Rx 480 8gb

Cena dla 8gb wersji to 1170zł.warto zobaczyć na stronie na fb amd gdzie podają sklep gdzie taka cena jest. 4Gb to 1005zł.(ale tej w sprzedaży nie ma jeszcze) co do grafiki. Wyszła klapa. Choć może jakimś cudem jest to związane z jedną wtyczką (chodzi o OC) sterownikami (wydajność) i optymalizacja gier (wydajność) choć to są 1-3 fps max. Chyba że naprawdę zj***li mocno sterownik. 32Ropy to za mało do walki z 970/980

Tylko, że te 1170 zł to za chłodzenia referencyjne. Które nie dość, że mają strasznie ograniczone OC, to do tego są głośne i grzeją bardziej niż piekarnik

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premiera_amd_radeon_rx_480_polaris_test_karty_graficznej?page=0,21

zauwaz ze testy byly robione przy temp 24 stopni, a teraz, to nawet wieczorem mam wiecej stopni w pokoju :P Już nawet nie chce wspominać zeszłorocznych upałów jak przez bite 2 tyg miałem w pokoju po 36 stopni (pokój na poddaszu).

Niereferencyjne chłodzenia mają kosztować UWAGA nawet 1450 zł :D

http://pclab.pl/news70406.html

Teraz już nie będzie dominacji DX (między innymi dlatego, że 12 tylko win 10). Są też jeszcze inne API jak Vulkan (obsługiwany na wszystkich systemach), więc przewaga AMD na tym polu jest wątpliwa. Poza tym 970 też wspiera DX12.

Z tego co pamietam Vulkan to API rozwijane przez AMD... :P Jezeli cena nierefera zamknie sie w 1200zl to spoko jezeli beda jak w linku co dal @Calvex to ta firma musi pasc... z drugiej strony to XFX a one zawsze byly drogie.

Jedno jest pewne... RX 480 jest bardziej przyszłościowa karta w porównaniu do GF 970(co widac w Hitmanie ktory obsługuję DX12) ... Ale co sie stanie kiedy wyjdzie GF 1060.... Ehhhh mialo byc BUM a wyszlo male CYK...

Nie rozumiem jednego. Skoro 970 i 480 mają podobną wydajność i podobną cenę, to po co brać 480? Co skłania potencjalnego gracza do wyboru akurat karty od AMD. Jeżeli argumenty będą w stylu "a bo jest nowa" to nie wróżę jej wielkiego sukcesu. Liczyłam na jakieś szaleństwo w stylu wydajność 980 za cenę 1200 + -, a nie po prostu 970 w wydaniu Czerwonych *rozczarowanie*

jak nie rozumiesz przeciez AMD na konwerrencji powiedzial karta na poziomie GTX 970 ....wiec o co wam chodzi wydajnosc gtx 980?? ( moze osiagnie lepsza wydajnosc jak nvidia przestanie juz wspierac stare karty)... moze widziliscie inna konwerencje i chcieliscie wydajnosc karty za 2000 zl w cenie 1000 zl natychmiast...

Po2 jak sie nie oplaca masz jasno napisane GTX 970 too juz stara karta z ktorej producent uwaza ze juz nic wiecej nie wyciagnie i wsparcie przestanie dla niej wychodzic ..

Natomiast RX 480 zaczyna dniem dzisiejszym zycie i bedzie caly czas aktualizowana... wiec mozna wiec powiedziec ze bedzie duzo bardzieje wydajniejsza od GTX 970.

Temperatura moze zarkniemy na GTX 1070 ktora osiaga tempperatury 90 stopni jakos nikt o to nie pluje sie ??

Mala turbinka ktora zassysa powietrze ma ochlodzic karte ??

Tylko czubki i napalency zakupia referenty ...

Jedno jest pewne... RX 480 jest bardziej przyszłościowa karta w porównaniu do GF 970(co widac w Hitmanie ktory obsługuję DX12) ... Ale co sie stanie kiedy wyjdzie GF 1060....   Ehhhh mialo byc BUM a wyszlo male CYK...

bedzie tez zblizona wydajnosciowo do RX 480 tylko pytanie bedzie o cene :P

A bym nie liczyl na cene 1300 zl a raczej 1500 zl ponad ... jak widac tyle napalencow z nvidi ze kupia wszystko coo im podsunie pod pysk .

1060 ma być za 249$ (3GB) i 299$ (6GB) więc albo będzie na poziomie 970 albo wyżej. jeśli na poziomie to nikt tej grafiki nie kupi. bo do 1070 się zbliżyć nie może bo nikt nie kupi 1070.

