Właśnie zamówiłem sobie ten telefonik i tu mam mały problem. Samsung korzysta z systemu operacyjnego Bada. Czy na tą platforme jest dobry dostęp do gier?
Samsung wave 3
Wybacz brak znakow pisze z komorki.
Podjales prawdopodobnie najgorsza decyzje w swoim zyciu, Bada to absolutnie niszowy system, dostep do aplikacji i gier jest bardzo ale to bardzo slaby, ilosc softu nie stanowi nawet 1% tego co na Android, IOS, czy nawet Symbian i Windows mobilny.
Na Bada nie ma nawet porzadnej przegladarki internetowej czy gadu gadu, musisz sie ratowac Opera Mini pod java co jest czyms zalosnym na smartfonie.
Gier na Bade wychodzi miesiecznie 1-2 na Androida i IOS ponad setka.
Telefon z Bada nadaje sie tylko do dzwonienia i sms, reszta to juz porazka, dlatego wszelkie modele Wave sa tak tanie mimo dobrych parametrow.
Szczerze wspolczuje tego zakupu szczegolnie, ze przyszlosc tego OS nie jest pewna, Samsung z Intelem mysli nad czyms nowym.
ps.gry kupujesz w sklepie Samsunga i placisz karta, zabawa z piratami wymaga grzebania w telefonie i wiele cierpliwosci.
No to sie troszke wkopałem, sugerowałem się recenzjami fona na necie, pozostaje mi modlić się o wybicie się bada.
Próbuje pomóc: http://www.dailymotion.com/video/xjlqld_hot-download-android-2-3-on-samsung-wave-s8500-fresh-29-06_videogames
Jako że posiadam Wave 723:
Telefon jest dobry do wszystkiego... tylko nie do gier i aplikacji, jest ich żałośnie mało (chyba że zamierzasz się bawić starymi gierkami java albo emulatorami nintendo/gameboy). Ale jako komórka do słuchania muzyki, oglądania telewizji (tak, jest to możliwe), przeglądania stron internetowych (pod warunkiem że masz dostęp do wi-fi), facebooka, e-maila czy choćby przeglądania zdjęć nadaje się świetnie. Ale jeśli zamierzasz używać go też jako maszynę do gier albo aplikacji to bez zastanowienia kupuj komórkę z androidem.
zabawa z piratami wymaga grzebania w telefonie i wiele cierpliwosci.
1. Ściągasz na komputer
2. Przerzucasz na komórkę
Skomplikowane.
kristal, jemu to nic nie da, Android w wersji częściowo działającej(brak obsługi sieci komórkowej i wielu innych funkcji) jest tylko na S8500 Wave 1 ale przy jego wgraniu ingerujemy w bootloader telefonu i tracimy gwarancję, co więcej jak coś skopiemy to telefon kończy jako cegiełka(martwy) a naprawa nie będzie tania.
broda81 sam chciałem kupić Wave 1 zaraz po premierze systemu Bada, ale na całe szczęście zmieniłem zdanie z czego jestem niezmiernie happy, niestety moja koleżanka popełniła ten błąd i do dziś dnia jęczy z powodu braku oprogramowania a przecież smartfony kupuje się właśnie dla programów i gier, jak ktoś chce dzwonić i smsować to ma zwykłe komórki.
Plusem Wave 1/2/3 jest dobrej jakości wykonanie i podzespoły, niestety w przypadku tych drugich mała ilość softu sprawia, że nie ma na co wykorzystać mocy obliczeniowej;)
Wada to niszowy system którego używa jedynie Samsung i to w małej części telefonów, gier jest niewiele a te najlepsze graficznie oraz z dużą grywalnością w 90% pochodzą z czasu gdy Bada OS debiutował i producent zapłacił programistom aby wydali kilka popularnych tytułów znanych z IOS i Androida.
Na Badę nie znajdziesz również żadnych konkretnych emulatorów konsol i starych komputerów co wyklucza możliwość zabawy w emulację znaną z Androida, IOS czy Symbiana.
