Rx 480 8gb

criss ma racje, prawa rynku, monopol, hajs sie musi zgadzać. Nvidia robi to lepiej. I dzieki temu pewno za 2 lata dostajemy tez polaris z obsługą obecnych API(dx12 itp.). A potem złośliwy np majster powie "ooo patrzcie nvidia dopiero robi to co AMD robilo pare lat temu, i kto tu zrobil pierwszy technologiczny skok do przodu". W sumie będzie miał racje :D.

póki co nie ma co się spinać. Trzeba poczekać troche, na autorskie 480 i jak producenci podejdą do nowszych API.

Jest jedna dość pokaźna różnica pomiędzy nvidią, a amd. Jeżeli nvida wypluje jakiś patent typu psychx to trzeba za to bulić dość sporo kasy aby to wykorzystać w programie/grze, w przypadku amd wszystkie technologie są open source. Na directx 12 radeon dogoni geforca, ba nawet może uda mu się przegonić, więc dylemat taki, że radek to tańsza ale gorsza wersja nvidia przestanie być aktualny. Wybierzesz tylko pomiędzy 2 firmami które mają inną politykę istnienia.

Trzeba ukarać Nv za ich agresywną politykę wybierając Radeony i tyle. Swego czasu dużo się nasłuchałam i naczytałam, że Radki są fuj, problemy ze sterownikami, grzeją się do białości itd. Aż w końcu po wieloletnim użytkowaniu kart zielonych postanowiłam to sprawdzić, więc przesiadłam się na Radeona i wiecie co? nie widziałam różnicy, wszystko chodziło bez problemu tak jak na NV. Jeżeli już wystąpiły jakieś problemy to z mojej winy, ale tak było też gdy miałam kartę zielonych. Teraz mam już drugą kartę od AMD i wszystko gra.

Może jak Nv zacznie tracić udziały w rynku to skończy z tymi wygłupami jak GameWorks czy Phyx, które blokują swobodę w projektowaniu i dostępie do gier dla ludzi wybierających produkty inne niż zielone.

Raczej nikt nie kupuje kart graficznych "żeby ukarać" producenta który nie gra fair. Wszyscy kupują to co się bardziej opłaca/jest bardziej wydajne w zależności od portfela. Smutne jest to, że AMD nie posiada karty która mogłaby konkurować z NVIDIą we segmencie topowych kart graficznych. Celują w średni segment, i nawet tutaj coś średnio im to idzie.

ehh żeby uciąć tą jałową dyskusję

referenty [*]:P fakt są piekarnikami i amd i nvidia słabo się kręcą lecz nie od dziś wiadomo, że te karty się kupuje (ofc nie od razu na premierę lecz są też i tacy co łykają bo kto bogatemu zabroni :) ) do wodowania w zasadzie tylko i wyłącznie do tego xD ) tylko kupuje się jak ceny się ustabilizują wejdą niereferenty pododają inne mniej znane fimy swoje autorskie karty wtedy po jakimś czasie dochodzą bloki do wodowania i ceny są o wiele niższe :) przychodzi również czas na modowane biosy i karty się kręcą fajnie i już piekarnika nie ma i cisza (mniej więcej :P ) również jest :) podsumowując referenty dla entuzjastów, "tłuków" co nie wiedzą co biorą lub dla tych z mniej zasobnym portfelem * przy zaznaczeniu po pewnym czasie kiedy popyt i podaż się ustabilizuje a producenci natłuczą kart i wtedy ceny będą leciutko spadać do ustabilizowania się na jakimś tam pułapie, a niereferenty są już cichsze lepiej skonstruowane (w 90% mniej głośne i przede wszystkim chłodniejsze) i wydajniejsze rzecz jasna właśnie to jest dla nas zwykłych zjadaczy chleba :)

ja sobie poczekam do grudnia jak ktoś zauważył wtedy już hype opadnie kurz i syf również, będą testy na różnych portalach i różnych platformach wtedy będę myślał co wziąć lecz przyznaje zieloni pojechali trochę po bandzie z tymi cenami.... amd też niewiele lepsze lecz oni podpasowali się do cen jakie nvidia dała... >.> gdyby amd wreszcie stanęło na wysokości zadania i zamiast celować w średnią półkę celowałaby w top ceny byłyby z goła inne... :( no nic smutne to... życie :)

