Rx 480

Nic nie musi po premierze 480 bo to inna półka cenowa/wydajnościowa i te karty nie są żadną konkurencją.

Fajnie, że kłócicie się o cenę karty której nie ma w sklepach więc mogą sobie tam napisać w placeholderach 1000k gold.

Aha i fajnie się czyta fanów AMD co to ze szklanej kuli wiedzą jak to 480 NA PEWNO będzie szybsze niż 970, brać mniej prąd etc ^^

@majster008 Ty dalej nie rozumiesz, ze nvidia DOSTANIE swoje ~1500 zł. To nie wina producenta, ze w USA nie ma podatku VAT a w Europie już jest. W Polsce wynosi on 23% do tego wszelkiego rodzaju marże sklepowe i do tego doliczyć trzeba jeszcze transport. Nikt charytatywnie nie pracuje. Tak wiec około 500 złotych podarujesz naszym jakże wspaniałym politykom aby wydali je za Ciebie.

Nvidia jest zmuszona przez traktaty handlowe a raczej ich brak do ustalania tak wysokich cen na rynki EU.

Nic nie musi po premierze 480 bo to inna półka cenowa/wydajnościowa i te karty nie są żadną konkurencją.

Fajnie, że kłócicie się o cenę karty której nie ma w sklepach więc mogą sobie tam napisać w placeholderach 1000k gold.

Aha i fajnie się czyta fanów AMD co to ze szklanej kuli wiedzą jak to 480 NA PEWNO będzie szybsze niż 970, brać mniej prąd etc ^^

zalozy sobie temat o GeForce ... 1000 rzeczy ktorej wplywaja ze kochamy ich produkty ..i chyba tym akcentem zakoncze z toba dyskusje :P

@majster008 Ty dalej nie rozumiesz, ze nvidia DOSTANIE swoje ~1500 zł.  To nie wina producenta, ze w USA nie ma podatku VAT a w Europie już jest. W Polsce wynosi on 23% do tego wszelkiego rodzaju marże sklepowe i do tego doliczyć trzeba jeszcze transport. Nikt charytatywnie nie pracuje. Tak wiec około 500 złotych podarujesz naszym jakże wspaniałym politykom aby wydali je za Ciebie.

Nvidia jest zmuszona przez traktaty handlowe a raczej ich brak do ustalania tak wysokich cen na rynki EU.

Liczac podatki i tym podobne podkresle jedno amd jest rowniez firma ktora ma swoja siedzibe w stanie kalifornia tak jak nividia ... i jakos kosmicznych ceny nie ma ...

I obroncow firmy nvidia zapraszam na osobna dyskusje poniewaz temat byl o omawianiu o konkretnym modelu karty RX 480 :P

Moze ja sie zagalopowalem i rozpoczelem dyskusje beznesownie wysmiewajac pazernosc firmy na pieniadze konsumentow , ale nie chce mi sie wierzyc ( wasze tez argumenty nie przemawiaja do mnie wiec przyjmij ze prawda lezy po srodku i tyle)

@majster008 powiedz mi czy Ty wogole kiedykolwiek handlowales czymkolwiek? Aktualnie pracuje przy sprzedazy poprzez sklep internetowy i wiem jakie obciazenia podatkowe wynikaja z tego tytulu. Za produkt kupionu u producenta za około 200 zl netto aby firma zarabiała trzeba go sprzedać po podliczeniu wszystkich oplat/podatkow/marży za ponad 300 zł.

Nie dość, ze musisz zapłacić VAT to jeszcze dolicz do tego podatki dochodowe. Sam transport to tez jest spora cześć całości.

Firma w której pracuje sprowadza towar aż z Izraela.

Sam shipping jednego kontenera nie wiem ile kosztuje. Nie widziałem faktur.

Cześć towaru produkowana jest tez w Warszawie. Koszt wysłania jednego tira z WaWy do Zielonej Góry to 1,5 tysiąca złotych.

Z Wawy do Berlina trzeba już zapłacić ponad 3 tysiące złotych.

Wiadomo, ze takich kart graficznych wejdzie dużo do kontenera na statek czy tez na tira. Jednak to tez podnosi wartość.