Większość producentów sofwaru nie jest nawet zainteresowana tym systemem dlatego, że o popularności wśród programistów decyduje sprzedaż telefonów z danym OS w USA, Japonii, UK oraz Korei Pld, niestety w tych krajach nikt nie chce ich kupować więc na wzrost popularności raczej nie ma co liczyć.
Najbardziej żałosnym jest fakt, że użytkownicy muszą często ratować się aplikacjami i grami pisanymi w Java, dokładnie tymi samymi których używa się w pierdółkach pokroju Avila, Monte, Cookie a przecież nie po to kupujemy tak mocny sprzęt, prawda?
NoobGod widać, że nie wiesz co piszesz, dla Ciebie to proste bo na badziewiasty low endowy 723 to już w ogóle nic nie ma, Ty tylko Javę wgrywasz a ja mówię o aplikacjach i grach pisanych specjalnie dla Bady(modele Wave 1 8500, Wave 2 8530 i Wave 3 8600) które wymagają mieszania w sofcie, podmiany plików itp;)
A nie możesz go zwrócić? Masz 7 dni do zwrotu telefonu.
A nie możesz go zwrócić? Masz 7 dni do zwrotu telefonu.
No ale on mi się podoba, dźwięk okej, filmy odtwarza ładnie. Najwyżej nie będe grał na fonie
broda81 no i właśnie do takich zastosowań on się nadaje, tym którym na tym zależy chwalą topowe Wave 1,2,3, natomiast jak szukasz czegoś więcej(duży wybór aplikacji i gier) to pozostaje zmiana na coś z Androidem lub IOS.
a ja mówię o aplikacjach i grach pisanych specjalnie dla Bady(modele Wave I 8500, Wave 2 8530 i Wave III 8600) które wymagają mieszania w sofcie, podmiany plików itp;)
To trzeba było zaznaczyć że masz na myśli pirackie aplikacje ze sklepu samsunga, myślałem że masz na myśli zwyczajną javę.
NoobGod widać, że nie wiesz co piszesz, dla Ciebie to proste bo na badziewiasty low endowy 723 to już w ogóle nic nie ma
Wybacz mi mistrzu, następnym razem kupię tego IPhone'a 4S za 2700 zł. Wybacz mi. :-(((
A reszta co napisałem o BADA to prawda: Muzyka, komunikacja - tak. Gry i aplikacje - nie.
To trzeba było zaznaczyć że masz na myśli pirackie aplikacje ze sklepu samsunga, myślałem że masz na myśli zwyczajną javę.Wybacz mi mistrzu, następnym razem kupię tego IPhone'a 4S za 2700 zł. Wybacz mi. :-(((A reszta co napisałem o BADA to prawda: Muzyka, komunikacja - tak. Gry i aplikacje - nie.
Wiadomo, że jak ktoś kupuje Wave 1/2/3 nie chce bawić się Javą, zresztą tylko na te modele wychodzą prawdziwe gry i programy pod Bada, reszta modeli jest całkowicie olewana i trzeba ratować się javką
Nie kpij, nikt nie każe kupować Iphona za 2700, za 500 zł masz sprzęt z Androidem który rozkłada modele pokroju Wave 723.
Problem polega na tym, że Samsung ma 3 różne linie cenowe Wave, ale tylko ta topowa się liczy(8500/8530/8600) i tylko na nią wychodzi regularnie natywne oprogramowanie pod Bada:)
Proponuję najpierw przeczytać recke telefonu a potem się dopiero wypowiadać. Jeśli ktoś mi pisze że minusem telefonu jest mała liczba gier na niego...
