Screenshoty

Mam do was dwa pytania.

1. Czyją prawnie własnością są screenshoty z gry?

2. Czy zmienione screenshoty* mogą być udostępnione publicznie i mogą posłuż jako wzór do wykodowania czegoś w projekcie komercyjnym?

*mam na myśli że np. potrzeba wzoru do wykodowania danego mobka a by najlepiej go pokazac (na koncu będzie wyglądał inaczej) potrzeba wkleić np. łapy stwora z innej gry (z danego screena) i np. głowe innego.

@ref

Idź się spytać jakiegoś forum prawnego. Jak na mój mózg to nie możesz bo to jest jakaś tam własność intelektualna chyba ,że przerobisz tego screena tak bardzo ,że nie będzie widać co to za gra.

Nie możesz wykorzystywać takich rzeczy w celach zarobkowych (promocji własnych rzeczy, produktów czy w/e), jednak możliwym jest zastosowanie w luźnej wariacji czegokolwiek. Możesz sobie zrobić arta, podpisać z czego zaczerpnięte są elementy i będzie cacy, jednakże nie możesz podpisywać się jako właściciel tego tworu, bo twój nie jest. Dokładnych informacji na ten temat zaczerpniesz w regulaminie każdej gry, bądź też pisząc maila z zapytaniem - dostaniesz prędzej odpowiedź niż na forum i będzie pewna. A i jak dokładnie wyjaśnisz do czego to może i dostaniesz pozwolenie.

Mam do was dwa pytania.

1. Czyją prawnie własnością są screenshoty z gry?

2. Czy zmienione screenshoty* mogą być udostępnione publicznie i mogą posłuż jako wzór do wykodowania czegoś w projekcie komercyjnym?

*mam na myśli że np. potrzeba wzoru do wykodowania danego mobka a by najlepiej go pokazac (na koncu będzie wyglądał inaczej) potrzeba wkleić np. łapy stwora z innej gry (z danego screena) i np. głowe innego.