Dobra, pytanie o nowe GFy... Jak jest z asynchronicznymi obliczeniami w grach które wykorzystuje nowe api jak DX12 no i vulkan. Ponoć nowe 1070 i 1080 sobie z tym nie radzą. Interesował sie tym ktos?

Dalej sterownikowe. 1080 i 1070 mają za dużą moc by to dostrzec bez konkurencji o podobnej mocy. Ale są takie doniesienia. W ogóle pascale to seria 900 tylko na innej litografi i wyższych taktach.

1070 too nowa 980 tak naprawde jednak faktyczna moc jej too nic wiecej jak aktualne sterowniki ...

Bo rownie dobrze mozna bylo GTX 980 update zrobic i wydajnosc bylaby na tym samym. poziomie ...

Jedynie coo to wykonanie rdzenia 16 nmjest nowoscia w tych kartach too mniejszy pobor energi , dodatkowo tak bardzo chciwie postopili ze nawet nie zostosowali nowoczesnych pamiec HBM.

@criss85

a ja nie moge czytac twoich bzdetow i na tym koncze chcesz cos napisac do mnie masz pw a nie offtopujesz non stop , no chyba ze taa dedykowana piosenka jest o twoim zyciu i chcesz sie nim pochwalic too radze zalozyc osobny temat w odpowiednim dziale .

I zeby podniesc taktowanie rdzenia do wartosc ktore reprezentuje GTX 1070 nie powinno byc problemu w zaciszu domowym...

http://wccftech.com/nvidia-geforce-gtx-980-overclocked-22ghz-previous-overclocking-world-record-smashed/

@majster008 jak Ty chcesz nadciagnac na sterownikach taka roznice w FPSach czy tez w czestotliwosci rdzenia

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/geforce-gtx-980-vs-nvidia-geforce-gtx-1070-founders-edition

tu masz porównanie gtx980 vs gtx 1070.

@majster008 Nie moge juz czytac Twoich wypocin odnosnie sprzetu komputerowego.

@majster008 Tak, pewnie jak amd też wyda sterowniki to 480 dogoni 1080... Jesteś czerwony do szpiku kości i obnosisz to w każdym swoim poście, trochę obiektywizmu człowieku!

@majster008 Tak, pewnie jak amd też wyda sterowniki to 480 dogoni 1080... Jesteś czerwony do szpiku kości i obnosisz to w każdym swoim poście, trochę obiektywizmu człowieku!

zawsze dla mnie amd bedzie lepsze juz nie chodzi o szybkosc kart ... tylko o podejscie doo klientow ...

1080 czy dogoni taa karte napewno nie chociaz czekam na smialkow ktorzy zainwestuja 2200 zl w 2 karty i sprawdzi moc polaczenia obu kart , czy bedzie miala szanse z 980 pojedynczo pewnie nigdy boo nie bylo takiego zalozenia , ale czy ja mam juz przekreslac karte ktora da mi dobra rozrywke o wydajnosc GTX 970 w tej chwili za rozsadne pieniadze ...

Ta karta bedzie konkurowac z GTX 1060 zapewne i tyle ... w tym temacie ...

Wiec czekamy na konkurenta ktory ma sie pokazac...

Za Rx 480 na rzecz GTX 970 przemawia przyszlosc ...

Za Rx 480 na rzecz GTX 970 przemawia przyszlosc ...

No tu się akurat zgadzam, chociaż jak na moje spóźnili się dobry rok z tą kartą

Z tego co pamietam Vulkan to API rozwijane przez AMD...  Jezeli cena nierefera zamknie sie w 1200zl to spoko jezeli beda jak w linku co dal @Calvex to ta firma musi pasc... z drugiej strony to XFX a one zawsze byly drogie.

Vulkan jest rozwijany we współpracy z wieloma producentami sprzętu i gier. Ma to być uniwersalne, otwarte API.

jak nie rozumiesz przeciez AMD na konwerrencji powiedzial karta na poziomie GTX 970 ....wiec o co wam chodzi wydajnosc gtx 980?? ( moze osiagnie lepsza wydajnosc jak nvidia przestanie juz wspierac stare karty)... moze widziliscie inna konwerencje i chcieliscie wydajnosc karty za 2000 zl w cenie 1000 zl natychmiast...

Po2 jak sie nie oplaca masz jasno napisane GTX 970 too juz stara karta z ktorej producent uwaza ze juz nic wiecej nie wyciagnie i wsparcie przestanie dla niej wychodzic ..

Natomiast RX 480 zaczyna dniem dzisiejszym zycie i bedzie caly czas aktualizowana... wiec mozna wiec powiedziec ze bedzie duzo bardzieje wydajniejsza od GTX 970.

