Populacja stan z dnia 08.10.2020rok:
Rs3 - 370k aktywnych graczy
OSRS - 1.15mln aktywnych graczy
Osobiście polecam Ci nową wersję. Nie martw się tym, że gra niecałe 370k graczy. Masz moje słowo, że kompanów do gry na pewno Ci nie zabraknie. “Community” w większości jest w miarę kulturalne i pomocne. Za czasów mojej aktywnej gry w Runescape ogrywałem obie wersje jednocześnie. Są zróżnicowane i oferują inną jakość rozgrywki na tyle, że nie porównywałbym ich do siebie. Osoby grające w OSRS to głównie pasjonaci gry i osoby dotknięte nostalgią za wersją gry z ich dzieciństwa (o mnie mowa) + na OSRS idzie po prostu dobrze zarobić. Jak uparcie robisz Coxy (najtrudniejszy “dungeon” w grze), to masz szansę na wydropienie Twisted Bow, który jest wart 700 $. Znajomek z gildii wydropił 2 w ciągu miesiąca, nie licząc śmieci wartych od kilku do kilkudziesięciu $, a ludzi chętnych do kupna golda nie brakuje. Zawsze jest ten sam problem, że ludzie chcą kupić 100 razy więcej niż jesteś wstanie nafarmić… Jednak nowa wersja jest nieporównywalnie udoskonalona. Mamy aktywny system walki ze skillami, ulepszoną grafikę, nowy silnik, nowe UI, większy content, więcej przedmiotów w grze (w tym zbroi i broni), system losowania nagród dziennych otwieranych kluczami (również do zakupienia) i dodatkowych za questy, system trenowania statystyk za nagrody dzienne…
W skrócie i bez zbędnego pier$%^enia.
OSRS - hard/farming (maxa wbijesz w półtorej roku)
RS3 - casual gaming (maxa wbijesz w 2 miesiące)