Secret World Legends

Witam, chciałbym się dowiedzieć nieco więcej na temat tej gry, czy wgl jest sens zabierania się za chwaloną przez wszystkich fabułę jezeli sa dosc mocne mikroplatnosci ? Da się ogarnąc caly kontent bez wydawania pieniedzy z item shopu ? Chcialbym prosic tez jakichs aktywnych graczy zeby moze w jakims skrocie przedstawili mi zalety jak i wady tej gry, Z góry wielkie dzięki ! Pozdrawiam

Fabuła? Najlepsza jaką do tej pory widziałem (a widziałem naprawdę sporo), mikro transakcje, więc za czasów kiedy grałem, opierały się na jakichś kosmetycznych rzeczach no i dziwnych resetach itp. Cały kontent masz za free plus to co dodają (czyt. Tokyo). A co do aktywnych graczy… Uhh… Wszyscy chwalą fabułę itd, tyle tylko że jest jeden mały problem, Polaków w tej grze jak na lekarstwo, sam podchodziłem do tego tytułu z 6-8 razy… Ale po dłuższej rozgrywce gra robi sie po prostu nudna bez osób z którymi możesz wejść w tzw. interakcje.

Ludzi do wspólnej gry jest sporo z tym, że nie krajan. A co do samej fabuły, to faktem jest, że w SWL stoi ona na bardzo wysokim poziomie.

Chętnie bym się dowiedział co to za “dość mocne mikropłatności”, bo gram od bety i niestety czegoś takiego tu nie zauważyłem :(.

Ale to prawdopodobnie wynika z podejścia : SWL nie jest WoWem ani innym FF XIV, tutaj nie afczysz w mieście kolejkując się na dungeony jako end-game. Tutaj od początku do końca chodzi głównie o fabułę, questy i świat gry. Owszem, są dungeony, tak, są raidy, ale nie są one daniem głównym, a bardziej dodatkiem. Ot, zrobić je dwa, trzy razy dziennie dla odpoczęcia od questów i trochę kontentu grupowego.

Calutką fabułę od intra aż do samego końca możesz zrobić za darmo i nigdy to się nie zmieni. Są świetne dialogi, wyraziste postacie, ciekawe lokacje, a nawet ciekawe zadania (szukanie duchów w opuszczonym domu, cofanie się w czasie by podmienić przedmiot na replikę, a prawdziwy artefakt zakopać, by potem go odkopać w przyszłości…). Do tego gra stanowi miłą odskocznię od oklepanego “smok, wielkie i pradawne zło, szalony mag, czy inna horda orków niszczy świat”, a klimat w grze jest świetny, zwłaszcza jesli oglądałeś seriale takie jak supernatural, czy wynnona earp :stuck_out_tongue:

Wlasnie ogladalem dlatego mocno sie zainteresowalem, co do mikroplatnosci spotkalem sie z duzym przerkonaniem ze bez kupowania skill pointow bodajze jest dosyc ciezko- grind etc, mocno zawiodlem sie na BDO dlatego nie chcialbym stac w miejscu tylko zeby cos kupic, ale jesli mowisz ze jest ok to w takim razie dam szanse ;D

Grywam już jakiś czas i powiem że:

• Fabuła -jest naprawdę cudowna, w tym względzie chyba nie ma co dodać Loor napisał większość.
  • Mikropłatności- nie istnieją wszystko możesz zdobyć bez wydawania pieniędzy (nawet walutę, którą kupujesz za prawdziwe pieniądze). Właściwie kupienie czegoś w IS da ci jedynie dodatkowe punkty do umiejętności(które możesz wyfarmić) albo klucze do skrzynek z kosmetykami
  • Gra w sumie opiera się na questach. Robisz questy na początku, w środku i na end-gamie, a jest ich dość sporo.
  • Trochę mała ilość dungeonów, raidów, scenariuszy(coś w stylu obrony przed falami przeciwników) i prawie zerowe PVP, tak jak mówiłem gra opiera się na questach i to jest fajne, ale dobrze było jakby tych rzeczy było więcej bo fajnie czasem zrobić
  • Brak polskich gildii/cabali - fajnie by było pograć w jakiejś polskiej gildii(może tutaj by się udało zebrać ludzi do założenia takowego)

Ogólnie względem raidów,dungeonów i pvp najprawdopodobniej się to zmieni i dojdzie ich trochę bo ostatnio twórcy spytali co gracze chcą by zostało dodane do gry i wielu graczy właśnie chciało dodania tych 3 rzeczy w większej ilości.

