no co.... Monopol, każdy chce zarobić :D.
no co.... Monopol, każdy chce zarobić :D.
Pare komentarzy z FB AMD
Od zawsze używałem kart ati (od 9550 zaczynając) ale najwyższy czas przesiąść się na coś ze stajni zielonych. Wypuściliście gniot który ledwo co przegania gtx-a 970 po dwóch latach od jego premiery. Do tego jest droższy od gtx-a. Do tego po oc gtx wygrywa. Zapowiedzi szumne a wyszło jak zawsze
Mnie martwią informacje o obciążonym złączu PCI-E, które może rzekomo prowadzić do uszkodzenia płyty głównej
i kolejny
Karta, która w 14 nm procesie żre tyle prądu ile 2 letni gtx 970 wykonany w 28 nm ? Niezły progres :x
Karta, która się grzeje do 90 C a podniesienie o 20 mhz kończy się zgonem :>
Karta, która ze slotu PCI bierze 100 W gdzie standard określa max 75 W.
Karta, która jest w tej samej cenie co 2 letni już gtx 970 i jest na równi z nim a ludzie oczekiwali wydajności na poziomie 980.
I wy się jeszcze chwalicie ?
Otrzymaliśmy mało wydajną grzałkę która wyje za 1350 zł teraz chyba ? No i gtx 970, który jest chłodniejszy i cichszy jest wydajniejszy.
Brawo Wy
co do wysokich cen
Pare komentarzy z FB AMD Od zawsze używałem kart ati (od 9550 zaczynając) ale najwyższy czas przesiąść się na coś ze stajni zielonych. Wypuściliście gniot który ledwo co przegania gtx-a 970 po dwóch latach od jego premiery. Do tego jest droższy od gtx-a. Do tego po oc gtx wygrywa. Zapowiedzi szumne a wyszło jak zawsze Mnie martwią informacje o obciążonym złączu PCI-E, które może rzekomo prowadzić do uszkodzenia płyty głównej i kolejny Karta, która w 14 nm procesie żre tyle prądu ile 2 letni gtx 970 wykonany w 28 nm ? Niezły progres :x Karta, która się grzeje do 90 C a podniesienie o 20 mhz kończy się zgonem :>Karta, która ze slotu PCI bierze 100 W gdzie standard określa max 75 W.Karta, która jest w tej samej cenie co 2 letni już gtx 970 i jest na równi z nim a ludzie oczekiwali wydajności na poziomie 980. I wy się jeszcze chwalicie ? Otrzymaliśmy mało wydajną grzałkę która wyje za 1350 zł teraz chyba ? No i gtx 970, który jest chłodniejszy i cichszy jest wydajniejszy. Brawo Wy http://ithardware.pl/aktualnosci/x_kom_wyjasnia_zawyzona_cene_kart_radeon_rx_480_sklepy_nie_sa_winne-439.html co do wysokich cen
http://wccftech.com/amd-rx-480-asus-strix-msi-gaming/
Zeby ci zatkac dziub ... pokaze ci pierwszego niereferenta i jego osiagi od ASUSA A GE FORCE DALEJ brak danych na temat niereferentow ... i jeszcze tak poczekasz na 1070 i 1080 do sierpnia ^^^
Taktowanie rdzenia od 1480 do 1600mhz
bedzie chlodzona 3 wiatrakami a nie 1 mala turbinka ... tym sie rozni niereferent od referenta ...
normalnie recej opadaja ... too ze na niereferencie mozna bylo podkrecic karte od 1480 doo 1600 oznacza too ze ich chlodzenie schladza karte o tyle dobrze ze mozna ja podkrecac ...z fabrycznego taktowania na duzo wyzsze ...( prosciej napisze z 90 stopni zjechali na 70 cos ....)
Oczywiscie mozna doszukac sie minusu poniewaz nowe chlodzenie pobiera 8 Watow wiecej ;p
Aha ale wam dalej nie przeszkadza ze GTx 1070 tez sie grzeje doo jasnej cholery ...!!!
Juz widze jaki potencjal OC ma GTx 1070 na referencyjnym chlodzeniu
dla mnie problemem nie jest jej wydajność jak 2 letni GF970 bo w zbliżonym czasie otrzymaliśmy R9 390 który jest na poziomie GFa. Problemem jest to ze faktycznie sie grzeje. Potencjał OC w grafikach nigdy mnie nie interesował.