Co do samego AMD ceny maja niższe bo nigdy te karty nie były tak wydajne jak Nvidia. Nigdy tez tak dobrze nie współpracowały z grami. Jeśli chcą być konkurencyjni musza robić produkt tańszy. Jednak w ich przypadku przeklada sie to moc obliczeniowa i ilosc FPS. Same sterowniki od AMD tez są słabe jakościowo.

I nie, nie jestem fanboyem Nvidi bo od kilku lat używam AMD. Obecnie mam r9 290.

Przed zakupem obecnego i5 tez miałem procka od AMD.

Chce tez zobaczyć ile będzie kosztowała w przyszłości karta od AMD, która zbliży się wydajnością do 1070. Bo nie zapominajmy, ze karta 1070 to nie jest odpowiednik 970. 1070 możemy porównać śmiało do 980. A cena 2200 zł dająca nam taka wydajność to naprawdę rewelacyjna cena.

A jeśli dla kogoś to duzo, to często na allegro dają 24 raty x 0%. Jeśli zostaniesz nadgodziny w pracy lub jakaś wolna sobotę to spokojnie zarobisz ta 100zl aby zapłacić rate. Jeśli ktoś chce pracować to zarobi na sprzęt. Tylko leniwi narzekają.

Nawet u mnie w firmie do rozładunku towaru zatrudnia się studentów. Za 3-4h pracy dostają chłopaki po 50-60 zł. A w tygodniu często przyjeżdża kilka dostaw.

@Criss55

A ja konczylem szkole handlowa , pracowalem w sklepach na magazynach przerzucalem tone papierow ... manipulowalem w sklepach marzami i innym bzdetami ... mozna powiedziec ze negocjowalem nawet ceny z klientami ... i nie pouczaj mnie wiem jak dziala biznes od srodka ...

I taa cena ponad 50% wieksza nie wziela sie z tak sama z siebie ktos chce zarobic na was ... wiec prawda lezy po srodku i konczy juz boo z tematu nie bede robil balagan...

I z tym textem ze nividia jest wydajniesz dlatego droga zachowaj dla siebie lub zalozy temat osobno gdzie bedziecie wychwalac ich karty ;p

@Edit:

Wracajac doo watku najbardziej kontrowersyjna informacja pochodzaca od AMD jest taka ze

2x RX 480 sa lepsze od 1 GTX 1080

Gdzie 2x RX 480 too koszt 450-500$ dolarow , a 1 GTX 1080 too koszt 700$

Roznica mocy too 5 fps wiecej w tytule testowym na prezentacji .

Nie porównuj łączonych grafik do jednej. Kiedyś było to normalne ale obecnie większość twórców gier olewa na Sli i crossfire. i często wzrost to 0fps albo 3fps. Przykładem gdzie Sli i CF. Działa bardzo ładnie jest obecnie Crysis 3. Gdzie skalowanie to 80-90% Dla drugiej grafiki.

Nie porównuj łączonych grafik do jednej. Kiedyś było to normalne ale obecnie większość twórców gier olewa na Sli i crossfire.  i często wzrost to 0fps albo 3fps. Przykładem gdzie Sli i CF.  Działa bardzo ładnie jest obecnie Crysis 3. Gdzie skalowanie to 80-90% Dla drugiej grafiki.

TO nie ja porownuje tylko AMD sam na konferencji zaprezentowal ten pomysl , wiec mozliwe ze beda od teraz bardziej sami wspierac crossfire .

Nie dosc ze osiaga wiecej FPS to i zuzycie GPU jest duzo nizsze nic GeForca

@majster008 uwierzę na słowo AMD jak zobaczę benchmarki. Do tego czasu pozostaje sceptycznie nastawiony do tego co mówi AMD. Mam wrażenie, ze jest to czysty zabieg marketingowy aby wstrzymać na chwile obecna sprzedaż kart od Nvidii.

