pre-release] Nie będę walić triple posta, więc na ostatni filmik musicie wejść sami.Runes of Magic Chapter 6 and 7 - New Continent [Pre-release]LINK---> youtube.com/watch?v=Vp8Lwf0zznE
yoyolo masz racje rom pewnie jest przewidziany nawet do 200 lvlu to nie żart czy ironia ale prawda ten projekt był planowany na wielle wiele lat jak wow ,
ale od kiedy gamefroge anie frogster się nim zajmuje to projekt się zwija a nie rozwija obecnie jesteśmy na etapie ch3 !
gdzie nie było tych bajerów jak
rom na www
score for more
itp.
drugą sprawo jest to czy gamefroge będzie chciała wykupować te "pacze" od runeworker , czy będzie im się to opłacało , i czy w ogóle serwery będą przynosiły aż taki zysk jak kiedyś !
A wszytko przemawia za tym że nie ;/
polski suport odpadł
via ww odpadło i wiele więcej
pozdrawiam
Ubolewam nad ROM'em gdyż bardzo dobrze cenię sobie tą grę. Szkoda że poszła w złym kierunku ... Jakby tchnęli w jakiś pomysł nowe życie to wtedy może nawet i ja bym wrócił.
Siemka! Mam wenę by zacząć w RoM'a jako krasnal Czarnoksiężnik. Jest ktoś chętny oprowadzić po grze, pokazać co i jak?