A jest jakie polskie community chociaż? jakies forum gdzie mozna rodakow znalezc? Moze jakis discord ?

z tego co szukałem polskie forum umarło jakoś 2 lata temu, discorda nie znalazłem, na FB jest grupa z 18 osobami. Paru polaków widziałem w grze, ale tak jak mówię brak polskiego cabala(cabal=gildia)
discorda zawsze można założyć

Domyslam sie ze powodem tego jest bariera jezykowa, skoro glowna zaleta tej gry to rozbudowana fabula to jednoznaczne jest ze spora iloscia tekstu ; /

Polski Cabal był przy premierze SWL, tyle że ludzie przestali grać, raczej nie sądzę żeby ktoś kto ma pojęcie na czym ta gra polega, miał problemy językowe. Chociaż założenie lub spróbowanie pozbierania kilku/kilkunastu osób do wspólnej gry było by całkiem spoko :slight_smile:

Ta oni chyba nazywali się Polscy husarze o ile dobrze pamiętam, jeszcze byli hermetic order of trinity, ale oni chyba też zrezygnowali.
Sam bardzo chętnie założyłbym taki cabal, ale gram w to jakoś 3 lub 4 miesiące i nie wydaje mi się że po tak krótkim stażu w SWL robić się liderem cabala. chociaż jakby ktoś chciał taki cabal chętnie bym dołączył albo nawet sam spróbował zrobić.

No to juz w tym temacie jest nas kilku, od tego mozna zaczac ;D

Zgadzam się, można spróbować coś skleić. A co do liderowania to wydaję mi się że i tak będziesz widział sporo więcej niż cała reszta która zaczęła by grać :slight_smile:

https://discord.gg/UjNpebv

Dobra to spróbujmy zobaczymy ile osób będzie i potem się o jakimś cabalu pomyśli. Zaproszenie do polskiego discorda

Discorda dodalem, mam nadzieje ze bedzie sie rozszerzal z czasem ;D Mam tez w sumie jeden problem, doszedlem do agarthy czyli w sumie dopiero poczatek ale optymalizacja jest tutaj na az tak slabym poziomie ? Co chwile mam jakies scinki, komputer mam naprawde mocny a potrafi scinac nawet na cut scenkach, przy walce jest to najbardziej meczace i psuje troche feeling gry, jak sobie z tym poradziliscie ? Staralem sie zmienic poziom grafiki na medium oraz na dx 9… nic nie pomaga…

Nie do końca jest to wina optymalizacji, ale nie bd się w to zagłębiał. Tak zdarzają się ścinki też mam mocnego kompa, u mnie pomogła zmiana na wysokie i danie dx 9, pobaw się w opcjach i powinno być okej.

Względem discorda jak będzie nas tam więcej i zacznie się jakaś dyskusja to już będzie dobrze. Póki co to poustawiałem tam uprawnienia, grupy i jakieś linki

Niestety pomimo spedzenia troche czasu nad ustawieniami, poradnikami ze steama oraz reddita ciezko jest grac z takimi zcinkami, dodaja caly czas nowy kontent, dlaczego nie skupia sie na poprawie silnika, aby dalo sie w to grac, widac jak swietnie jest zrobiona fabularnie ale chyba jestem zmuszony poczekac az naprawia optymalizacje bo tu juz nie chodzi o fps bo one sa ok tylko o freezy, dziwne wczytywanie co chwile, naprawde szkoda, wiadomo skad takie recenzje na steam.

Co prawda w SWL grałem przy starcie, ale jakich takich ścinek czy innych dziwnych rzeczy nie odczuwałem a kompa mam, można powiedzieć średniego.

Tak jak mówię pobawiłem się w opcjach i u mnie działa. Dziwne że ty masz dalej problemy

Ok jestem mega zadowolony z faktu ze ktos z reddita naprowadzil mnie na dobra droge i problemy zniknely calkowicie, glowny powod freezingu oraz przycinania sie lezy w samym launcherze, jest tam opcja pelnej instalacji klienta ktora mialem odhaczoną z automatu, podczas grania brakujace dane byly bezposrednio pobierane stad te problemy, Wiec wracam juz na dluzej do SWL, pozdrawiam