Witam!
Przymierzam się do kupna Samsunga Galaxy Note 4. Postanowiłem poprosić Was, użytkowników forum, tych co znają się dobrze na telefonach oraz tych co mają obiektywny, świeży pogląd na sprawę związaną z dwiema wersjami tego telefonu, czyli N910C i N910F. Wyłączając wszystkie sprawy związane z kosztami, chciałbym się dowiedzieć jaka wersja będzie lepsza i czy są prawdą informacje, które zaraz tutaj zamieszczę (wniosek z paru innych tematów i filmików). Jak wiadomo Samsung wypuścił 2 wersje swojego telefonu N910C, w którym siedzi Exynos Octa 5433 czyli 8 rdzeniowy procesor (4x 1,9 GHz / 4x 1,3 GHz) z układem graficznym Mali-T760 oraz N910F z 4 rdzeniowym Qualcomm'em Snapdragon 805 (4x 2,7 GHz) i grafą Adreno 420. W tym miejscu chciałbym się dowiedzieć co wybrać? Słyszałem, że wersja C słabiej renderuje grafikę w grach niż wersja F, która posiada "tylko" 4 rdzenie. Czy to może oznaczać, że telefony są mniej więcej na równi? Skoro jedna wersja ma ważny parametr lepszy od drugiej wersji i na odwrót? Za to wersja F lepiej radzi sobie z baterią. Oraz kolejny mit do potwierdzenia lub obalenia czy wersja F posiada taką samą wydajność, którą dysponuje jej brat, ponieważ spotkałem się z takimi głosami.
Proszę pomóc mi wybrać, która wersja będzie lepsza ogólnie, jak i dla mnie. Telefon będzie używany do: Gier (tych lepszych, i bardziej wymagających), do przeglądania internetu jak i serwisu YouTube (tutaj ma dla mnie szczególną wartość, ponieważ zawsze spędzam czas tak od 20 do 2 w nocy w łóżku na przeglądaniu internetu oraz filmików i chciałbym, aby był to dla mnie komfortowy czas), słuchania muzyki, lecz tylko na słuchawkach i nie jest to sprawa na dyskusję bo tak naprawdę starczy mi to co dostanę (wymieniłem mimo wszystko), bardzo zależy mi na szybkości ogólnej telefonu czyli interfejs, płynne przejście z niego do aplikacji, internetu, w razie czego szybkie przełączenie się na inną aplikację itp. Czyli ogólnie całkowita szybkość telefonu. Ostatni warunek to bateria, jak wiadomo taki telefon nafaszerowany nowinkami itd. nie będzie mi trzymał baterii 3 miesiące i w czasie stresu czyli jakieś gry czy internet, szybko to wyczerpie, ale chciałbym się dowiedzieć ile mi wytrzyma dana wersja (nie oczekuję cudów). Jak wiadomo nie da się powiedzieć, która wersja jest lepsza (może się da?), ale oczekuję na sensowne opinie czy porównanie, wystarczy mi podobna opinia paru użytkowników i pójdę za ciosem oraz sam coś wybiorę. Czekam na propozycję!