Sam pobór mocy będzie tez olbrzymi dla 2ch kart od AMD. Jesli taka 1080 potrafi pobrać nawet 350W w stresie to podobnie będzie z pojedyncza karta od AMD. Licz się z tym, ze 2x Rx 480 weźmie w stresie około 500-600 W

A wiec zasilacz będzie potrzebny o całkiem pokaźnej mocy dochodzącej do 800 - 1000W. Tak wiec pieniądze , które chcesz oszczędzić na zakupie 2ch kart tak naprawdę oddasz elektrowni w postaci dodatkowych pieniędzy zapłaconych za kilowaty energii potrzebne do zasilenia 2ch kart oraz na zakup dobrego zasilacza z duża mocą.

Nie porównuj łączonych grafik do jednej. Kiedyś było to normalne ale obecnie większość twórców gier olewa na Sli i crossfire.  i często wzrost to 0fps albo 3fps. Przykładem gdzie Sli i CF.  Działa bardzo ładnie jest obecnie Crysis 3. Gdzie skalowanie to 80-90% Dla drugiej grafiki.

chce poprawic too juz nie jest crossfire a technologia Explicit Multiadapter z DirectX 12 ktora umozliwia laczenie nawet 2 kart roznej firmy

I ponawiam RX 480 ma kosztowac mniej niz 1000 zl wiec bedzie odpowiednim kaskiem ktorzy chca cieszyc sie dobra grafika za przestepne pieniadze.

I pokazuje ze jezeli bedziecie chcieli wydajnosc GTx 1080 lub nawet wiekszej nie bedzie trzeba kupowac takowej topowego modelu a tylko dokupic drugiego RX 480 .. oczywiscie czekamy na otwarte testy...

Tak samo GTx 1080 too wcale nie taka zaj... karta koszt w europie 3600 zl za funderpack a moc jest tylko nie wiecej niz 20% wieksza niz GTX 980TI i tez czekamy na otwarte testy jezeli ktos sugeruje sie wykresikami coo producent pokazuje too gratuluje ...

@majster008 Nie rozumiem Twojego toku myślenia. Testy GTX 1080 już mamy.

Stwierdzasz post wyżej oraz w postach wcześniejszych, ze wydajność 2x RX 480 będzie większa od gtx 1080 po czym dodajesz, ze czekasz na otwarte testy bo nie sugerujesz się wykresikami producenta.

Gdzie tu sens i logika? :D

@majster008 Nie rozumiem Twojego toku myślenia. Testy GTX 1080 już mamy.

Stwierdzasz post wyżej oraz w postach wcześniejszych, ze wydajność 2x RX 480 będzie większa od gtx 1080 po czym dodajesz, ze czekasz na otwarte testy bo nie sugerujesz się wykresikami producenta.

Gdzie tu sens i logika? 

sensu wez czlowieku skonczy masz juz ta karte w domu kupiles ja dzisiaj?? czyli 07.06.2016 bo o ile wiem premiera jest dzisiaj

mozesz sie pochwalic osiagami rozumiem ??

O ile wiem karty dopiero dzisiaj trafia doo domow klientow i od teraz mozna liczyc na niezalezne testy od producenta .. wiec ja twojego toku myslenia nie rozumiem... bo coo widziales mase filmow na youtube.com od roznych uzytkownikow??o ile wiem kazde testy przed premiera byly i sa kontrolowane od poczatku doo konca przez producenta wiec jaka tuu mowa oo nie zaleznych testach ... nawet testy na morele.net too byly uzgadniane od poczatku doo konca z producentem ..

Koncze dyskusje na temat GTX 1080 kto kupil niech sie cieszy kto nie kupil albo czeka obnizke lub na AMD .

@majster008 skad Ty czerpisz takie informacje? :D podaj mi zrodlo, ze testy na niezaleznych portalach byly ustawiane przez Nvidie :D lejesz już tyle propagandy w swoich wypowiedziach, ze zastanawiam sie czy Ty przypadkiem nie jestes jakims dystrybutorem kart AMD :D haha

Premiera karty 1080 w wersji referencyjnej odbyła się 27.05.2016 i od wtedy można ja było nabyć w US.

A oto jeden z testów autorskich kart:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/msi-gtx1080-gaming-x-8g-test.html

a tu testy i unboxing wersji od Asusa:

poczytaj poszukaj i się wypowiadaj ^^ bo niekompetencja bije od Ciebie straszna.

