@majster008 powiedz mi czy Ty wogole kiedykolwiek handlowales czymkolwiek? Aktualnie pracuje przy sprzedazy poprzez sklep internetowy i wiem jakie obciazenia podatkowe wynikaja z tego tytulu. Za produkt kupionu u producenta za około 200 zl netto aby firma zarabiała trzeba go sprzedać po podliczeniu wszystkich oplat/podatkow/marży za ponad 300 zł.
Nie dość, ze musisz zapłacić VAT to jeszcze dolicz do tego podatki dochodowe. Sam transport to tez jest spora cześć całości.
Firma w której pracuje sprowadza towar aż z Izraela.
Sam shipping jednego kontenera nie wiem ile kosztuje. Nie widziałem faktur.
Cześć towaru produkowana jest tez w Warszawie. Koszt wysłania jednego tira z WaWy do Zielonej Góry to 1,5 tysiąca złotych.
Z Wawy do Berlina trzeba już zapłacić ponad 3 tysiące złotych.
Wiadomo, ze takich kart graficznych wejdzie dużo do kontenera na statek czy tez na tira. Jednak to tez podnosi wartość.
Co do samego AMD ceny maja niższe bo nigdy te karty nie były tak wydajne jak Nvidia. Nigdy tez tak dobrze nie współpracowały z grami. Jeśli chcą być konkurencyjni musza robić produkt tańszy. Jednak w ich przypadku przeklada sie to moc obliczeniowa i ilosc FPS. Same sterowniki od AMD tez są słabe jakościowo.
I nie, nie jestem fanboyem Nvidi bo od kilku lat używam AMD. Obecnie mam r9 290.
Przed zakupem obecnego i5 tez miałem procka od AMD.
Chce tez zobaczyć ile będzie kosztowała w przyszłości karta od AMD, która zbliży się wydajnością do 1070. Bo nie zapominajmy, ze karta 1070 to nie jest odpowiednik 970. 1070 możemy porównać śmiało do 980. A cena 2200 zł dająca nam taka wydajność to naprawdę rewelacyjna cena.
A jeśli dla kogoś to duzo, to często na allegro dają 24 raty x 0%. Jeśli zostaniesz nadgodziny w pracy lub jakaś wolna sobotę to spokojnie zarobisz ta 100zl aby zapłacić rate. Jeśli ktoś chce pracować to zarobi na sprzęt. Tylko leniwi narzekają.
Nawet u mnie w firmie do rozładunku towaru zatrudnia się studentów. Za 3-4h pracy dostają chłopaki po 50-60 zł. A w tygodniu często przyjeżdża kilka dostaw.