Rx 480 8gb

Też miałem nadzieję, że 480 będzie tym na co ją zapowiadali. Planuję upgrade grafiki pod koniec roku/początek przyszłego do 1500zł. Póki co wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że będzie to karta od Nvidii.

widze, ze co stronka to inne wyliczenia:

podają to co chcą podać ^^ na benchmarku jeszcze inne dane

Różnice mogą wynikać z platform testowych, z części innych niż grafika. Raczej nikt by nie przekłamywał testów celowo, bo i po co.

Też miałem nadzieję, że 480 będzie tym na co ją zapowiadali. Planuję upgrade grafiki pod koniec roku/początek przyszłego do 1500zł. Póki co wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że będzie to karta od Nvidii.

No i jest taka jaka zapowiadali wiec dalej nie rozumiem ... o co chodzi ??

Co zapowiadali a z czego sie nie wywiazali ?? " mozesz wyjasnic ??" twoj post brzmi tak tajemniczo i pewnie nie odpowiesz nigdy ... na to ale coo mi tam ... poprosze konkrena odpowiedz ... boo too rzucanie miesem robi sie zenadne ...

Jednak AMD cos opoznia swoje niereferenty ... i too robi sie meczace ...( moze cos dopracowuja jeszcze)

A nvidia jak widac wystartowala z niereferentami i taa cena ohoho mialo byc 1249 zl a jest 1379 zl najtanszy niereferent ;p coo prawda 130 zl drozej , ale moze sie okazac ze jutro too juz bedzie 1400 zl po premierze;p

Obecnie ceny 1379 a potem 1439 a konczym na 1629 zl....

Jezeli ktos planuje zakup GTX 1060 radze skorzystac z oferty palita i zakupic za 1379 boo za tydzien taa cena juz bedzie przekraczac 1450 zl ...

Największym testem najnowszych grafik będzie BF nowy. najwięcej ludzi się na niego nastawia.

chcialbym dodac AMD niereferenty nadal nie sa dostepne.

testy nowych kart GTx 1060 zostaly przeprowadzone na niereferentach i sa juz podkrecone ... wiec trzeba czekac az wyjda RX 480 wersja niereferentalna zeby miec w pelni obraz ktora z tych kart bedzie tak naprawde wydajniesza ... .

Dla przypomnienia RX 480 w wersji referantalnej wykazywala poziom GTX 970 bez mozliwosci jakiegos OC konkretnego

Natomiast firma ASUS narazie przedstawila swoje autorskie chlodzenie dla RX 480 ze po podkreceniu karta jest poziomie GTX 980 ...

Ale too tylko wstepne spekulacje ...

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1060-6gb-gddr5-turbo-gtx1060-6g-774586/

10 sekund w google, masz za 1279zł. Więc wcale 1379 nie jest najtaniej panie majster, zanim coś napiszesz to spędź chociaż chwilkę w google.

- Karta w mniejszym procesie produkcyjnym zużywa więcej energii niż stara 970tka, co będzie gdy niereferenty 480 dostaną drugą wtyczkę zasilania, jak mocno skoczy pobór mocy..

- Karty referencyjne, które dosłownie palą slot pci-e ponieważ ciągną prąd ponad limit, i co z tym robi AMD ? Zapowiada naprawę tego poprzez sterownik.... żeby nie było, że sobie coś wymyśliłem:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4qfwd4/rx480_fails_pcie_specification/

- Cena, miało być super tanio, cud miód i orzeszki, a patrząc na ceny referentów to niereferenty będą na poziomie 1060 lub drożej.

Zobaczymy jak sprawa będzie się miała w wersjach niereferencyjnych.

A ja mam tutaj spory zgryz. Oczywiscie uważam ze AMD powinna zjechac tutaj z ceny swojej karty... ale pod innym względem nVidia tez(z gory uprzedzam nie interesuje mnie stanowisko typu pobór pradu czy halas. Stac mnie na rachunki o 4zl wieksze i gram na sluchawkach... czyli patrze pod swoim kątem :) ). Widzę wydajność GFa pod DX11 bezapelacyjnie wygrywa. Goni nawet 980 bez wiekszego problemu. Ale widze tez testy na PurePC gdzie wchodzi Vulkan czy DX12 gdzie jest wykorzystana asynchronizacja(Hitman, DOOM nowy) nagle AMD robi szał pał. Oczywiscie można mowić "no tak ale ile jest gier ktore kożystaja z nowych API". Odpowiedz jest prosta, SĄ i jest ich coraz to więcej do tego dojda gry na FrostByte jak Battlefield 1 i pewnie inne. Zreszta tu http://www.spidersweb.pl/2016/07/geforce-gtx-1060-czy-radeon-rx-480.html jest fajny cytat

"Jasno wynika z nich, że GeForce GTX 1060 jest wydajniejszy od Radeona RX 480 w grach DirectX 11.To niebawem może jednak się zmienić, ponieważ na rynku będzie pojawiać się coraz więcej gier zgodnych z DirectX 12, gdzie wykorzystywane będą obliczenia asynchroniczne. Można się tego spodziewać, bo są one wykorzystywane też na konsolach obecnej generacji, a dzięki temu, że Xbox One też obsługuje DirectX 12, przenoszenie ich na pecety ze wszystkimi funkcjami będzie łatwe. Gry nie będą korzystać z obliczeń asynchronicznych tylko jeżeli będzie na to naciskać Nvidia, co też nie jest niemożliwe. "

Ja się cieszę ze zmieniłem już grafikę i mogę sobie spokojnie poczekać jak się sprawa bedzie rozwijać :)

No ja planuję zmieniać grafikę dopiero grudzień/przyszły rok, żeby było wiadomo co lepsze co gorsze i żeby było to poparte wieloma testami.

widze, ze co stronka to inne wyliczenia:

podają to co chcą podać ^^ na benchmarku jeszcze inne dane

Tylko zobacz jakie ten 970 ma zegary... Dlatego nawet na pclab nie sprawdzałem, bo jaki sens jest porównywać Niereferyncyjną 1060, do referencyjnej 970?
Niereferencyjna 970 kręci się nawet do 1550 MHz, a tutaj w teście ile masz 1050 MHz i 1275 Mhz... to jakiś żart, a nie OC...