@majster008 skad Ty czerpisz takie informacje?  podaj mi zrodlo, ze testy na niezaleznych portalach byly ustawiane przez Nvidie  lejesz już tyle propagandy w swoich wypowiedziach, ze zastanawiam sie czy Ty przypadkiem nie jestes jakims dystrybutorem kart AMD  haha

przyklad bierz z poprzednich premier...

Przed premiera gtx 970 obiecywano Kure znoszaca zlote jaja po premierze zostawaly gorzkie zale ...

majster weź już skończ, w każdym temacie który czytam i w którym się udzielasz kłócisz się z innymi użytkownikami, jakbyś pozjadał wszystkie rozumy, albo był wszechwiedzący...

Co do tematu, poczekam do kolejnych odsłon AMD, bo 480 do mnie nie przemawia, a bawić się w dwie karty nie zamierzam.

@majster008Amd przeciez nie jest lepszy. Okolo 2011 zapowiadali ze ich procesory Bulldozer dosłownie zjedzą Intelowskie. Z zapowiedzi wyszło tyle co zawsze, czyli nic. Intel nadal byl znacznie lepszy niz produkt AMD.

Bulldozery były spoko tylko nie do rynku jaki był dostępny na ten czas gdy były wydawane teraz po ulepszeniach Intela w swojej konstrukcji są mocno w tyle.

@majster008Amd przeciez nie jest lepszy. Okolo 2011 zapowiadali ze ich procesory Bulldozer dosłownie zjedzą Intelowskie. Z zapowiedzi wyszło tyle co zawsze, czyli nic. Intel nadal byl znacznie lepszy niz produkt AMD.

Ulzylo ci czy coo to nie ty decydujesz co jest lepsze a co nie widze istna propaganda intelowska nvidia ... nawet nie mozna spokojne na temat konkurencji pogadac spadaj na drzewo zaloz osobny na temat o GEforcie a nie robisz tu smietnik bzdurami ..

@masjter008 ogarnij sie chlopie. :) jakimi bzdurami? Chce Ci pokazać ze zapowiedzi AMD znaczą tyle samo co zapowiedzi Nvidii. Nie można tym firmom ufac póki nie zaprezentują produktu.

Nie wiem dlaczego łykasz wszystko co powie AMD jak młody pelikan.

Jestes nie pierwszym uzytkownikiem tego forum, ktory ma problem z rzeczowa rozmowa gdy przedstawia mu sie fakty.

Edit: Po co porównujesz wobec tego karty graficzne od AMD z Nvidia jeśli nie chcesz w tym temacie o tym rozmawiać? :D Poczytaj wcześniejsze swoje wypowiedzi i zwróć uwagę ile razy odwołujesz sie do Nvidii :D

Wskaż mi drzewo @majster008 na które mam spadać :D

@masjter008 ogarnij sie chlopie.  jakimi bzdurami? Chce Ci pokazać ze zapowiedzi AMD znaczą tyle samo co zapowiedzi Nvidii. Nie można tym firmom ufac póki nie zaprezentują produktu.

Nie wiem dlaczego łykasz wszystko co powie AMD jak młody pelikan.

Jestes nie pierwszym uzytkownikiem tego forum, ktory ma problem z rzeczowa rozmowa gdy przedstawia mu sie fakty.

jakie lykam napisalem czekam na otwarte testy mam podkreslic grubym drukiem ??

Ciezko Cie chlopie zrozumiec.

I ponawiam RX 480 ma kosztowac mniej niz 1000 zl wiec bedzie odpowiednim kaskiem ktorzy chca cieszyc sie dobra grafika za przestepne pieniadze.

I pokazuje ze jezeli bedziecie chcieli wydajnosc GTx 1080 lub nawet wiekszej nie bedzie trzeba kupowac takowej topowego modelu a tylko dokupic drugiego RX 480 .. oczywiscie czekamy na otwarte testy...

Tu twierdzisz, ze bedzie lepiej kupujac 2x 480 niz GTx1080 po czym twierdzisz, ze czekasz na testy.

To w koncu bedzie lepiej czy nie? :D Bo juz nie kumam.. kum kum ;/

Edit: tylko nie odpisuj mi "bedzie lepiej ale czekam na testy" :D