Piszę ten temat by zachęcić potencjalnych graczy by odłożyli na bok casualowe, orientalne* klony i spróbowali sił w najlepszej grze viawww jaka kiedykolwiek powstała(i nie jest to tylko moje zdanie:> )
1.Informacje
Runescape-gra stworzona przez studio Jagex Games Studio w 2001r. Jest to MMORPG via WWW rozgrywający się w świecie Gielinor. Aktualnie gra w nią około 10 milionów ludzi. Według mnie jest to definitywnie najlepsza gra Multiplayer w jaką grałem i postaram zachęcić społeczność portalu MMORPG.org.pl do zagrania w ową produkcje.
2.Ready! Steady! GO!
Pierwszy kontakt z grą. Tworzymy konto logujemy się i..... właśnie rozpoczełeś najlepszą przygodę z grą MMO jakiej do tej pory doświadczyłeś. Ot taki motywujący wstęp. Wracając do mej myśli. "Connected" okej "press start" okej. Wszystko gotowe?Słone paluszki są, orenżada-jest. Jazda! Po krótkiej "customizacji" postaci uruchamiamy samouczka, a tam od razu smok! Tak właśnie rozpoczyna się nasza historia z tym wspaniałym tytułem. Pierwsze wrażenie-grafika, która nie jest mocną stroną tej produkcji, ale o tym potem. Lecz chwile po tym uczucie niesmaku ustępuje ciekawości z powodu CAŁKOWITEGO braku klas. Oznacza to, że można być równocześnie magiem, wojownikiem i łucznikiem. Znajdziemy tutaj 25 umiejętności, które możemy pogrupować w dwie grupy: bojewe i te, za pomocą których możemy zbierać i tworzyć przedmioty. Również ich rozwijanie nie jest standardowe. Nie dodajemy tutaj punkcików w siłę, zręczność czy inteligencje, tutaj każdą zdolność rozwijamy niezależnie poprzez ćwiczenia; to znaczy by dobrze gotować wystaczy ćwiczyć, żadnych przepisów i tym podobne. Im wyższy mamy poziom tym lepsze uzbrojenie możemy ubrać, lepszą potrawę upichcić, większą rybe złapać czy baczniejszego strażnika okraść. Każdą z owych biegłości możemy rozwinąć do 99 poziomu(wyjątkiem jest Dungeoneering który możemy podnieść do 120)co przynosi nam korzyść w postaci Peleryny Mistrzostwa(Skill Cape),która dodaje ciekawą emotikone, oczywiście dla każdej umiejętności inną, a także jest to swego rodzaju wynagrodzenie za trud włożony w wytrenowanie fachu i łączy się z pewnym prestiżem(spośród nadmienionych 10 milionów aktywnych graczy w pewnych profesjach jedynie garstka ludzi ma wyżej wymienioną pelerynę).
3.Giń parszywa bestio!
Walka odbywa się turowo. Pewnie wielu z was na te słowa skrzywiło twarze z grymasem na ustach. Nic bardzej mylnego. Potyczka, mimo iż w początkowych fazach gry nie mamy na nią wiekszego wpływu, jest naprawdę emocjonująca ze względu na utratę ekwipunku po śmierci. Ile to razy z przyjaciółmi z klanu uciekaliśmy przed PK-erem(PK-player killing)by tylko nie stracić zbroi na którą zbieraliśmy tygodnie bądź miesiące.Wielu ludzi owy system odstasza, lecz ja sądzę, że dodaje on grze specificzną atmosferę. Walka dzieli się na umiejętności głowne:
-życie- warunkuje liczbę punktów trafień(Hit Points-HP)
-atak- wpływający na częstotliwość trafiania w oponenta,
-siła- determinująca wysokośc obrażeń,
-obrona- zmniejszająca obrażenia
-łucznictwo -określające obrażenia zadawanych bronią na dystans
-magia-dającą nam możliwość rzucania potężniejszych zaklęć.
Mamy rónież do czynienia z profesjami dodatkowymi: modlitwa(prayer)dzięki której możemy używać coraz lepszych wspomagaczy (buffów) i przywoływanie(summoning) które, jak sama nazwa wskazuje, pozwala nam na przywołanie chowańca, który aktywnie pomaga w walce.Warto dodać, że jedynie te biegłości wpływają na nasz "combat level". Dodatkowym smaczniek w walce są specialne ataki w broni tzw. spece dzięki którym możemy powalić przeciwnika jednym ciosem bądź uleczyć rany. Również magia wygląda nietypowo. Do rzucania zaklęć wykorzystujemy runy bądź tablety. Nie ma tutaj wyuczania się zaklęć na "blache" co robi z maga najbardziej kosztowną postać acz efektywną tak w sieczce potworów jak i ludzi.
4.Za siedmioma górami za siedmiomoa lasami...
Runescape cechuje się całkowitym brakiem fabuły głównej. Nie mamy tutaj standardowej wojny dobra ze złem. Zadania pogrupowanie są w serie, które są ciekawymi opowieściami o różnych aspektach życia w świecie Gielinor. Począwszy od takiej błahostki jak własny pupil przez przygody piratów aż po ratowanie zagionionego batalionu gnomich samolotów. Większość misji da się wykonać w dwie trzy godziny, ale niektóre mogą zająć nawet kilka dni. Dodatkowego smaczku dodają zgrabnie wplecione weń łamigłówki, które z ręką na sercu, jako człowiek w miarę inteligentyny, męczyłem się kilka godzin.