ehh żeby uciąć tą jałową dyskusję

referenty () fakt są piekarnikami i amd i nvidia słabo się kręcą lecz nie od dziś wiadomo, że te karty się kupuje (ofc nie od razu na premierę lecz są też i tacy co łykają bo kto bogatemu zabroni  ) do wodowania w zasadzie tylko i wyłącznie do tego xD ) tylko kupuje się jak ceny się ustabilizują wejdą niereferenty pododają inne mniej znane fimy swoje autorskie karty wtedy po jakimś czasie dochodzą bloki do wodowania i ceny są o wiele niższe  przychodzi również czas na modowane biosy i karty się kręcą fajnie i już piekarnika nie ma i cisza (mniej więcej  ) również jest  podsumowując referenty dla entuzjastów, "tłuków" co nie wiedzą co biorą lub dla tych z mniej zasobnym portfelem * przy zaznaczeniu po pewnym czasie kiedy popyt i podaż się ustabilizuje a producenci natłuczą kart i wtedy ceny będą leciutko spadać do ustabilizowania się na jakimś tam pułapie. 

ja sobie poczekam do grudnia jak ktoś zauważył wtedy już hype opadnie kurz i syf również, będą testy na różnych portalach i różnych platformach wtedy będę myślał co wziąć lecz przyznaje zieloni pojechali trochę po bandzie z tymi cenami.... amd też niewiele lepsze lecz oni podpasowali się do cen jakie nvidia dała... >.> gdyby amd wreszcie stanęło na wysokości zadania i zamast celować w średnią półkę zacelowałaby w topie ceny byłyby z goła inne...  smutne to... 

To ja ci juz wstepnie komunikuje ze too co GTX 1060 pokazuje jest finalna wersja i nie da ich takowo juz krecic poniewaz...

"W sieci kraza spekulacje ze owego GTX 1060 nie da sie wykrzesac wiecej niz too coo producent daje .... "

Pokazuje too odwrotna sytuacje niz mialo too miejsce z maxwelem gdzie karty krecily sie bardzo dobrze ...

Natomiast zdaniem wielu expertow too wlasnie nowy polaris bedzie nowym maxwelem poniewaz odziwo kreci sie bardzo dobrze ...

</p><p>

</p>

To ja ci juz wstepnie komunikuje ze too co GTX 1060 pokazuje jest finalna wersja i nie da ich takowo juz krecic poniewaz...
"W sieci kraza spekulacje ze owego GTX 1060  nie da sie wykrzesac wiecej niz too coo producent daje .... "

Pokazuje too odwrotna sytuacje niz mialo too miejsce z maxwelem gdzie karty krecily sie bardzo dobrze ...

Natomiast zdaniem wielu expertow too wlasnie nowy polaris bedzie nowym maxwelem poniewaz odziwo kreci sie bardzo dobrze ...

no to git :) ja nie jestem fanbojem ani jednych ani drugich poczekam aż wejda rzeczowe testy wtedy wezme to co wydajniejsze :) tyle w temacie referenta nie biere bo nie stać mnie na karte i potem wodować ją :)

a że moje piece są na spajderze to w zasadze można by wziać referenta lecz nie podoba mi się ta głośność ;)

no to git  ja nie jestem fanbojem ani jednych ani drugich poczekam aż wejda rzeczowe testy wtedy wezme to co wydajniejsze  tyle w temacie referenta nie biere bo nie stać mnie na karte i potem wodować ją  

a że moje piece są na spajderze to w zasadze można by wziać referenta lecz nie podoba mi się ta głośność  

pierwszy niereferent ma wyjsc frmy powercolor w tym miesiacu 29 lipca dla AMD PODOBNO

i Tak juz dlugo czekam koszt 289 euro na rynek europejski czyli po kursie 1242-1250 zl

ciekawe czy cena bedzie taka czy znowu 200 zl wiecej

pierweszy niereferent ma wyjsc frmy power coolor w tym miesiacu 29 lipca dla AMD PODOBNO

i Tak juz dlugo czekam koszt 289 euro czyli po kursie 1242-1250 zl firmy powercolor

nee poczekam na msi evega lub palita innych raczej nie wezme i ofc szafir jak będzie dobrze się kręcił i nie zabije mnie suszarnia w pokoju to może amdy ;)