ech, stary sie chyba jakiś robię bo myślałem że telefon to do dzwonienia służy
Owszem bada to system samsunga, ale jest ciągle rozwijany (o czym świadczy chociażby wersja 2.0). Piszecie że na andka i resztą jest tyle aplikacji, ludzie, a ile Ty ich tak naprawdę użyjesz? 10-20? a ilu tak naprawdę potrzebujesz? 2-3? jeśli ktoś chce grać niech sobie psp kupi czy inne przenośne badziewie. Telefon powinien przede wszystkim spełniać swoje podstawowe zadania, cała reszta jest tylko dodatkiem. Bada jest stabilniejsza, płynniejsza, nie łapie zawiech i jest mniej bateriożerna (nie trzeba latać z ładowarką w kieszeni). Do tego dorzuć sobie dużo lepsze materiały z jakich jest wykonany, już o pierdołach typu kręcenie filmów w hd (720p), odtwarzaniu divx, bezpłatnym pakiecie "offica" i przeglądarce obsługujacej html w wersji 5 i flasha nie wspomnę (czyli nie trzeba nic instalować w javie jak to co niektrórzy podpowiadają). Wystarczy chwile pomyśleć czego się oczekuje od telefonu?
a jak już tak bardzo chcesz pograć to samsung robi bardzo często wyprzedaże różnych aplikacji (np ostatnio było za darmo do pobrania pełna wersja Asphalt 3d czy jak to tam się zowie). Tak jak mówiłem poczytaj recki odnośnie tego co kupiłeś a nie czytaj wypocin nt. telefonów na portalu o grach....
Jvri to jest smartfon, zadaniem komórki z systemem operacyjnym jest obsługa aplikacji mogących usprawnić pracę telefonu, korzystanie z internetu(www, poczta, bankowość, informacje, video, komunikacja internetowa), rozrywka w formie gier to miły dodatek, natomiast samo wykonywanie połączeń nie jest na pierwszym miejscu, dlatego często smartfony nazywane są terminalami internetowymi;)
Może Tobie to wystarcza, ale innym nie, jak ktoś chce tylko dzwonić to kupuje jakąś klasyczną konstrukcję lub dotykową zabawkę pokroju Samsung Monte.
Sam mam siedem telefonów z czego dwa służbowe i tyle samo numerów telefonów, Samsung Galaxy S, Galaxy S II,Galaxy Mini, HTC Wildfire S,Nokia 6303i, Sony Ericsson C901, Nokia C2-00.
W ciągu 11 lat miałem ponad 50 modeli komórek więc uważam, że co nieco wiem na ten temat.
Kocham argument o tym, że dostęp do dużej liczby aplikacji nie jest potrzebny, wiesz mając w przeszłości wiele modeli telefonów z Symbianem, często psioczyłem na brakujące apki do tego i owego, dopiero teraz na Androidzie mam wybór, nikt nie zmusza mnie do użycia jednego produktu z braku konkurencji więc mogę znaleźć coś dla siebie i tak właśnie powinno być, tymczasem na Bada brak podstawowego softu, to jest problem, szczególnie, że to smartfon.
Na każdym smartfonie mam od 30-40 aplikacji z których korzystam niemal każdego dnia w zależności ile mam przy sobie komórek, natomiast gry są miłą odskocznią gdy czekam w kolejce by coś załatwić, więc konsola jest zbędna.
Bada jest bublem o czym możesz się przekonać po opiniach użytkowników którzy otrzymali updejt do wersji 2.0, zobacz ile jest problemów np z nieszczęsną optymalizacją pamięci ram której często brakuje mimo 512mb.
Nie jest również mniej baterio-żerna, od wersji 2.0 ten stan rzeczy uległ zmianie, czas jej trzymanie gwałtownie poleciał w dół.
Odnośnie przeglądarki wbudowanej w telefonach z Bada to jest ona straszna, każdy wrzuca ją do minusów tych telefonów, odsyłam do stron poświęconych temu systemowi, popatrz jak ona działa jak durny pasek zajmuje część ekranu utrudniając oglądanie;)
Bada 2.0 obsługuje flasha jedynie w wersji Lite i nie radzi sobie ze wszystkim w przeciwieństwie do specjalnie dedykowanego sprzętowi mobilnemu z Androidem AdobeFlash na którym działa wszystko(jednak wymaga procka z architekturą ARM7).
