Sandbox na sandboxie, sandboxem pogania

Co mi się nie podoba? Nadużywanie słowa sandbox. Czy traz wszystkie gry, które będą miały wbudowany jakikolwiek map editor będziemy okrzykiwać mianem sandboxa? Przykład?

http://www.mmorpg.org.pl/news/zobacz/The-Repopulation-trailer-sandboxowego-sci-fi-MMORPG

No ludzie litości. Sandbox to gra, w której SKUPIAMY się na edytowaniu otaczającej nas w grze rzeczywistości, a nie każda gra, w której możemy edytowac mapę przed główną rozgrywką!

Ciężko unikać tego określenia, skoro producenci sami określają tak swoje gry. Pretensje do nich.

Ciężko unikać tego określenia, skoro producenci sami określają tak swoje gry. Pretensje do nich.

Ale nie oni piszą newsy na tej stronie.

O.M.G ludzie będziecie teraz czepiać się o to co, kto i jak nazywa? Jak ktoś powie "cześć", albo "dzień dobry" to też nie będzie pasować? Każdy mówi i nazywa jak chce tym bardziej, że jak kolega wyżej wspomniał, twórcy sami tego określenia używają.

OMG. Idź z tym do sądu. Gdzie to jest nadużywane? Otherland? The Repopulation? Mortal Online? O jakie newsy Ci chodzi? Jeśli twórcy mówią że to sandbox, to znaczy że to sandbox. Chyba oni lepiej wiedzą co tworzą, nie?

sprostowanie do tematu - sandbox nie polega na tworzeniu czegokolwiek, a na oferowaniu graczowi otwartego świata, nieliniowej rozgrywki i możliwości podejmowania wyborów. Minecraft nie jest sandboxem, bo świat jest złożony z klocków, które my również możemy kłaść, a dlatego, że nic nie jest nam narzucone. Łazimy po losowo wygenerowanym świecie, możemy zarówno tworzyć, ale i snuć się po tym otwartym świecie właśnie i podziwiać widoki.

Co do jednego się natomiast zgadzam, bo żaden edytor map dla sieciówki nie zrobi z niego sandboxa.

@up, your argument is invalid. Ludzie mają tendencje do nazywania rzeczy tak jakby chcieli żebyś je odebrał. Na rynku oficjalnie możemy zagrać w gry typu MMOFPS chociaż taki gatunek, rzecz jasna, nie istnieje.

Co to w ogóle za temat, bez sensu. No ale jako, że jestem tu to i ja się wypowiem.

A do powiedzenia mam niewiele, z reszta było już o tym wspomniane powyżej.

Jeżeli jakiś producent nazwie swoją pracę "Sandbox'em". To to będzie zasrany sanbox i nic ani nikt tego nie zmieni, a to że to się tobie nie podoba to mało kogo obchodzi. ; ;)

@PlainLazy

To ja jeszcze wtrącę ostatnie 3 grosze. Twój argument odnośnie MMOFPS też jest niepoprawny, bo to że taki gatunek nie istnieje oficjalnie, nie znaczy, że nie można go stworzyć. Tak samo jak na przykład gatunek "Sim". Bardziej pasowałby argument, gdzie twórcy mówią "sandbox", a mimo to, rozgrywka jest liniowa.

I nie przesadzajcie już z tym. Mówią sandbox, to sandbox. Mówią MMORPG, to MMORPG. Rynek MMOG, to nie marketing ze sklepów, gdzie żeby dojść do działu z pieczywem trzeba przejść przez kilka innych działów. Mogą nas okłamać np. co do ograniczeń kont f2p, ale nikt nie okłamie co do rodzaju gry...

Okłamie, okłamie. I moim zdaniem w rzetelnej informacji o grze powinno pojawić się info, że producent wypuszcza grę, określąną przez siebie mianem sandboxa, a sandboxem ona nie jest. Taka ściema powinna zostać natychmiast zrugana. Wynika to z tego, że sandboxy mają teraz dużą popularność. Równie dobrze możemy powiedzieć, że sandboxem jest HoMM3, AoE i inne strategie...

I nie przesadzajcie już z tym. Mówią sandbox, to sandbox. Mówią MMORPG, to MMORPG. Rynek MMOG, to nie marketing ze sklepów, gdzie żeby dojść do działu z pieczywem trzeba przejść przez kilka innych działów. Mogą nas okłamać np. co do ograniczeń kont f2p, ale nikt nie okłamie co do rodzaju gry...

To, że oni mówią, że to sandbox to ja mam od razu wierzyć, że nim jest? Niech traktują nas poważnie, a nie tylko mówią tak, aby zdobyć jak najwięcej popularności.

Jak dla mnie to mogli by i nazywać gry srambox, chojbox, gownobox itp., itd. Ważne aby gra była grywalna i się podobała.

Co mi się nie podoba? Nadużywanie słowa sandbox. Czy traz wszystkie gry, które będą miały wbudowany jakikolwiek map editor będziemy okrzykiwać mianem sandboxa? Przykład?

http://www.mmorpg.org.pl/news/zobacz/The-Repopulation-trailer-sandboxowego-sci-fi-MMORPG

No ludzie litości. Sandbox to gra, w której SKUPIAMY się na edytowaniu otaczającej nas w grze rzeczywistości, a nie każda gra, w której możemy edytowac mapę przed główną rozgrywką!