Gra zaczęła umierać już w tamtym roku. Pozwolono na mnożenie się cheaterów, tak jak PlainLazy napisał, zmieniono początkowe założenia gry aż w końcu zaczęto pracę nad tak na prawdę nową inną grą.
Starego Rusta zjadły cheaty, nowy wygląda jak syf i też są hacki(zajumałem z koleszkami bolta jakimś amerykanom a po paru minutach kiedy udało nam się typa zaciągnąć do nas do domku wystrzelał 2 moich kompanów i zabudował się, kiedy podszedłem pod postawione przez niego mury ten sobie przez nie przeszedł ^^).
Dodanie niszczenia się przedmiotów też nie było fajne, nie pasowało do tej gry moim zdaniem.
Udało mnie się na starym Rust znaleźć serwer z autorskim zdaje się anty cheatem(co ciekawe, RU serwer xD). Podobnie było kiedy pierwszy raz odpaliłem rusta, takiego bez steama. Na serwerze na którym grałem też zainstalowano autorski antycheat i działał on lepiej niż zabezpieczenia devsów, to tylko dowodzi, że były możliwości zabezpieczenia, ale się nie chciało, albo dusi grosze nie chcieli tego zlecić komuś kto się zna.
Jeżeli już wydałeś hajs to na dzień dzisiejszy polecam starą wersję. Jeżeli ktoś jeszcze nie kupił to zniechęcam do gry z całej swojej mocy Jedi, wstrzymajcie się i poczekajcie aż pokażą coś sensownego.