Pare komentarzy z FB AMD Od zawsze używałem kart ati (od 9550 zaczynając) ale najwyższy czas przesiąść się na coś ze stajni zielonych. Wypuściliście gniot który ledwo co przegania gtx-a 970 po dwóch latach od jego premiery. Do tego jest droższy od gtx-a. Do tego po oc gtx wygrywa. Zapowiedzi szumne a wyszło jak zawsze Mnie martwią informacje o obciążonym złączu PCI-E, które może rzekomo prowadzić do uszkodzenia płyty głównej i kolejny Karta, która w 14 nm procesie żre tyle prądu ile 2 letni gtx 970 wykonany w 28 nm ? Niezły progres :x Karta, która się grzeje do 90 C a podniesienie o 20 mhz kończy się zgonem :>Karta, która ze slotu PCI bierze 100 W gdzie standard określa max 75 W.Karta, która jest w tej samej cenie co 2 letni już gtx 970 i jest na równi z nim a ludzie oczekiwali wydajności na poziomie 980. I wy się jeszcze chwalicie ? Otrzymaliśmy mało wydajną grzałkę która wyje za 1350 zł teraz chyba ? No i gtx 970, który jest chłodniejszy i cichszy jest wydajniejszy. Brawo Wy http://ithardware.pl/aktualnosci/x_kom_wyjasnia_zawyzona_cene_kart_radeon_rx_480_sklepy_nie_sa_winne-439.html co do wysokich cen
Zaznaczam że nie jestem fanem żadnej z marki. Ale @Ukryty muszę powiedzieć ci że jak bym miał za każdym razem patrzeć na opinie ludzi o danym produkcie to okazało by się że 90% zakupionych przez mnie rzeczy zepsuło by się po tygodniu.
Ludzie dają takie komentarze bo po prostu nie potrafią zadbać o swoje miejsce pracy, nie szanują tego co kupują a potem wielce rozczarowani że to i tamto. A prawda jest taka że nie ma co słuchać ludzi, bo większość nawet nie wie co piszę, ale piszę żeby tylko napisać.
Czasem nawet "fanboye" Nvidii specjalnie dodają takie komentarze byle by odwieść potencjalnego klienta od kupna karty konkurencyjnej firmy.
I nie rozumiem po co ta przepychanka. Prawdą jest że Radeon RX 480 (wersja 8gb) jest na poziomie GTX 970, z tym że kiedy w grach częściej zacznie się pojawiać DX12, Radeon będzie o te 10fpsów lepszy.
Czyli podsumowując: Radeon RX 480 to karta ze średniego segmentu w dosyć przystępnej cenie która celuje bardziej w przyszłość kiedy zaczną pojawiać się gry obsługujące biblioteki DX12.
Zaznaczam że nie jestem fanem żadnej z marki. Ale @Ukryty muszę powiedzieć ci że jak bym miał za każdym razem patrzeć na opinie ludzi o danym produkcie to okazało by się że 90% zakupionych przez mnie rzeczy zepsuło by się po tygodniu. Ludzie dają takie komentarze bo po prostu nie potrafią zadbać o swoje miejsce pracy, nie szanują tego co kupują a potem wielce rozczarowani że to i tamto. A prawda jest taka że nie ma co słuchać ludzi, bo większość nawet nie wie co piszę, ale piszę żeby tylko napisać. Czasem nawet "fanboye" Nvidii specjalnie dodają takie komentarze byle by odwieść potencjalnego klienta od kupna karty konkurencyjnej firmy. I nie rozumiem po co ta przepychanka. Prawdą jest że Radeon RX 480 (wersja 8gb) jest na poziomie GTX 970, z tym że kiedy w grach częściej zacznie się pojawiać DX12, Radeon będzie o te 10fpsów lepszy. Czyli podsumowując: Radeon RX 480 to karta ze średniego segmentu w dosyć przystępnej cenie która celuje bardziej w przyszłość kiedy zaczną pojawiać się gry obsługujące biblioteki DX12.
Jeśli ~1400zł to 'dość' przystępna cena to jestem papieżem.
warto poczytać że wszystkie sklepy aktualnie publikują że cena tych grafik nie zależy od nich a od cen dostawców. z którymi są prowadzone rozmowy. więc referenty nie będą za 1400zł. a non refy raczej tylko te najmocniejsze po tej cenie..
Ale nie zmienia to faktu ze miala byc mala rewolucja. 'Przystepna cena 199$' i spora wydajnosc, czyli zakup na kazda kieszen. Aktualna karta nie zachwyca wydajnoscia, a nikt wieki nie bedzie czekal na dx12 w grach dla 10 fpsow.