5.Bez pracy nie ma kołaczy
Jest to jeden z najważniejszych, jak nie najważniejszy, aspekt tej gry.Możemy wytworzyć wszystko: od zbroi i mikstur przez lampy naftowe aż po runy czy meble. Oprócz umiejętności dzięki którym możemy wykreować nowe przedmioty są również takie, które pozwalają nam zdobywać materiały od prostego wydobywania skał czy ścinanie drzew do łapania dzikiej zwierzyny za pomocą zmyślnych pułapek dla pozyslania jej skóry.Dodatkowym smaczkiem, który mi się bardzo spodobał, jest "Barbarian Assult" dzięki którym zdobywamy biegłości niczym Bear Gryls jak łapanie ryb rękoma czy rozpalanie ognia za pomocą łuku. Niby nic takiego, a cieszy. Istnieją jeszcze zdolności które trudno zakwalifikować do któreś z powyższych kategori mianowicie:Slayer,Agility i Thieving; jak one działają dowiecie się w grze.
6.PvP
RuneScape przez 10 lat swego istnienia zawsze kładł duży nacisk na ten aspekt.Pierwszym sposobem na spróbowanie się z innym graczem jest wybranie się na specialny obszar tzw."wild" który zajmuje około 30% powierzchni całego świata. Sporo heh?? Na tym terenie nie obowiązują jakieś specialne zasady, każdy walczy z wybranym oponentem(jeżeli róznica "combat level-a" pomiędzy śmiałkami nie jest większa niż poziom "wilda" na którym się znajdują).Wszystko to potęguje system wypadania ekwipunku po śmierci, który wprowadza do rozgrywki tą adrenalinę.Ale oprócz tego mamy do wyboru multum róznorakich mini-gierek; każda jest unikalna i wyróżnia się unikalnymi zasadami.I płynnie przeszliśmy do następnego punktu mej recenzji czyli...
7.Mini-gierki
Pomimo tego że w Runescape jest naprawdę wiele do roboty, każdy czasem chcę odpocząć od zdobywania doświadczenia czy bitki z innymi graczami.I tego aspektu twórcy nie zaniedbali gdyż oprócz wyżej wymienionych czynności jest tu krocie innych rzeczy do roboty. Możemy plądrować grobowiec faraona w poszukiwaniu jego berła, pływać statkiem rybackim przy okazji naprawiając jego burtę i wylewając zeń wodę, szukać rozmieszczonych po całym świecie pingwinów czy zadowalać publikę wykonując epicki pokaz w cyrku.I mógłbym tak wymieniać jeszcze długo.
8.Polska społeczność
Mimo ,iż gra jest już wiekowa możemy spotkać naprawdę sporo "biało-czerwonych".Mało tego nasz rodak ROGOL PL1993 jest aktualnie 330 postacią w rankingu. Więc ludzi do grania znaleźć jest łatwo. Prócz tego nie doświadczymy tutaj znanego z innych gier zjawiska "neo kidów" gdyż ta gra wymaga sporej dawki myślenia.
9.Aspekt techniczny
Wspomniałem już we wstępie, że grafika w tej grze nie jest wybitna. Mimo wielu prób jej ulepszenia dalej nie dorównuje dzisiejszym standardom, zapewne dlatego, że gra działa na silniku JAVA, który uniemożliwia stworzenie tak pięknej grafiki.Nie razi ona w oczy i ma swój klimat, aczkolwiek jest to kwestia gustu(jak to zwykle z grafiką bywa). Strona dźwiękowa wygląda o niebo lepiej. Nie mamy tu do czynienia z japońską nawalanką, ale z profesionalnie nagraną muzyką.Jako, że owej jestem fanem zazwyczaj zastępuje ją moją własną, lecz w tej produkcji nie było to konieczne.
10.Największa wada
Wszystko ładnie, pięknie, ale zawsze znajdzie się jakiś mankament psujący ogólny obraz gry. Tutaj jest to konto "Members". By korzystać z produkcji w pełni musimy wykupić ową subskrypcję. Pocieszeniem może być to, że kosztuje ona niewiele w stosunku do innych gier MMO, a da się całkiem nieźle bawić bez niej.
11.Pointa
Reasumując RuneScape jest grą innowacyjną, przez co może się wydawać dla nowego gracza trudna i skomplikowana. Uczucie to potęguje samouczek, który jest według mnie dużo gorszy niż poprzedni(starsi fani na pewno go pamiętają). Lecz jeżeli ktoś zdoła pokonać tą trudność jego oczom ukarze się chyba najbardziej rozbudowana produkcja MMO, a napewno wśród podgatunku via www MMO. Jest jeszcze milion aspektów o których nie wspomniałem, ale by je odkryć musicie wejść i zagrać(co to by była za radość z badania nowych możliwości tej gry gdybym wszysko tutaj opisał )
Na koniec kilka screenshotów z gry:
1
2
3
Zalety:
-system tracenia przedmiotów po śmierci i "Wild" który daje ogromne pole do popisu w sferze Player vs Player
-świetny dźwięk
-nie ma klienta
-świetna zabawa
-bardzo ciekawe serie zadań
-moc mini-gierek i innych ciekawych zajęć
-najlepszy system rzemiosła ze wszyskich gier MMORPG, w jakie grałem
Wady:
-grafika(dla mnie osobiście nie jest to wada; ma ona swój niepowtarzalny klimat)
-konto "members" daje naprawdę bardzo wiele(70% gry)