Seria Gothic - jak wam się udało wkręcić?

Fabuła, świetne dialogi, oryginalne pomysły. No i wkręciło mi się to też ze względu :P że jak wychodził Gothic to nie było zbyt wielu wybitnych gier do pogrania.

No i wkręciło mi się to też ze względu że jak wychodził Gothic to nie było zbyt wielu wybitnych gier do pogrania.

Lol, lata 200-2003 byly bardzo obfite.

Gothic OP. Żadna gra mnie nie wkręciła tak pod wzgłędem ogólnie całego świata,historii i tak jak to jest wszystko pokazane do tego system walki był dosyć ciekawy jak na tamte lata

Aa, jeszcze jedno było pociągające. Gra była dość dorosła jak na tamte czasy. Pamiętam, że w pliku .ini dało się zmodyfikować linijkę odpowiedzialną za ilość krwi. Do tego ten szaro-bury świat. Rewelacja, aż mam ochotę po raz drugi w tym roku ogarnąć jedynkę. :-P

Btw. Teraz* na Steamie można kupić trzy najlepsze części za niecałe 5 euro. W skład Gothic Universe wchodzi Gothic 1, Gothic 2 Złota Edycja oraz Gothic 3.
Sam posiadam edycje pudełkowe oraz z różnych czasopism komputerowych, ale takiej okazji nie mógłbym przepuścić.

*nie wiem dokładnie kiedy się rozpoczęła promocja, wpisując "Gothic" w wyszukiwarce, od razu ukazał mi się taki widok. ;)

Ja byłem maniakiem Gothica, pierwszą drugą całą przeszedłem a trzecią możne 10%...
Dzisiaj się dowiedziałem od was jest jest 4 cześć o_0

@KierowcaTira, "czwarta" część ma tylko w nazwie Gothic, oraz że w fabule na chwilę występuje Bezimienny z poprzednich części. Dla większości fanów sagi, Gothic kończy się w trzeciej części.
Sam jestem fanem Gothica, pomimo tego że Upadek Setarrif (samodzielny dodatek do Arcanii) nie przeszedłem. Po prostu nie chcę aby Gothic kojarzył mi się z denną rozgrywką.

Nie wiem dlaczego ale nigdy nie grałem Wiedźmina, nie licząc u kumpla 30 minut...
Gothic, Risen, Star Wars Old Republic, Mass Effect to były fajne giery.

Fenomen gothica? Fabuła sztampowa, sterowanie koszmarne. Lecz rok 2001 dla rpg 3D z widoku pierwszej i trzeciej osoby otworzył właśnie gothic, do tego polska wersja posiadała doskonale podłożone głosy i udźwiękowienie. Dodatkowo giera otwarta na modowanie wszystko to sprawiło że gothic uplasował się na wysokiej pozycji w kwesti rpgów.

Gothic jest po prostu klasykiem w RPG i każdy szanujący się gracz powinien go kupić (nie jest wcale drogi) i przejść z uśmiechem na twarzy. Fakt, że gra jest z 2001 więc nie zachwyca Ultra grafiką ale nie o to w tej grze chodzi. Fabuła i klimat jaki czuje się w tej grze jest po prostu nieziemski. Tak na prawdę Gothic rozpoczął u mnie manie kolekcjonowania gier RPG (ale tylko tych wartych uwagi). Gothic'a wspominam bardzo miło. Jeśli chcesz spędzić wiele godzin dobrej zabawy to polecam :)

Męski, brutalny, brudny świat, w którym odnalazłem się już w pierwszych minutach gry ;)

Nie rozumiem jednego. Mówienia, że Gothic miał koszmarne sterowanie.
Otóż, jak to? Chyba jedno z fajniejszych, które spotkałem w RPGach. Liczy się nie tylko twoja umiejętność walki mieczem w grze, ale też refleks. Odskok w dobrym momencie, blok, itd.

Mnie Gothica 1 pokazał kuzyn, i przyniósł mi go też na płycie, chyba z CD-action czy z innej takiej gazetki. Na początku też mi to średnio szło, młody byłem bardzo.
Coraz dalej w fabułę, coraz głębiej w tym siedziałem. Przechodziłem ją raz za razem, raz tą klasą, raz w tym obozie, raz w tamtym.

Gothic 2 to był must-have. W niego gram do dzisiaj, zawsze jak np już totalnie nie mam w co grać, to włączam Gothica i robię rozpierdziel u orków ;)

Szczerze powiedziawszy, 3 nigdy do końca nie przeszedłem. Byłem dość daleko co prawda, ale jednak nie byłem w stanie jej skończyć. Tutaj mnie się sterowanie podobało raczej średnio. no, może nie tyle sterowanie, co walka. W 1 i 2 była bardziej taka szybka. No i 3 też ciągle to samo. Idź tam, zrób porządek z orkami w mieście, albo buntownikami koło miasta, po czym idź do następnego, i znowu zataczamy koło.

Gothic 2 NK jest, i pozostanie na długie lata prawdopodobnie najlepszą grą RPG

Co do Risenów.

1 była bardzo dobra, bardzo przypominał mi Gothica, co jest niesamowitym plusem, zresztą to samo studio. To sterowanie podczas walki, a korzystanie z magii było bardzo przyjemne i fajnie zrobione.
Jendak Risen 2 był wg. mnie bardzo słaby, beznadziejne sterowanie i walka.

Już niedługo wyjdzie Risen 3, zobaczymy, czy tam wrócą do tego lepszego sterowania, czy zrobią jeszcze inne, czy pozostanie takie same jak w 2 ( oby nie )

W Risen 3 sterowanie z tego co wiem ma być takie jak w poprzednich odsłonach i wgl sama gra nie wprowadzi wielkiej świeżości bo będzie na kilometr zalatywać starymi gierkami z tego studia.

Witam. Od tylu lat posiadam Gothica 1 i 2, miałem okazję grać w 3 u znajomego. W żaden sposób nie mogłem się wkręcić tak jak on - maniak Gothica. Całe wakacje siedział i przechodził po 2-3 razy obie części (przed 3), a ja nawet nie przeszedłem dalej niż drugi rozdział w jedynce, czyli obóz... W dwójce co prawda zostałem paladynem, ale to by było na tyle :P Jakie są wasze wrażenia? Co was wkręciło w tą serię?