I tak właśnie manipulują ludzmi, jak już przedstawiają OC w kartach, to niech porównają nierefa z nierefem.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_1060_vs_radeon_rx_480_test_kart_graficznych?page=0,17

Normalna 970 po OC traci do 1060 4-5 fps. Jak ktoś 2 lata temu przy premierze 970 kupił ją za 1300 zł, to zrobił interes życia, bo ta karta spokojnie wystarczy na następne 2 lata.
Obecne gry są tak robione, że różnicy między ultra, a high praktycznie nie widać, a np. w takim Overwatch gram na low detalach, żeby krzaków i innego syfu nie widzieć :P

vk9lMIq.png

MKzMJwD.png

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1060-6gb-gddr5-turbo-gtx1060-6g-774586/

10 sekund w google, masz za 1279zł. Więc wcale 1379 nie jest najtaniej panie majster, zanim coś napiszesz to spędź chociaż chwilkę w google.

a prosze bardzo kup sobie referenta dawaj kupuj goo zaproponuj tez kolegom z osiedla :P

Jest to karta Asus GTX 1060 Turbo, nie jest to model referencyjny. Wiem, wiem, dla Ciebie wszystko co ma turbine to referent.

Jest to karta Asus GTX 1060 Turbo, nie jest to model referencyjny. Wiem, wiem, dla Ciebie wszystko co ma turbine to referent.

Jest too referent z logiem asusa ....( a sory moze i byc niereferent autotskim shitem ktorym nawet nvidia by nie zaprojektowala bo w GTX 1070 chociaz taaa obudowa byla ladniejsza )

Asus niereferycyjnych w kartach ma autorskie chlodzenie o nazwie Strix jak nie wiesz to nie wiem po co sie wypowiadasz...

A zreszta kup sobie i niech jeszcze twoi koledzy z podworka kupia...

Ja nawet patykiem RX 480 referenta bym tez nie dotknal ;p

No patrzcie a ja myslalem cale zycie ze too sa referenty

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-rx-480-8gb-gddr5-rx480-8g-774425/

Model referencyjny to model, który ma chłodzenie i cała specyfikacje jak od NVIDIi, to jest autorskie chłodzenie ASUS'a z wyższym taktowaniem niż model referencyjny.

Model referencyjny to model, który ma chłodzenie i cała specyfikacje jak od NVIDIi, to jest autorskie chłodzenie ASUS'a z wyższym taktowaniem niż model referencyjny.

pokaz pelna specyfikacje te karty bo jakos morele nawet nie raczyla jej ukazac a moze znalazles gdzie chetnie przeczytam ....

Gdzie ty tam wyczytales taktowanie rdzenia tej karty ...

Masz na morelach, pod obrazkami.

Masz na morelach, pod obrazkami.

oo znalazlem

ciekawe ciekawe

Juz widze ten piekarnik w obudowie ;p

@killer625

Too nie jest niereferycjna too pseudo niereferecyjna hybrydowka ... przejsciowe karty ... .

Nawet na wykresach osiagami masz jasno napisane GTX 1060 Strix ...

Wersje referencyjne mają 1506Mhz, tutaj widzę 1531.

@kille652 nie dyskutuj z @majster008 gosc to jakis #biedak i placze o kazde 100 zl. zastanawiam sie czy on wogole ma jakis komputer czy biega jeszcze do osedlowej kafejki internetowej ^^

Jak dla mnie jest to proste. Nie stać cie na coś to albo pracuj ciężej i więcej albo kupuj tańsze produkty :)

Wyszlo, ze jego AMD to shit i ze nvidia jak na chwile obecna radzi sobie lepiej. :) Gdy wyjdzie w grach w pelni obslugiwany dx12 Nvidia znow wypusci karty, ktore pobija na glowe majstrowe RX.

A czy jest to skok na kase? Jest. Sam bym tak zrobil. Poki jest szansa zarobic na kartach pod dx11 to czemu tego nie robic? Zysk x2 kto na to dzis nie patrzy?

Edit: do pana @majster008 nie wiem jak Ty i skad Ty sobie ubzdurales, ze nie mam zdolnosci kredytowej :D tak jak Ci mowilem, nie kazdy tak jak Ty robi na "czarnucha" :D

@majster008  gosc to jakis #biedak i placze o kazde 100 zl. zastanawiam sie czy on wogole ma jakis komputer czy biega jeszcze do osedlowej kafejki internetowej ^^

@criss85 dobrze ze ty jestes na tyle bogaty ze kredyty bez zrodla dochodow bierzesz ,a splacasz je grajac w gry mmorpg ...

Obrazajac innych lamiesz regulamin jakis moderator powinien warna ci dac w koncu