Dodatek w postaci mobilne wersji "Office" masz w niemal każdym smartfonie z Androidem który kupujesz w sklepie, divx są głównie w droższych modelach,ale to nie problem, w Android Market masz playery do filmów razem z kodekami do różnych formatów i to również za darmo, więc bez problemu można oglądać filmy jeśli ktoś lubi na takich ekranach;)
Jak chcesz pogadać o telefonach zapraszam na największy vortal komórkowy Telepolis, tam udzielam się od lat, komórki to moja pasja;)
Natomiast co do rozwoju Bady to przyszłość nie jest taka pewna, Samsung z Intelem myślą o połączeniu Bady z całkiem nowym systemem Tiezen który przejęli w spadku po spółce Intela z Nokia (MeeGo), w tym wypadku użytkownicy obecnych modeli zostaną w przyszłości pozbawieni wsparcia.
Jvri to jest smartfon, zadaniem komórki z systemem operacyjnym jest obsługa aplikacji mogących usprawnić pracę telefonu, korzystanie z internetu(www, poczta, bankowość, informacje, video, komunikacja internetowa), rozrywka w formie gier to miły dodatek, natomiast samo wykonywanie połączeń nie jest na pierwszym miejscu, dlatego często smartfony nazywane są terminalami internetowymi;)
No tym to przyznam szczerze mnie rozbawiłeś
żeby nie było, nie jestem fanboyem ani bady ani samsunga, sam osobiście używam andka, przy czym pierwotna euforia ile to na nim jest aplikacji i "możliwości" już dawno mineła i doceniam obecnie nie co bardziej praktyczne aspekty w telefonie (jak choćby fizyczne klawisze odbierz/odrzuć bo przesuwanie paluchem po ekranie pozostawiem w formie zabawy dla mało dzwoniących). Nie obraź się ale ciężko mi uwierzyć że codziennie używasz 30-40 aplikacji w telefonie,a już tym bardziej że są one Ci niezbędne do pracy/życia. Nie ukrywam że jest kilka aplikacji które mogą ułatwić nie co życie, ale większość tego co jest w markecie to zbędny gadżet/bajer/gra, więc tutaj mnie nie przekonasz że ilość przekłada się na jakość (zwłaszcza przy darmowych wersjach). Co do aktualizacji bady do 2.0 to użytkownicy są sobie sami winni, jak się na siłe chce być na czasie i poprawiać to co już jest sprawdzone instalując nie pewny soft no to nie ma co potem płakać jaki to samsung jest fe i be Co do "offica" również się nie zgodzę bo jest wręcz przeciwnie - w mało którym jest porządny bezpłatny pakiet zapewniający pełen pakiet edycjii dokumentów, ale to już pomniejsza sprawa, można sobie łatwo poradzić
Dziękuje za zaproszenie na portal, ale życie nauczyło mnie by większość wypowiedzi na tego typu portalach czytać z przymrużeniem oka, raz że polacy z natury mają tendecję do narzekania, dwa że wiele spraw wyolbrzymiają w jedną bądź drugą stronę, o obiektywnej ocenie nie wspominając
czego zresztą jesteś niestety przykładem - kompletnie skreśliłeś telefon tylko ze względu wgranego nań oprogramowania (przy czym zastanawiam się czy w ogóle miałes z nim styczność przez dłuższy czas, czy tylko jak więksość opierasz się na powielanych opiniach innych) - i w przeciwieństwie do Ciebie telefony to nie moja pasja tylko praca, dlatego podstawowym pytaniem dla każdego jest - do czego ów telefnu będzie używał, dopiero pod tym kątem należy dobrać sobie sprzęt, bo często to co na początku wydaję się na zaletę, często później w praktyce okazuje się zbędne.
Peace!
Właśnie zamówiłem sobie ten telefonik i tu mam mały problem. Samsung korzysta z systemu operacyjnego Bada. Czy na tą platforme jest dobry dostęp do gier?