Pamiętaj że to nie wina sklepu,cena jest narzucona przez firmy współpracujące z AMD. A po za tym jak już ktoś wspomniał, referenty będą za pewne tańsze. Ja i tak spodziewałem się że cena sugerowana( w dolarach) nie będzie dokładnie taka sama w przeliczeniu na Polską walutę.
Każdy od razu wierzy na słowo że jak wydawca reklamuje kartę że będzie super-hiper to taka będzie. Myślałem że czasy naiwności na takie reklamy się skończyły... Każda firma koloryzuje byle narobić szumu wokół swojego produktu.
AMD ta sztuka udała się świetnie, a teraz widzę gorzkie żale na forum bo ktoś dał się nabrać na takie reklamy...
Nie tak dawno byl wielki żal o ceny gf 1080... Prawie 3,5 tysia. Owszem wydajność ostra. Ale za ta cenę można złożyć całego kompa i to dobrego kompa
Niby karta na bogato, ale Wieska 3 nie ciagle na uber z hair works na 60fps. Skaczace 30-50 ma.
Aktualnie chyba nie ma karty która bezproblemowo uciągnie hair worksy, tak mi się wydaje
Jeśli ~1400zł to 'dość' przystępna cena to jestem papieżem. dla mnie problemem nie jest jej wydajność jak 2 letni GF970 bo w zbliżonym czasie otrzymaliśmy R9 390 który jest na poziomie GFa. Problemem jest to ze faktycznie sie grzeje. Potencjał OC w grafikach nigdy mnie nie interesował.
jezeli w polskim sklepie ceny beda utrzymywac sie wyzej niz w niemczech zawsze mozna zamowic od sasiadow ... z wysylka gratis..
Aktualnie chyba nie ma karty która bezproblemowo uciągnie hair worksy, tak mi się wydaje
a to nie jest przypadkiem oficjalna nazwa "HairNotWorks" ???
Niby karta na bogato, ale Wieska 3 nie ciagle na uber z hair works na 60fps. Skaczace 30-50 ma.
To jest wlasnie cala nVidia... robia jakies swoje cuda wianki a potem sa problemy. I tu wlasnie daje plus AMD... o ile oni wprowadzaja jakies swoje technologie to dzialaja one spoko. Ten HairFX z 1 Tomb Raidera dzialal fajnie i spoko na kazdych kartach czy to nVidia czy AMD. nVidia jak cos robi np w Assassin Creed Unity to nie dosc ze na grafikach AMD nie da sie grac to i na grafikach zielonych tez ciezko to chodzi. Albo ostatni Batman i dymek od nVIdia... tez tragedia :)(chociaz tam juz cala optymalizacja byla tragiczna). O HairWorks juz nie bede mowic... niby efekt spoko.... pytanie tylko po co skoro strasznie spowalnia FPSy...
To jest wlasnie cala nVidia... robia jakies swoje cuda wianki a potem sa problemy. I tu wlasnie daje plus AMD... o ile oni wprowadzaja jakies swoje technologie to dzialaja one spoko. Ten HairFX z 1 Tomb Raidera dzialal fajnie i spoko na kazdych kartach czy to nVidia czy AMD. nVidia jak cos robi np w Assassin Creed Unity to nie dosc ze na grafikach AMD nie da sie grac to i na grafikach zielonych tez ciezko to chodzi. Albo ostatni Batman i dymek od nVIdia... tez tragedia :)(chociaz tam juz cala optymalizacja byla tragiczna). O HairWorks juz nie bede mowic... niby efekt spoko.... pytanie tylko po co skoro strasznie spowalnia FPSy...
już o GameWorks nie wspominając. Grafiki robią dobre. ale ich polityka i ich "technologie" są tak "Dobre" że raczej nadają się tylko do kosza. ja mam tylko nadzieję że AMD będzie miało 50% udziałów. wtedy żadna firma nie będzie faworyzować konkretnych grafik. oraz ceny będą dobre dla konsumenta.
to sa ceny niereferentow ?? czy mi sie zdaje ;p
Firma powercolor pierwsze widze i pierwsze slysze
Zreszta jak widac ceny po 1 dniu poszly w dol o 100 zl prawie ;p
cena msi niereferentu 1329 zl ??
