RUST-Warto?

Witam.

Mam do was pytanie, a mianowicie czy warto zakupić grę Rust ?; jak w niej z ilością graczy ?; jest jeden wspólny serwer czy kilka?

Mam wątpliwości co do Survival-MMO ponieważ zraziłem się do nich grając w WarZ.

Z góry dziekuję za udzielone odpowiedzi i pomoc.

1. to nie jest survival MMO
2. serverów jest kilkaset
3. ludzi jest pod dostatkiem i cały czas przybywa

Warto, jak najbardziej warto kupić gre.
Ja zaczynałem grać w rust jakies pół roku temu i udało sie namówić kilka osób. Każdy z nich ma nabite 300h+ na liczniku grania

Jak wyzej : serwerow jest sporo, ludzi jeszcze wiecej :)

Ja chociaz kupilem i pogralem do tej pory ledwo 80h+ to jak najbardziej jestem zadowolony. Codziennie mozna sledzic postepy developerow i zauwazac nowo dodane rzeczy:) Kupuj:D

Dołączam się do tematu,ponieważ mam pytanie:Co z optymalizacją?

Kiedys bylo srednio, bo polowa ludzi musiala trawe wylaczyc zeby ladne FPSy osiagnac. Natomiast teraz (czytajac ich cotygodniowy blog z postepami) zostala juz zoptymalizowana tak, ze nie ma mozliwosci wylaczenia jej. Jak widac staraja sie i widac postepy:D

Co do optymalizacji to nie słyszałem, żeby były jakiekolwiek problemy. Rust jest bardzo przyjemną grą w szczególności jak ma się z kim pograć, polecam. Jeszcze z takich porad to nie warto kupować bezpośrednio ze steama, w internecie można znaleźć klucze o kilka euro tańsze.

A jak jest z płatnością? Jest jakiś item shop cokolwiek? Czy kupujemy raz grę i mamy pełny dostęp do wszystkiego? Zastanawia mnie też jak to wygląda z serwerami i budowaniem. Można budować wszędzie, co się chce i jak duże chcemy czy są jakieś ograniczenia? Przy zmianach serwera to znika? Mogą nas okraść/zburzyć to co zrobiliśmy? Słyszałem też o możliwości zakładania miast, jak to wygląda, co trzeba spełnić? Z góry dzięki za odp. bo zastanawiam się czy warto kupić, grałem w nethera i dayz, ale tam nie ma zbierania surowców i budowania dlatego Rust mnie ciekawi.

Nie ma itemshopu. Placisz raz i masz pelny dostep ;) Ograniczen w budowaniu jako takich nie ma. Budujesz co chcesz , jakie chcesz ;) Zmiana serwera=budowanie od nowa. Jesli masz drewniany szalas to drzwi moga Ci normalnie zniszczyc. Jesli zbudujesz metalowe drzwi, pozostaje im jedynie wysadzenia przez C4. Zakladanie miast to co najwyzej umowne, chociaz nigdy o miastach w Ruscie nie slyszalem:D

Solo dużo nie zwojujesz, gra dostarcza sporo emocji Kupuj :)

A można jakoś łatwo dorwać kogoś do teamu w grze? Zastanawia mnie jeszcze to rozwalanie budynków. Itemy można składować w skrzynkach, ale wszystko da się rozwalić c4 i zapewne na każdym serwerze są tacy co chodzą i kradną. Nie da się przed tym jakoś zabezpieczyć?

A jescze jedno pytanie : Jaki sposób zakupu gry polecacie (możecie podać linki)?

A jescze jedno pytanie : Jaki sposób zakupu gry polecacie (możecie podać linki)?

Najtaniej wychodzi w kluczach na http://www.tf2outpost.com/ a jak nie chcesz się tym bawić to na allegro.

Co do niszczenia/kradziezy. Sa serwery gdzie mozna craftowac C4, a sa i takie gdzie mozna je tylko i wylacznie znalezc. Co powoduje, ze jesli masz dobrze rozbudowana baze, ludzie musza duze ilosci C4 uzyc, wiec jest ogolnie trudniej. Jednak nigdy nie mozesz sie na 100% zabezpieczyc . To jest ta cecha Rusta <3

Jak chcecie można w kilku wbić na jakiś większy serwer i się pobawić :)

@Criger dobry pomysł, ja się chętnie skuszę :D

A Wy pierwszy raz czy już gracie trochę? Mam jeszcze pytanie dot. serwerów, w grze normalnie jest lista i się wybiera, są jakieś oficjalne, idzie odróżnić zwykłe od zmodowanych z komendami itd? Czytałem teraz trochę na temat tej gry i podobno barykady i drewniane rzeczy znikają po kilku dniach, nie da się tego czasu np. odnowić zanim obiekt zniknie? Zburzyć i postawić nowy czy coś takiego. Bo trochę głupio jak gramy cały czas a będziemy musieli np. pojechać gdzieś na cały dzień a za np. 2h nam poznika.

Serwery oficjalne to pierwsza zakladka od lewej. Serwery nie zmodyfikowane to community. Serwery zmodyfikowane to chyba było modded/modificated czy cos w ten deseń.

Psucie się itemków działa tak, że jeżeli nie użyjesz czegoś przez długi czas to on zaczyna się niszczyć. Czas ten jest różny dla przedmiotów. Np. wooden shelter niszczy się standardowo 12h po nie używaniu go, czyli jeżeli po 12h nie użyjesz drzwi sheltera to on powoli zaczyna się psuć. Nie oznacza to, że zniknie od razu, szybkość psucia się jest ustalana przez serwer(adminów).

Moim zdaniem Rust jest w chwili obecnej najlepszym survivalem w jaki można zagrać, najważniejsze plusy:

+ budowanie domków - różne patenty na to jak budować bezpiecznie, bronienie domu przed atakami innych graczy, rajdowanie budynków innych graczy

+ combat - szybki, bardzo skillowy jest duży odrzut przy strzelaniu - spray n pray nie wchodzi w grę, nawet uzbrojony po zęby bandyta może zostać zabity

z łuku, to tylko kwestia skilla i odrobiny szczęścia

+ wbudowany, dobrze działający voice-chat
+ rozbudowany crafting
+ samolotowe zrzuty ekwipunku
+ buy2play -> bez jakichkolwiek item shopów, do tego gra jest w dużym stopniu otwarta na modyfikacje, więc znajdą się serwery full PvE lub PvP, są też serwery na których nie można craftować C4 albo nawet takie na których w ogóle nie ma C4 i nikt nam domku nie zniszczy (ale tak na prawdę bez raidowania to ta gra traci cały urok - więc nie polecam)

To jak kombinujemy coś tylko ktoś tsa znajdzie i możemy zaczynać :)

Grałem już dzisiaj, dobra gierka ;d A jaki serwer byśmy wybrali i w jakim wieku jesteście? Najlepiej niech napisze każdy chętny tutaj i coś ustalimy.