Zapominasz, że 970 świetnie się kręci, a karta od AMD jak wynika z testów raczej słabo i może faktycznie sterowniki z czasem poprawią ogólną wydajność karty, ale 970 nadgoni to dzięki OC. Większość tego segmentu należy do 970 i niby co miałoby skłonić te osoby do 480. Wydadzą $$$ żeby posiadać w zasadzie tak samo wydajną kartę?

Nowa karta od czerwonych nie jest po prostu atrakcyjna ani cenowo ani wydajnościowo dla wszystkich posiadaczy 970, czyli większości tego segmentu.

Vulkan jest rozwijany we współpracy z wieloma producentami sprzętu i gier. Ma to być uniwersalne, otwarte API.

Zapominasz, że 970 świetnie się kręci, a karta od AMD jak wynika z testów raczej słabo i może faktycznie sterowniki z czasem poprawią ogólną wydajność karty, ale 970 nadgoni to dzięki OC. Większość tego segmentu należy do 970 i niby co miałoby skłonić te osoby do 480. Wydadzą $$$ żeby posiadać w zasadzie tak samo wydajną kartę?

Nowa karta od czerwonych nie jest po prostu atrakcyjna ani cenowo ani wydajnościowo dla wszystkich posiadaczy 970, czyli większości tego segmentu.

overclocking byl przeprowadzany na referentach , jak widzisz GTX 1070 tez sie grzeje jak piekarnik na chlodzeniu tym ... poczekaj na niereferenty ... jak mala turbinka ma chlodzic karte po podkreceniu :o

Po zmianie chłodzenia 1070 nadal słabo się kręci, więc nie rozumiem dlaczego karta od zielonych miałaby być dobrą zapowiedzią dla 480 :blink:

Po zmianie chłodzenia 1070 nadal słabo się kręci, więc nie rozumiem dlaczego karta od zielonych miałaby być dobrą zapowiedzią dla 480  

niezapominaj że referentom już na booscie fabrycznym pomału zaczyna brakować Prądu. Na żadnej grafice nie zrobisz OC bez prądu.

okazuje sie morele jedzie znami po calosc okazuje sie ze karta ma kosztowac 1170 zl z marza a nie 1349 zl jak podaja na morele ktos tu robi skok na kase w polskich sklepach ...

„Na rynku kart graficznych pojawiły się modele Radeon RX 480 z architekturą Polaris. Ich premiera spotkała się nie tylko z olbrzymim zainteresowaniem, ale również z dużym zaskoczeniem. Niestety jego powodem nie były jedynie zalety nowej karty graficznej. Pozwólcie, że wyjaśnimy, dlaczego tak się stało.

Dla wielu potencjalnych nabywców zaskakująca okazała się cena, która odbiega od sugerowanej przez AMD. Również oferta, którą znajdziecie w naszym sklepie online oraz salonach różni się, od tej którą możecie znaleźć na stronach i fanpage’ach AMD. Sytuacja ta podyktowana jest cenami zakupu narzuconymi na firmy współpracujące z AMD. Są one dużo wyższe od sugerowanych cen sprzedaży. Aktualnie czekamy na oficjalne stanowisko firmy dotyczące polityki cenowej, która negatywnie odbija się na sklepach, w tym także na naszej ofercie. Liczymy na to, że w najbliższym czasie będziemy mogli zaproponować Wam karty Radeon RX 480 w cenach sugerowanych.”

W po za granica POLSKI , SKLEPY w innych krajach sprzedaja karty po sugerowanej cenie ciekawe czemu w polsce ceny sa inne przykladowo:

RX 480 wersja 4GB KOSZTUJE 930 zl w sklepach UK..

ja patrzylem na ebuy i tam ceny są po 250 dolców srednio... Wiec tez nie za nisko. I by bylo jasne nie zagłębiałem sie w czeluści ebuy. Wpisalem model i spojrzałem na pierwsze 5 stron :).

RX 480 wersja 4GB KOSZTUJE 930 zl w sklepach UK..

to mniej niż sugerowana dla polski.... ale dolicz transport i wychodzi 1005zł czyli tyle ile amd podaje.

to mniej niż sugerowana dla polski.... ale dolicz transport i wychodzi 1005zł czyli tyle ile amd podaje.

cena sugerowana ma obejmowac wszystkie kraje...

Nawet w niemczech ceny sa takie same jak sugerowane ...

Znajduje ceny od 1170 do 1250 zl na ebay w uk ... za wersje 8GB... co jest ...

ja patrzylem na ebuy i tam ceny są po 250 dolców srednio... Wiec tez nie za nisko. I by bylo jasne nie zagłębiałem sie w czeluści ebuy. Wpisalem model i spojrzałem na pierwsze 5 stron :).

po obecnym kursie za dolara too cena bardzo niska jak za wersje 8 GB...