https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-msi-radeon-rx-480-8192-mb-gddr5-v803-862r-933934/
wszystkie tee karty beda dostepne za 11 dni
Jak na razie wygląda to tak sobie. Niby poprawnie, wydajność kart które kosztowały $320+ za $229 (przynajmniej w cywilizowanych krajach z normalnymi cenami, w Polsce jak na razie jest $337 i to za referenta) i 100W mniejsze zużycie niż poprzednia generacja AMD. 8 GB pamięci i pełne wsparcie DX12. Ale znowu jednak oczekiwania były większe, wydajność i efektywność energetyczna 970tki podczas gdy referent 480 kosztuje teraz tyle co bardzo dobre niereferenty 970tki to był najczarniejszy scenariusz i właśnie taki się spełnił. Także jak na razie taka słaba trója dla AMD. Gdyby ceny rzeczywiście wyniosły 1170 zł i powiedzmy 1250 za niereferenty, które zapewniłyby jakieś sensowne OC to wtedy można by uznać tą kartę za dobrą i w miarę udaną, ale na razie jest topiący się i smażący referent z niewystarczającym zasillaniem 6pinowym, zaprojektowany żeby działać na stockowych ustawianich i nic więcej, za jakieś absurdalne 1349, czyli tyle ile nawet żaden niereferent nie powinien osiągnąć jeżeli ta karta ma być konkurencyjna, albo tylko najlepsze. Z tym referentem chcieli chyba żeby karta wyglądała na efektywną energetycznie, a wyszło tak że referent narobił lipy tej karcie, bo nie dość że nie ma OC, to przez ograniczenia mocy pobiera za dużo z PCI-E.
Na dniach będzie więcej informacji o niereferentach, w połowie lipca będą już dostępne, także zobaczymy co z tej karty da się wyciągnąć, ale na razie nie wygląda to dobrze biorąc pod uwagę cenę i wydajność, ta karta po prostu mogłaby nie istnieć bo praktycznie nie przynosi ani większej wydajności ani lepszego stosunku wydajności do ceny już 970/390. Na razie nie ma powodu żeby ktoś kto chce kupić kartę AMD miałby wybrać 480 zamiast 390, chyba tylko jeżeli chce oszczędzić 5 zł miesięcznie na rachunku za prąd. Nad GTXem 970 już ma sporą przewagę, bo jednak jest trochę szybszy, ma 8 GB pamięci i prawdziwe wsparcie dla DX12, ale to i tak trochę mało jak na 28nm vs 14 nm. Nvidia na tym poziomie poboru mocy co 480 ma 1070tkę, tak samo wydajną jak 980 Ti. Różnica w efektywności energetycznej znowu jest ogromna. To nie ma wielkiego znaczenia jak już mówiłem, bo 5 zł miesięcznie więcej za prąd nie ma znaczenia i trzeba być niepełnosprawnym umysłowo żeby podawać ceny za rachunki jako argument (tym bardziej że rachunki za prąd w średnim domu to 200-400 zł miesięcznie), ale jednak mimo wszystko, Nvidia tutaj wygląda znacznie lepiej,
Zobaczymy, czekam na testy nierefentów i wtedy ocenię tą kartę, bo jak na razie jest fatalny referent ograniczony wszystkim czym się da, temperaturami, 6pinowym złączem itp. Wyjaśni się wszystko za tydzień-dwa. Ale kilka rzeczy jest już pewne, wydajność na stocku taka se i efektywność energetyczna jak na 28nm Maxwellu na 14nm Polarisie, czyli blado.
Zobaczymy, czekam na testy nierefentów i wtedy ocenię tą kartę, bo jak na razie jest fatalny referent ograniczony wszystkim czym się da, temperaturami, 6pinowym złączem itp. Wyjaśni się wszystko za tydzień-dwa. Ale kilka rzeczy jest już pewne, wydajność na stocku taka se i efektywność energetyczna jak na 28nm Maxwellu na 14nm Polarisie, czyli blado.
pamiętaj że architektura AMD jest Bardziej Energo żerna. ale też działają inaczej oraz jest w tej architekturze wiele rzeczy które działają ale nie są wykorzystywane przez nic ale prąd dalej jedzą.
pamiętaj że architektura AMD jest Bardziej Energo żerna. ale też działają inaczej oraz jest w tej architekturze wiele rzeczy które działają ale nie są wykorzystywane przez nic ale prąd dalej jedzą.
Przeczytaj to co teraz napisałeś. "Karty AMD są mniej efektywne energetycznie bo są bardziej prądożerne". Super wytłumaczenie i świetna wymówka, to zmienia wszystko... Tak jak mówiłem, do pewnego stopnia zwisa mi efektywność energetyczna, bo ma to marginalne znaczenie, ale to nie zmienia faktu że karta taka jak GTX 1080 jest o ponad 80% bardziej efektywna energetycznie i RX 480 żre prawie tyle samo co dwa razy wydajniejsza karta od Nvidii i to jest fakt, a "architektura AMD jest bardziej prądożerna" to żadna wymówka, tylko źródło problemu.