Witam serdecznie. O grze League of Legends już bardzo dużo się powiedziało i prawie każdy forumowicz tutaj myślę, że kojarzy tą grę (z resztą już wcześniej chyba pisałem jakąś recenzję). Postanowiłem napisać taką swoją opinię, czy też odczucia co do tej, jakże popularnej gry.
Słowem wstępu dodam jeszcze, że zawsze gdy staram się pisać o jakiejś grze z mojej perspektywy, mogą to być odczucia subiektywne i możecie się z nimi zgadzać, co oczywiście rozumiem.
Uważam, że gra zawdzięcza swój sukces na rynku gier mmo, tym iż wniosła dużo "świeżości". W trakcie trwania bety, a nawet w chwili premiery gra była czymś nowym, stawiającym na nowe mechanizmy, a także zapoczątkowała w tym segmencie rozwój gier typu MOBA (ang. Multiplayer online battle arena).
Zasady są dość proste - drużyny złożone z kontrolowanych przez graczy bohaterów mierzą się ze sobą w celu zniszczenia bazy oponentów. Smaczku tutaj dodaje założenie, że bez współpracy i dobrej gry naszych kompanów, sami nie wygramy. Co zdecydowanie jest zaletą tytułu, aczkolwiek stanowi również poważną wadę tej produkcji (aczkolwiek nie jest to wina twórców). Mianowicie, zdarzyć się nam mogą w drużynie nie sympatyczni gracze i tutaj mógłbym długo wymieniać, ale najbardziej drażniącymi cechami jest język, który nie świadczy, że mamy do czynienia z cywilizowanym okazem gracza oraz np. obrażanie się i wychodzenie z gry lub celowe umieranie. Myślę, że niektórzy użytkownicy (oczywiście nie generalizuję) nie potrafią cieszyć się z możliwości, odniesienia sukcesu, dzięki wspólnym wysiłkom, a nastawiają się raczej na bycie/udawanie najlepszego bez względu na innych.
Gdy tak przeanalizuję sobie twór Riot Games (twórcy gry) z mojej strony ciężko mi dostrzec inne wady.
Pisząc dalej o grze, do istotnych zalet zaliczyć muszę naprawdę ogromny wybór bohaterów (nie dość, że jest ich sporo, to jeszcze są w miarę zróżnicowani), system rozwoju naszego summonera (przywoływacza - czyli rozwój konta) no i przede wszystkim gra skłania do rozegrania kolejnych partii.
Sam darzę twórców ogromną dozą szacunku, z dwóch istotnych powodów. Po pierwsze gra jest stale i często rozwijana, a co równie ważne autorzy nie są "głusi" na opinie fanów przez co gra może być stopniowo ulepszania. Po drugie, uważam, że nie są łasi na pieniążki i League of Legends posiada najbardziej sensownie zrobiony "item shop" na rynku darmowych produkcji z gatunku mmo. Objawia się to tym, że zarówno twórcy zarabiają na sklepiku, jak i gracze nie mogą narzekać, gdyż dotyczy on głównie kosmetycznych rzeczy i nie wpływa na balans rozgrywki.
Jeśli ktoś by przeczytał mój tekst, to prosiłbym o konstruktywne komentarze.
Pozdrawiam