Ale blado wypada Sapphire 480 Nitro w testach jeżeli chodzi o temperatury i kulturę pracy. Jak dla mnie szok, bo mam Sapphire Fury Nitro i karta trzyma się w okolicach 70 stopni na stocku i 77 po OC zachowując przy tym kulturę wentylatora od obudowy ustawionego na 5V czy 500 RPM, czyli jej nie słychać i mówię to jako maniak ciszy grający bez słuchawek, a ten 480 Nitro potrzebuje jakichś szalonych 2200 RPM żeby utrzymać 77C. A przecież Fury ma TDP 275W a 480 175W. Nie ogarniam, żeby producent potrafiący zrobić chłodzenie które jedną z najgorętszych kart chłodzi do 70 stopni prawie nie wydając dźwięku (cewki to już inna sprawa) nie potrafił zrobić coolera na jakaś małą i znacznie mniej gorącą kartę...

daj linka do testu

Jezeli dobrze koajrze to krzychu chyba pisal o tym

No i co mozna powiedziec... brak slow po prostu :). Ok, za cene 1100 zł jest bardzo spoko. Ale to nie zmienia faktu ze spodziewałem sie lepszych osiagow :). Troche mnie przeraża fakt ze karty z 4 GB Vramu zaczynaja sie dławić w Tomb Raiderze....

No i co mozna powiedziec... brak slow po prostu :). Ok, za cene 1100 zł jest bardzo spoko. Ale to nie zmienia faktu ze spodziewałem sie lepszych osiagow :). Troche mnie przeraża fakt ze karty z 4 GB Vramu zaczynaja sie dławić w Tomb Raiderze.... 

Tym bym się nie przejmował. Wysokie zużycie VRAM jest zwykle spowodowne jakimiś dziwnymi ustawieniami które podwajają czy nawet potrajają zużycie pamięci, a nie dają nic w zamian. Poza tym dobrze zrobione gry się tak nie zachowują, zobacz sobie np. na Wiedzmina 3, jeszcze nie wiedziałem w tej grze użycia ponad 3 GB VRAMu nawet w 3440x1440, nie mówiąc o 1080p, gdzie nie przekracza 2 GB. Nie ma się czym martwić.

oho to lipton trochę.. :( sądziłem, że będzie lepiej... :(

najgorsze są temperatury. może inne autorskie będą lepsze pod tym względem.

szczerze wątpię... Moim zdaniem tylko wysyp gier z obsługą vulcana czy DX12 może zachęcić ludzi do kupna RXa. Ciekawe czy faktycznie Battlefield 1 będzie faktycznie z tego korzystać. Na chwilę obecną jak cena będzie 1100zl za ta wydajność to bardzo spoko, ale i tak bym wolał dołożyć te 200zl i mieć znacznie lepsza wydajność którą oferuje GF. Zresztą już sam nie wiem :P. Cieszę się ze póki co nie muszę zmieniać grafiki :D

szczerze wątpię... Moim zdaniem tylko wysyp gier z obsługą vulcana czy DX12 może zachęcić ludzi do kupna RXa. Ciekawe czy faktycznie Battlefield 1 będzie faktycznie z tego korzystać. Na chwilę obecną jak cena będzie 1100zl za ta wydajność to bardzo spoko, ale i tak bym wolał dołożyć te 200zl i mieć znacznie lepsza wydajność którą oferuje GF. Zresztą już sam nie wiem :P. Cieszę się ze póki co nie muszę zmieniać grafiki 

i ja się cieszę :D czekam na Vege i Volte... ;) lepiej poczekać i kupić coś z wyższej półki niż teraz za mniej pieniędzy z niższej i za rok zmieniać znowu ;)

Chłopaki "wysyp gier pod DX12" :D
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_DirectX_12_support
Ja ogólnie polecam brać karty które są aktualnie wydajniejsze, (wydajność-cena) bo jak wiadomo przyszłość niejednokrotnie miała wzloty i upadki.
A te całe GTX 10.. szału nie robią, Lepiej kupić coś z serii 9.. w niższej cenie a wydajnościowo takiego "skoku" nie ma. Te całe GTX 10.. są wyżyłowane do granic możliwości, zresztą widać to na tym materiale.

ten link z grami pod dx12 to bajka. Nie mówię ze wszystko ale np posiadam Squad i nie wspiera dx12 póki co.