Sciny na laptopie

kupilem tydzien temu laptopa msi ql62 6qf.

gtx 960m , i5 6300hd 8gb ram dysk wd 5400 obr/min , bez systemu

Przyznaje windows jest nie orginalny (mam klucz do orginalnego ale nie chce mi sie przeinstalowwywac)

Nastepujacy problem...podczas w gry nawet nie wymagajace typu wow (vanila) itp nastepuja zrywki podczas gry doslownie na ulamek sekundy ...co chwile.

mozliwe ze to przez nie orginalny windows 10 ? ew brak wszystkich jego najnowszych aktualizacji czy raczej bedzie padnieta grafika/ram ??

dochodzi do tego rowniez artefakty w lewym rogu ekranu w przegladarce chrome (czarne paski gdy wyskakuje powiadomienie o pobieraniu).

do tego wszystko jest jakies za duze jak na rozdzielczosc 1920...obok mam lapka na tej rozdzialce i wszystko jest sporo mniejsze....

Prawdopodobnie brakuje ci jakichś sterowników do karty graficznej. Przez to właśnie może ci się psuć rozdziałka ale wejdź też w ustawienia wielkości tekstu w rozdzielczości ekranu i tam masz do wyboru skalowanie - możliwe że to to.

chodzi o scinki w grach... ze skalowaniem juz sobie poradzilem :Xdalem na 100% i jest ok ...chodzi tylko i wylacznie o sciny gdzie na sporo gorszym sprzecie w ogole nie wystepuja.

Na 90% pewnie masz ustawioną karte zintegrowaną. Zobacz w menadżerze urządzeń czy masz 2 karty graficzne. Jeśli tak to naciśnij prawym na pulpit i powinnien być Panel Sterowania Nvidia. Tam masz do wyboru zintegrowaną kartę i karte o wysokiej wydajności i musisz wybrać tą o wysokiej wydajności.

Nastepujacy problem...podczas w gry nawet nie wymagajace typu wow (vanila) itp nastepuja zrywki podczas gry doslownie na ulamek sekundy ...co chwile.

Czyli masz cały czas 60 fps, na chwilę Ci spada do 1 po czym wraca do 60 ? Jeżeli tak, to jestem zaznajomiony z problemem, chociaż sam rozwiązania nie znalazłem ;< Ale nie jest to problem z systemem lub przestarzałymi sterownikami, tego jestem pewny :) Ludzie mówią, że RAM, ale masz 8GB. Najlepszym, więc strzałem jest to, że tekstury z dysku nie wyrabiają się z doczytywaniem.

To już chyba jest zmora niektórych laptopów po prostu. Mam to samo od dnia zakupu z tym, że mój laptop to lenovo y50-70 ta sama grafika, procesor tez i5 i tyle samo ramu. Po jakimś czasie się przyzwyczaisz. Dużo czasu spędziłem na poszukiwaniu rozwiązania i nic nie znalazłem. Odesłanie laptopa na gwarancję również nic nie dało. Tak po prostu musi być i tyle. Taki problem jest dosyć częsty właśnie u posiadaczy gtx xxxM. Musisz się z tym niestety pogodzić. Może dysk SSD by coś zdziałał ale tutaj pewności nie mam, ponieważ nie testowałem.

czyli poprostu oddam chyba laptopa bo to nie ma sensu...

Że co? Pogodzić się? :P Też mam podobnego lapka i jedyny problem który zaobserwowałem jest gdy gry korzystają ze zintegrowanej karty graficznej. Ale to wystarczy prosto zmienić.

Oddawaj laptopa na gwarancje bo coś rzeczywiście jest nie tak. Nawet niepotrzebnie czekałeś tak długo.

kupilem tydzien temu laptopa msi ql62 6qf.

gtx 960m , i5 6300hd 8gb ram dysk wd 5400 obr/min , bez systemu

Przyznaje windows jest nie orginalny (mam klucz do orginalnego ale nie chce mi sie przeinstalowwywac)

mozliwe ze to przez nie orginalny windows 10 ? ew brak wszystkich jego najnowszych aktualizacji czy raczej bedzie padnieta grafika/ram ??

dochodzi do tego rowniez artefakty w lewym rogu ekranu w przegladarce chrome (czarne paski gdy wyskakuje powiadomienie o pobieraniu).

do tego wszystko jest jakies za duze jak na rozdzielczosc 1920...obok mam lapka na tej rozdzialce i wszystko jest sporo mniejsze....